Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Dünya Gıda Fiyatları Endeksi, temmuzda yüzde 8,6 düşüşle 140,9 seviyesine indi. Başlıca tahıl ve bitkisel yağ fiyatlarındaki düşüşler endeksin gerilemesinde etkili oldu. Haziran'da gıda fiyatları endeksi 154,3 olarak açıklanmıştı.

FAO tarafından derlenen ve tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen endeks mart ayında gördüğü zirvesinden gerilemiş olsa da geçtiğimiz yıla göre yüksek seyretmeye devam etti.

Bu yılın başlarında tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşan ve 4 aydır düşen endeks temmuzda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 daha yüksek gerçekleşti.


DÖRDÜNCÜ AYDA DA GERİLEDİ


Küresel ekonomide enflasyona ilişkin sorunlar artarken gıda fiyatlarındaki sert artışlar son aylarda dünyanın önemli gündemlerinden biri olmaya devam ediyor.

Bu nedenle yakından takip edilen ve yaygın olarak işlem gören gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, temmuzdaki seviyesiyle birlikte art arda dördüncü aylık düşüşünü kaydetmiş oldu.

UKRAYNA TAHIL KORİDORUNUN AÇILMASI ETKİLİ OLDU


Tahıl Fiyat Endeksi, temmuzda aylık bazda yüzde 11,5 düşerken, Temmuz 2021 değerinin yüzde 16,6 üzerinde kaldı. Ukrayna tahıl koridorunun açılması fiyat düşüşünde etkili oldu. Temmuzda tüm tahılların fiyatları düştü

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi temmuzda aylık bazda yüzde 19,2 azalarak 10 ayın en düşük seviyesini kaydetti. Şeker Fiyat Endeksi'ndeki aylık düşüş yüzde 3,8 olurken Süt Ürünleri Fiyat Endeksi'nde aylık bazda yüzde 2,5, Et Fiyat Endeksi'nde de temmuzda aylık yüzde 0,5 düşüş gerçekleşti.

FAO: BELİRSİZLİK SÜRÜYOR


Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan FAO Baş Ekonomisti Maximo Torero, “Gıda emtia fiyatlarındaki zirveden düşüş, özellikle gıdaya erişim açısından bakıldığında memnuniyetle karşılanmaktadır" dedi.

Torero, "Ancak gelecekteki üretim beklentilerini ve çiftçilerin geçim kaynaklarını etkileyebilecek yüksek gübre fiyatları, kasvetli küresel ekonomik görünüm ve küresel gıda güvenliği için ciddi baskılar oluşturan kur hareketleri gibi birçok belirsizlik devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel gıda enflasyonunun 2023'te keskin bir şekilde düşmesinin muhtemel olduğunu belirtmişti.

[old_news_related_template title="Petrolde haftalık kayıp yüzde 10'u buldu: Akaryakıtta indirim sürecek mi?" desc="Petrol, küresel ekonomiden gelen zayıf sinyallerle haftalık kaybını yüzde 10'a çıkardı. Petrol fiyatlarındaki düşüş akaryakıt indirimlerini beraberinde getirdi. İndirimlerin sürüp sürmeyeceği ise piyasanın seyrine bağlı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/05/iecrop/shutterstock_19212745_16_9_1659685903.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/petrolde-haftalik-kayip-yuzde-10u-buldu-akaryakit-indirimleri-surecek-mi-7289582/"]

[old_news_related_template title="DİSK-AR: Dar gelirlinin gıda enflasyonu yüzde 140'a dayandı" desc="TÜİK'in temmuz ayı gıda enflasyonunu yüzde 94,65 olarak açıklamasının ardından araştırma yayınlayan DİSK-AR, TÜİK verilerinin farklı gelir gruplarını yansıtmadığını, dar gelirlinin gıda enflasyonunun temmuzda yüzde 140'a dayandığını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/03/iecrop/2021-subat-ayi-enflasyon-rakamlari-aciklandi_16_9_1659532771.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/disk-ar-dar-gelirlinin-gida-enflasyonu-yuzde-140a-dayandi-7285920/"]