Son yıllarda sayısı hızla artan ve “tabela okul” olarak adlandırılan çok sayıda özel üniversitede akademik başarıdan çok bilanço hesabı yapılmaya başlandı. Telefonla okul tanıtımı yapmak zorunda bırakılan, hatta bu iş için pazarlama eğitimi verilen akademisyenler bu duruma isyan ederken, ağır mobbinge maruz bırakılıp tazminatsız işten çıkarılıyorlar. Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi (VUDAM) çatısı altında bir araya gelen mağdur akademisyenler, sorunlarını kamuoyuna duyuruyor. SÖZCÜ’ye açıklama yapan mağdur akademisyenler, YÖK’ün kanunu olmasına rağmen devlet üniversiteleri maaşlarından yüzde 50 daha az maaş aldıklarını ifade etti.

DEKANLIKLAR YAPIYOR

Akademisyenler, özlük ve sosyal haklarının da ellerinden alındığını, okulların tam bir ticarethane mantığıyla işletildiğini vurguladı. İş tanımlarında olmaması rağmen zorla farklı işler yapmaya maruz bırakıldıklarını anlatan VUDAM yöneticisi, şunları söyledi: “Vakıf üniversitelerinde mobbing üst düzeye çıkmış durumda. Dekanlık ve idari amirler bunu yapıyor. Akademisyenlere arayan öğrencilerin fiyat bilgilendirmesi yapılması, okul bilgileri verme gibi görevler veriliyor. Temmuzda en az 20 gün, sabahtan 9’dan akşam 7’ye kadar çağrı merkezindeki gibi çalıştırılıyoruz. Hatta bunun için satış eğitimi, pazarlama gibi eğitimler de verildi.”

İtiraz eden kovuluyor


Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ilgili kanununda 2020’de yapılan değişiklikle “vakıfta çalışan akademisyenin devlette çalışan akademisyenden daha az ücret alamaz” şeklinde net ifadesi olduğunu söyleyen VUDAM yöneticisi, YÖK’ün bunları denetlediğini ancak uyarı dışında herhangi bir yaptırım uygulamadığını belirtti. Mağdur akademisyen, tazminatsız ve işsizlik maaşından mahrum bir şekilde işten çıkarıldıklarını aktardı.

[old_news_related_template title="Görevden alınan Boğaziçi Üniversitesi dekanlarına destek için yeni bildiri" desc="365 akademisyen, Boğaziçi Üniversitesi'nde görevden alınan dekanlar Prof. Dr. Yasemin Bayyurt Kerestecioğlu, Prof. Dr. Özlem Berk Albachten ve Prof. Dr. Rıza Metin Ercan'a destek için bir bildiri yayımladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/10/iecrop/depophotos_15452754_16_9_1649566990.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/gorevden-alinan-bogazici-universitesi-dekanlarina-destek-icin-yeni-bildiri-7065299/"]

[old_news_related_template title="Eğitim-İş: İzmir’de iki okulda haremlik selamlık eğitim veriliyor" desc="Eğitim-İş Sendikası İzmir Kemalpaşa Temsilciliği, Bursa‘da bir ortaokulda yaşanan haremlik-selamlık eğitim uygulamasına tepki göstererek, bu olaya benzer bir uygulamanın da Kemalpaşa İmam Hatip Ortaokulu ve Şehit Halil Kantarcı Anadolu Lisesi’nde yaşandığını öne sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/26/iecrop/zszszs_16_9_1648287684.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/egitim/egitim-is-izmirde-iki-okulda-haremlik-selamlik-egitim-veriliyor-7035375/"]