ABD Merkez Bankası (fed) toplantısının etkisiyle hafta içi 33 bin seviyelerine gerileyen ve bu sert düşüşün ardından hafta sonuna doğru 38 bin dolar seviyelerine dönen Bitcoin, rekor seviyelerinden hayli uzak.

Bitcoin kasım ayında tarihi rekorunu kırarak 69 bin dolar seviyelerini görmüştü. Lider kripto para o günden bu güne değerinin yarısına yakınını kaybetmiş durumda.

EŞİĞİ AŞAMADI


Hafta içi gerçekleşen sert düşüşün ardından hafta sonuna doğru toparlanma çabalarının sınırlı kaldığı Bitcoin bugün gün içinde 38 bin 500 doları gördü. Ancak lider kripto para 39 bin dolarlık eşiği bir türlü aşamadı.

Bitcoin 37 bin 900 seviyelerinde seyrederken Ethereum 2 bin 600 dolardan işlem gördü.

Hafta boyunca Bitcoin başta olmak üzere kripto piyasasında yaşanan düşüşte ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkı para politikası yönünde mesaj vereceği beklentileri etkili olmuştu. Piyasa Fed toplantısını fiyatladı ve para politikasının sıkılaşacağı beklentileri risk iştahını düşürdü.

KORKU DÜŞÜYOR


Fed toplantısının atlatılması sonrası haftanın son günlerinde piyasada bir miktar rahatlama gözlendi.

Risk iştahının düşmesi ise hem borsaları hem de piyasanın en riskli yatırım aracı olarak görülen kripto paraları etkiledi. Ayrıca Rusya'nın batılı güçlerle Ukrayna üzerine yaşadığı gerilim de risk iştahını düşüren bir başka gelişme oldu.

Bu sırada piyasadaki yatırımcıları tetikleyen ve hisse senetleri için ne kadar ödemeye istekli olduklarını belirleyen temel duygulardan ikisini ölçmek için geliştirilen Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi de yükselmeye devam etti.  Endeks 23 Ocak'ta gördüğü 11 seviyesinden 29'a yükseldi. Bu endekste  0 değeri "Aşırı Korku" , 100 değeri ise "Aşırı Açgözlülük" anlamını taşıyor.

ABD'DE ULUSAL GÜVENLİK MESELESİ OLDU


Piyasanın 2022'de yakından takip ettiği gelişmelerden birisi ise kripto para piyasasına devletler tarafından getirilecek düzenlemeler. Düzenleyici kurumların yakından izlediği piyasaya dönük düzenleme beklentileri iyiden iyiye artıyor. Son hamle ABD Devlet Başkanı Joe Biden'dan geldi.

Bitcoin Magazine'in haberine göre, Biden yönetimi dijital varlıkları ulusal güvenlik meselesi olarak düzenleyecek.

KURUMLAR GÖREVLENDİRİLECEK


Beyaz Saray’a yakın bir kaynak yaptığı açıklamada, önümüzdeki birkaç hafta içinde yayınlanması beklenen ulusal güvenlik bildirisi ile hükümetin bazı birimlerinin, dijital varlıkları analiz etmek, kripto paraları, stabil koinleri ve NFT’leri kapsayan düzenleyici bir çerçeve oluşturmakla görevlendireceğini söyledi.

Açıklamada “Yayınlanacak bildirinin, dijital varlıklara bütünsel olarak bakmak ve Biden hükümetinin bu alanda yapmaya çalıştığı şeye tutarlılık kazandıran bir dizi politika geliştirmek için tasarlandığı” belirtildi. Dışişleri, Hazine, Ulusal Ekonomik Konsey ve Ekonomik Danışmanlar Konseyi bu çalışmaya dahil olacak.

Dijital varlıklar sadece bir ülke ile sınırlı kalmadığından, senkronizasyon konusunda diğer ülkelerle iş birliği yapmanın gerekliliği de belirtildi.

[old_news_related_template title="IMF'den El Salvador'a Bitcoin çağrısı" desc="IMF, kripto para Bitcoin'i yasal ödeme aracı olarak kabul eden El Salvador'a yaptığı çağrıda kararın gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. IMF, bir kripto para biriminin resmi para birimi olarak kabul edilmesinin finansal bütünlük, finansal istikrar ve tüketicinin korunması için büyük riskler taşıdığını vurguladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/26/iecrop/shutterstock_1988913938_16_9_1643182358.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/imfden-el-salvadora-bitcoin-cagrisi-6912448/"]