Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yetkilileri yatırımcılarla bir araya geldi. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, düzenlenen yatırımcı toplantısında açıklamalarda bulundu.

Toplantı katılımcılarının verdiği bilgiye göre Kavcıoğlu, iktisadi faaliyetin yılın ilk çeyreğinde de güçlü seyrettiğini belirtti. Kavcıoğlu, cari dengeye ilişkin beklentilerdeki sapmanın tamamen enerji fiyatlarındaki yüksek artışlardan kaynaklandığını ileri sürdü.

'TURİZMDE RİSKLER ORTAYA ÇIKTI'


Kavcıoğlu şunları söyledi:

"Yakın dönemde turizm gelirleri üzerinde bölgesel çatışma kaynaklı riskler ortaya çıktı, telafi edilir düzeyde.

Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip edilmekte. Petrol fiyatları yüksek oynaklık göstermekte; TÜFE üzerinde başta elektrik olmak üzere enerji maliyetlerindeki artışların ikincil etkileri de izleniyor."

'ARZ SORUNLARI GIDA FİYATLARI İÇİN RİSK OLUŞTURABİLİR'


Temel gıdada KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesinin etkisinin şubatta TÜFE'ye yansıdığını belirten Kavcıoğlu, mart ayında da etkinin devam edeceğini ancak olası arz problemlerinin önümüzdeki dönemde gıda fiyatları üzerinde risk teşkil edeceğini ifade etti.

Kavcığlu ayrıca yönetilen/yönlendirilen enerji kalemleri dışında üretici fiyatlarının da tüketici fiyatlarına büyük ölçüde yansıdığını belirtti.

'DEZENFLASYONİST SÜRECİN BAŞLAYACAĞINI DÜŞÜNMEKTEYİZ'


"Finansal istikrar için atılan adımları kararlıkla sürdüreceğiz" diyen Kavcıoğlu ayrıca, "Baz etkilerin ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını düşünmekteyiz. TCMB'nin liralaşma stratejisi çerçevesinde kısa, orta ve uzun vadedeki hedef finansal sistemin liralaşmasını sağlamak olacak." ifadelerine yer verdi.

Rezervlerle ilgili de konuşan TCMB Başkanı rezervlerin son dönemde istikrarlı seyir izlediğini belirterek "Son bir yıldır geliştirdiğimiz proaktif rezerv yönetim stratejimizi son aylarda çeşitlendirdik. TCMB kararlıkla rezevlerini güçlendirmeye devam edecek" diye konuştu.

'RUSYA'YA İHRACAT YARI YARIYA DÜŞTÜ'


TCMB Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürü Orhun Sevinç, bugün düzenlenen yatırımcı toplantısında, toplantı katılımcılarının verdiği bilgiye göre şu açıklamalarda bulundu:


• Yüksek frekanslı veriler bölgesel çatışma nedeniyle Rusya'ya ihracatın yarıya düştüğünü Ukrayna'ya ise neredeyse sıfırlandığını gösteriyor.

• 2022'de turizm gelirlerinin salgın öncesi seviyelere ulaşması beklenmekte.

• Son dönemde rezervlerdeki artışta belirgin olan unsurlar reeskont kredi dönüşleri, ihracatçılardan alınan dövizler ve KKM oldu. (REUTERS)

[old_news_related_template title="Ticaret Bakanlığı'ndan şeker fabrikalarına inceleme" desc="Ticaret Bakanlığı, şekerde adil rekabetin bozulduğuna yönelik haberlerin ardından şeker fabrikalarına inceleme başlatıldığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/24/iecrop/shutterstock_615908132-1_16_9_1648109833.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/ticaret-bakanligindan-seker-fabrikalarina-inceleme-7030763/"]

[old_news_related_template title="Petrol fiyatları artmaya devam ediyor" desc="Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgalinin sürmesi, yaptırımların artacağına dönük beklentiler ve arz endişelerinin derinleşmesi ile birlikte petrol fiyatlarındaki artış sürüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/24/iecrop/shutterstock_399692764_16_9_1648108309.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/petrol-fiyatlari-artmaya-devam-ediyor-2-7030556/"]