Geçim koşullarının her geçen gün ağırlaştığı Türkiye’de gelecek nesilleri yetiştirerek toplumun gelişmesi ve ilerlemesi için en önemli mesleği icra eden öğretmenler 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne borç içinde girdi.

Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet’in geleceğini emanet ettiği öğretmenler bugün, yüksek enflasyon sarmalında yoksulluğa mahkum edildi. Mesleğin önemine saygı ve bir minnet borcu olarak kutlanan bu günde öğretmenlerin maaşı yoksulluk sınırının yarısının bile altında kalırken, Eğitim-İş Sendikası’nın araştırmasına göre hane gelirleri toplamına bakıldığında da öğretmenlerin yüzde 83’ünün yoksulluk sınırının altında yaşadığı ortaya çıktı.

EK İŞ DÜŞÜNÜYORLAR

Temmuz 2022’de yapılan zamlarla en yüksek öğretmen maaşı 11 bin 357 liraya, en düşük öğretmen maaşı ise 10 bin 12 liraya yükselmişti. Ancak bu artışlar, TÜİK’in yüzde 85.51, ENAG’ın yüzde 185.34 olarak ölçtüğü enflasyonun etkisiyle, Türk-İş’in verilerine göre, ekim ayında 24 bin 186 lira olan yoksulluk sınırının yarısından bile düşük kaldı.

Öğretmenler bu maaşlarla, tek kişinin yaşama maliyeti olan 9 bin 705 liranın sınırında gezen ücretlerle aile geçindirmeye çabalarken ekimde 7 bin 425 lira olan açlık sınırına da neredeyse komşu ücret haline geldi.

Eğitim-İş Sendikası’nın öğretmenler arasında yaptığı araştırmada her 100 öğretmenden 61’i giderlerinin gelirinden fazla olduğunu belirtirken, 91’i ek iş aramayı düşündüğünü söyledi. 19 Kasım’da yapılan uzman öğretmen sınavıyla 100 üzerinden 70 puan alarak uzman öğretmen olmaya hak kazanacak öğretmenlerin maaşına ek 1.342 TL yatırılacak olsa da en yüksek dereceli öğretmenin maaşı ancak 12 bin 699 liraya kadar çıkabilecek.

En düşük maaşı veren ülkeler arasındayız


Enflasyon ve asgari ücrette kötü sıralamaları olan Türkiye, Avrupa’da öğretmenlere en düşük maaşı veren ülkeler arasında da yerini aldı. Öğretmenlerin maaşı, Türkiye’de yıllık 6 bin 240 Euro iken 69 bin 76 Euro ile en yüksek maaş Lüksemburg’da.

İsviçre ve Almanya’da öğretmenler yıllık 50 bin Euro’dan fazla kazanırken Danimarka, İzlanda ve Norveç ise 40 bin barajını aşan ülkeler oldu. Eurydice’ın raporlarından derlenen verilere göre Türkiye son 11 yılda Euro bazında yüzde 10 oranında öğretmen maaşlarının düştüğü tek ülke oldu.

Kadem Özbay

Uzmanlık sınavı öğretmenliğe en büyük saldırı


- Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, 600 bine yakın öğretmenin Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı’na açlığa yakın bir ücrete mahkum edildikleri için girmek zorunda kaldıklarını söyleyerek Milli Eğitim Bakanlığı’nın hiçbir Öğretmenler Günü kutlama programına katılmayacaklarını açıkladı.

Öğretmenlerin uzmanlık belgelerinin diplomaları olduğuna vurgu yapan Özbay, “Bugün, Cumhuriyet tarihi boyunca öğretmenlik mesleğine yapılmış en büyük saldırıyla karşı karşıyayız. Öğretmenlerin tecrübelerini yok sayıp yeterliliğini bir sınavla ölçmeye cüret edenlere asıl yetersizliğin kendilerinde olduğunu hatırlatıp bir gün mutlaka bunun dersini de vereceğiz” dedi.