Koaceli'de bulunan Bekaert fabrikalarında alınan grev kararlarının milli güvenliği bozucu nitelikte görülerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 60 gün süreyle ertelenmesine rağmen işçiler bugün öğleden sonra fabrika önüne çıkarak grev çadırlarını kurdu ve 'Bu işyerinde grev var' pankartını astı.

Belçika menşeli Bekaert’in Koaceli’de bulunan Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi AŞ ile Bekaert Kartepe Çelik Kord Sanayi AŞ şirketlerinde sendikalar tarafından alınan ve yaklaşık 1000 işçiyi kapsayan grev kararları 60 gün süreyle ertelendi.

Kararın ardından Birleşik Metal İş Sendikası bir açıklama yaparak, "İşçiler bu hukuksuz grev yasağını tanımayacak Anayasanın ve uluslararası kabul edilen yasaların kendisine verdiği hakkı kullanarak yasal grevini başlatacaktır" dedi.


İŞÇİLER YASAĞA RAĞMEN GREVE BAŞLADI


Sendikanın kararıyla birlikte yasağa aldırmayan işçiler saat 11.30 itibarı ile alkışlar ve ıslıklarla eşliğinde grev yapmak için yürüyüşe geçti.

İşçiler yürüyüş sırasında ‘Yaşasın onurlu mücadelemiz’, 'İşçiler asker, patronlara huzur yok', 'İşgal, grev direniş' sloganları attı. Bekaert fabrikası önünde toplanan işçiler, yağmura aldırış etmeden grev çadırını kurdu.

GREVE YAPAN İŞÇİLERE CHP İL BAŞKANINDAN DESTEK ZİYARETİ


İşçilerin eylemine CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı da destek verdi. Yıldızlı, Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile birlikte açıklama yaptı.

İşçilerin haklı taleplerinin yanında olmak için grev alanında olduğunu söyleyen Yıldızlı, “İşçiler anayasal hakkı olan grev hakkını kullanıyor burada. Biz de sonuna kadar işçinin, emekçinin hakkını savunmak için onlara destek vermek için yönetici arkadaşlarımızla birlikte buradayız” diye konuştu.


“BU MÜCADELEYİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ”


Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise bugün grev eylemiyle tarihi bir mücadeleyi başlattıklarını belirterek, “Hem iş verenin tutumuna karşı, hem de hükümetin grev yasağına karşı arkadaşlarımız yol açıcı bir mücadele ortaya koymuşturlar. Elbette kolay değil" dedi.

Serdaroğlu, "Bu kadar sessiz bir toplum yaratıldığı, herkesin kabuğuna çekildiği, her şeyin iyiymiş gibi gösterilip onun kabullenildiği bir toplumda olmaya karşı, haksızlıklara karşı direnen bir metal işçisinin bu haklı mücadelesini ve sesini biz duyurmaya çalışıyoruz. Bize destek veren siyasi partilerimizle, sendikalarımızla birlikte bu mücadeleyi sonuna kadar kararlılıkla sürdüreceğiz” diye konuştu.

“SİZ KİMSİNİZ Kİ BİZE GÖZDAĞI VERECEKSİNİZ?”


Serdaroğlu, fabrika önünde grev yapan işçilere yaptığı konuşmada ise şu ifadeleri kullandı:

“İşçileri zorla içeri sokarak çalıştırıyorlar. Bizden yarım saat önce iş başı yaptırıyorlar ki, bize gözdağı vermeye çalışıyorlar. Siz kimsiniz ki bize gözdağı vereceksiniz? Bizim hayatımız grev boylarında geçti. Bu sendika grevi en çok yasaklanan sendikadır.

Bu sendika, hukukun sonuna kadar bu ülkede alınan kararları iptal ettirmeye çalışan sendikadır. Bu sendika hükümete, Anayasa Mahkemesi’nden sendikamıza 50 bin lira tazminat ödettiren bir sendikadır. Sen kimsin ki orada işçileri zorla işbaşı yaptırarak buradaki insanlara gözdağı vermeye çalışıyorsun.

Bu kadar insan bu yağmur altında, mağduriyet yaşattığınızın farkında mısınız? Toplu sözleşmeler, işçilerin kayıplarının telafisi ve gelecekle ilgili ortaya çıkacak durumlara göre ücretlerin arttırılması anlamına gelir.

Biz burada iki yıllık dönemde yaptığımız sözleşmelerde bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bizim talebimiz var olan ücretlerin üzerine yüzde 130 zam yapılması. İşveren bize şu anda yüzde 50'lik bir rakam öneriyor. Bu zeminde anlaşma şansımızın olmadığını ve grev hakkımızı kullanacağımızı iletmiş olduk.”


SENDİKA CUMHURBAŞKANI KARARININ İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI


Öte yandan Birleşik Metal İş Sendikası, Cumhurbaşkanı karının iptali ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi talebiyle Danıştay’da dava açtıklarını duyurdu.

Sendikadan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Bekaert İzmit Çelik Kord. San. ve Tic. A.Ş. İşyerinde uygulanmasına başlanacak grevin ertelenmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığının kararı Anayasa ve ülkemiz tarafından imzalanan uluslararası sözleşmelere aykırı olduğundan, iptali ve davalı idarenin savunması beklenmeksizin öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi talebiyle Danıştay’da dava açtık.”

[old_news_related_template title="Çelik fabrikalarındaki grevler Cumhurbaşkanı kararıyla ertelendi" desc="Bekaert İzmit ve Kartepe A.Ş.'lerde alınan grev kararları milli güvenliği bozucu nitelikte görülerek Cumhurbaşkanı kararı uyarınca 60 gün süreyle ertelendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/13/shutterstock_633452132.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/celik-fabrikalarindaki-grevler-cumhurbaskani-karariyla-ertelendi-7524857/"]