Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılına ilişkin Bitkisel Üretim İstatistikleri'ni yayımladı.

Verilere göre üretim miktarlarında, 2022 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 14,6, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 7,7 oranında artış olurken, sebzelerde yüzde 0,5 oranında azalma oldu.

Buna göre, üretim miktarları 2022 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 70,2 milyon ton, sebzelerde 31,6 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 26,8 milyon ton olarak gerçekleşti.


KURU SOĞAN ÜRETİMİ YÜZDE 6 AZALDI


Sebzeler grubunda üretim miktarlarına bakıldığında, hıyarda yüzde 2,6, havuçta yüzde 33,5, salçalık kapya biberde yüzde 2,5 oranında artış olurken, domateste yüzde 0,7, karpuzda yüzde 2,1, kuru soğanda yüzde 6 oranında azalma olduğu görüldü.

Bir önceki yıla göre, buğday üretimi ise yüzde 11,9 oranında artarak 19,8 milyon ton, mısır üretimi yüzde 25,9 oranında artarak 8,5 milyon ton, arpa üretimi yüzde 47,8 oranında artarak 8,5 milyon ton, çavdar üretimi yüzde 36,5 oranında artarak 273 bin ton, yulaf üretimi yüzde 32,2 oranında artarak 365 bin ton oldu.

Meyveler grubunda üretim miktarlarına bakıldığında bir önceki yıla göre elmada yüzde 7,2, üzümde yüzde 13,5, şeftali ve nektarin toplamında yüzde 13, erikte yüzde 4,9, çilekte yüzde 8,8 ve zeytinde yüzde 71,2 oranında artış olduğu görüldü. Ayrıca incir üretimi yüzde 9,4, muz üretimi yüzde 12,9 oranında arttı.