İktidarın yeni ekonomi modeli zengini de fakiri de mağduriyette birleştirdi. Kamuya milyonlarca liralık okul, hastane, yol, köprü gibi inşaat işleri yapan müteahhitler, “Canımız yanıyor, iflaslar artıyor, işçilerimiz işini kaybediyor” diyerek iktidara haykırdı.

Müteahhitlerin eyleminin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın TOKİ’nin sosyal konutlarının ilk temel atma törenine denk gelmesi dikkat çekti.

Kurun yükselmesi, başta demir, çimento ve akaryakıt olmak üzere inşaat girdi maliyetlerinin yüzde 300 ila 500 düzeyinde pahalanmasına rağmen zararı karşılayacak fiyat farkını alamadıkları için iflas riski yaşamaya başladıklarını belirten müteahhitler Ankara’da buluştu.

İşleri devam ettiremedikleri için teminatları yanan, yüklü cezalarla karşı karşıya kalan müteahhitler seslerini duyurmak için Ankara sokaklarında eylem yapmayı planladılar.

Ancak, kamu müteahhitleriyle görüşen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, sokak eylemi yerine bina bahçesinde ‘basın açıklaması’ yapmaları konusunda müteahhitleri ikna etti. Tellioğlu, “Sokağa çıkmak bir tercihtir. Ancak farklı eylem yolları da düşünülebilir” dedi.

AYAKTA KALMA MÜCADELESİ

İMKON binasının bahçesinde toplanan 50’ye yakın müteahhitle birlikte basın toplantısı düzenleyen Türkiye Kamu Müteahhitleri Platformu Sözcüsü Kürşad Bilginci, “Mücadelemiz artık kazanmak değil, ayakta kalma, evimize ekmek götürme, yüz binlerce çalışanımıza ve taşeronlarımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getirme mücadelesidir” dedi. Sürekli artan inşaat gidi maliyetlerine karşılık iktidarın fiyat farkı kararnamelerinin yetersiz kaldığını, bu yüzden işlerin yapılamadığını, teminatlarının yandığını, firmaların cezalı ve yasaklı duruma düştüğünü belirten Bilginci, iflasların yaşanmaması için iktidardan şu taleplerde bulundu:

* Mevcut işlerin bitirilmesine yeterli olacak reel fiyat farkı verilsin.
* Haksız yere teminatları irat kaydedilen, cezalı duruma düşen firmaların yasakları kalksın, teminatları iade edilsin.
* Maliyetler yüzünden işleri geri kalanlara cezasız ek süre verilsin.
* Yeni ihalelerin yeni mağduriyetlere yol açmaması için İhale Kanununda gerekli düzenlemeler yapılsın.

VATANDAŞ EV ALAMIYOR

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu da artan inşaat maliyetleri yüzünden orta ve üst gelir grubundaki vatandaşların konut alamaz hale geldiğini ifade etti. Meclis’teki torba yasa tekliflerine bir madde eklenerek kamu müteahhitlerinin sorunlarının çözülmesini talep eden Tellioğlu, TOKİ’nin yeni yapacağı sosyal konutların reel fiyatlarla müteahhitlere verilmesi gerektiğini, aksi halde 6 ay sonra o müteahhitlerin de sıkıntı yaşamaya başlayacağını söyledi.