24 Şubat'tan beri devam eden Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla çok sayıda Rus ve Ukraynalı ülkelerini terk ederek Türkiye'ye yerleşti. Bu durum birçok şehirde emlak piyasasını sarsarken, hem satılık hem de kiralık fiyatları hızla yükseldi. Bu durumu mercek altına alan İngiliz haber ajansı Reuters ise kapsamlı bir dosya hazırlayarak Antalya'daki fiyat artışını okurlarına ve abonelerine aktardı.

Haberde, turizm sektöründe çalışan 38 yaşındaki Emirhan isimli birinin, 20 yıldır yaşadığı Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşından kaçanların oluşturduğu taleple astronomik seviyelere çıkan kiraların ardından evini yabancılara kiralayarak bir karavanda yaşamaya başladığı belirtildi.

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş yüzünden çok sayıda Rus ve Ukraynalı Antalya'ya yerleşti.


EVİNİ 3 AYLIĞINA 130 BİN TL'YE KİRALADI

Evini 3 aylığına 130.000 liraya kiraya veren Emirhan, bu bedel karşısında kendisinin de "şaşkın" olduğunu belirtse de, kötüleşen ekonomik ortamda Antalya'daki çok sayıdaki ev sahibi gibi iyi bir gelir fırsatına sahip oldu.

Ancak sayısı hızla artan yabancıların yarattığı taleple 4-5 kat artan fiyatlar on binlerce Türk için ise ev bulmayı imkansız hale getirmiş durumda.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR

Mağduriyet yaşayan binlerce Antalyalı Change.org'da başlattıkları imza kampanyası ile yabancılara konut satışının ve kiralamasının durdurulmasını istiyor.

"Antalya'da şiddetli şekilde hissedilen kira artışının barınma krizine yol açtığı ve kentte yaşamanın birçok insan için imkânsız hale geldiği" belirtilen kampanya metninde, kentteki yerleşik yabancı nüfusunun 200,000'e yaklaştığı, Konyaaltı'nda yaşayan her dört kişiden birinin yabancı olduğuna dikkat çekiliyor.

Kampanyada imzası bulunanlardan biri de 27 yaşındaki Mert Aslan. Kamu çalışanı olan Aslan, ailesinin almayı planladığı dairenin fiyatının bir yılda 475,000 liradan 3.5 milyon liraya yükseldiğini ve artık bir ev almanın kendileri için hayal olduğunu söyledi.

Kampanyaya neden destek verdiği ile ilgili olarak Aslan, "Kesinlikle böyle bir düzenleme gelmeli... Onlar orada savaşıyor, fakat ceremesini ülkemiz ve vatandaşımız çekiyor. Savaşın etkisinin en çok hissedildiği şehir bence Antalya. Onlar savaşıyor çilesini ise biz çekiyoruz" dedi.


10 MHALLE YABANCI İKAMETİNE KAPATILMIŞ

Kampanyaya imza veren 24 yaşındaki Melisa Güzel ise, öğrenciler başta olmak üzere yerel halkın büyük kesiminin kiraları karşılayamaz hale geldiğini belirterek, "Asgari ücret 5,500 TL, ev kiraları ise en düşük 6,500 TL'den başlıyor... Gerçekten ciddi bir Rus istilası var ve bu şekilde devam ederse çok büyük sorunlara yol açacak" diye konuştu.İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, Antalya'da 10 mahalle mevcut yoğun yabancı nüfusu nedeniyle demografik yapıyı koruma amacıyla yeni yabancı ikametine kapatılmış durumda.

Eşi ve iki çocuğu ile birlikte Nisan ayında Moskova'dan Antalya'ya taşınan Anzhelika (40) da savaştan kaçarak kendilerine yeni bir hayat kurmak isteyen binlerce kişiden biri.

RUSLAR DA MAĞDUR: 5 BİN TL'LİK EVİ 16 BİN TL'YE KİRALAMIŞIM

Aylık 16,000 liradan altı aylık peşin ödeyerek kiraladıkları evin kendilerinden önceki fiyatının 5,000-6,000 lira olduğunu komşularından öğrendiğini söyleyen Anzhelika, "Yerel halkın sitemlerini anlıyorum. Biz de daha uygun fiyata oturmak isterdik. Ama piyasa böyle. Birbirimize kızma hakkımız yok" dedi.

Başlatılan kampanyayı ise "üzücü" olarak niteleyen Anzhelika, "Toplanan imzaların farkındayım ama buraya gelenlerin çoğu kültürlü, eğitim yapısı yüksek. Ben gelenlerin aslında Antalya'ya çok büyük katkı yapabileceğine inanıyorum. İnsanların bunu da anlamasını isterdim" dedi. Anzhelika, "Biz buraya keyif için gelmedik; yerimizi, evimizi, hayatımızı bırakıp buraya gelmeye mecbur kaldık. Hala zor bir durumdayız çünkü birkaç aylık daha oturma iznimiz var ama sonra ne olacağımızı bilmiyoruz. Bıraktığımız ülkeye geri dönemezken, burada da istenmiyor olmamız biraz üzücü" dedi.

"MİLYONLUK JİPLER SİTE OTOPARKINI SÜSLEMEYE BAŞLADI"

Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar, yükselen fiyatların ardından çok sayıda ev sahibinin evlerini yabancılara kiralayabilmek için ailesinin ya da tanıdıklarının yanına taşınma yoluna gittiğini; bazı memurların ise evlerini kiraya vererek başka şehirlere tayinlerini istediğini söyledi.

Antalya'da son bir yılda yabancılara yapılan konut satışlarında da sert yükseliş gözlenirken; TÜİK verilerine göre Ocak-Ekim döneminde yabancıların Antalya'da satın aldığı konut sayısı önceki yıla göre %94 artışla 16,779 adet oldu.

Konyaaltı'nda 229 daireli bir sitenin yöneticisi konumundaki Yüksel Nezih Töreli , kentte artan zengin Rus nüfusla birlikte sitenin çehresinin de değişmeye başladığına işaret etti.

"Savaş çıkınca ülkelerinden kaçanlar buraya göç etti ve fiyatlar yükselmeye başladı. Ancak Rusya'da seferberlik ilan edilip de savaşmak istemeyip kaçanlar -ki bunlar genellikle Rusya'nın zengin kesimi- bir anda dengeleri bozuverdi. Kiralar 5-6 katına çıktı" dedi Töreli, "Burası orta düzey bir siteyken bir anda çok pahalı arabalar görmeye başladık. Son derece şaşaalı, milyonlarca liralık jipler ilk defa otoparkı süslemeye başladı" ifadesini kullandı.

RUS EMLAKÇI TÜRKLERE HAK VERDİ

Antalya'da 11 yıldır yaşayan ve emlak danışmanlığı yapan Rus Aleksandra Çilingir, Rusya ve Ukrayna'dan gelen yabancı dalgasıyla birlikte fiyatlarda yaşanan sert yükselişe karşın TL'deki değer kaybının fiyatları yabancılar için hala karşılanabilir kıldığını belirtti.

Reuters'a konuşan Çilingir, "Kiralar 4-5 kat arttı, satın almada da fiyatlarda %30-40 artış oldu. Ama TL'nin değeri çok düştüğü için, fiyatlar hala Ruslar için karşılanabilir durumda. Özellikle diğer ülkelerle karşılaştırıldığında gayet makul" yorumunu yaptı.

TL geçen yıl dolar karşısında %44 değer kaybetmesinin ardından, bu yıl da %30 değer kaybetti. Yıllık enflasyon ise %85 civarında.

Çilingir, "Ben de burada oturan biri olarak, Türklere hak veriyorum. Ortalama geliri olan bir Türk'ün Konyaaltı'nda, Lara'da kiraya çıkması artık gerçekten mümkün değil" diyerek, "Ama bu kampanya bence insanlara değil, daha çok sisteme, yönetime tepki. Çünkü buraya gelen yabancılar da savaştan, mağduriyetten geliyorlar; tatile, eğlenmeye değil" ifadesini kullandı.