Merkez Bankası'nın (TCMB) Ekim ayına ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kademeli indirimlerine ekim ayında 100 baz puan ile devam etmesi bekleniyor. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını bugün saat 1400'te açıklayacak.

TCMB Ağustos ve Ekim aylarında piyasa beklentisinin aksine yüzde 80'i aşan enflasyon ve devam etmekte olan küresel sıkılaşma döngüsüne rağmen politika faizinde indirime giderek yüzde 12 seviyesine çekmiş ve gerekçe olarak ekonomide ivme kaybını göstermişti. Faiz indirim kararının ardından dolar/TL en son aralık ayında gördüğü tarihi zirveyi aşmıştı.

İhracat, istihdam, üretim ve düşük faizi önceleyen ekonomi politikasını savunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da politika faizini yıl sonunda tek haneye indireceği sinyalini verdi.

Ekonomistler de TCMB'den ekim ayı için 100 baz puanlık indirim bekliyor.

REUTERS ANKETİ


Reuters anketine katılan 20 ekonomistin 13'ü TCMB'nin bu ay politika faizini 100 baz puan indirmesini bekliyor. Ankete katılan 1 kurum haftalık repo faizinin 50 baz puan indirilerek yüzde 11,50'ye çekileceğini tahmin ederken 6kurum ise sabit bırakılacağını öngördü.

Anketteki medyana göre TCMB'nin 2023 yılının ikinci çeyreğinden itibaren faiz artışlarının başlaması bekleniyor. Haftalık repo faizini 2023 ikinci yarısından itibaren yüzde 17 - yüzde18 seviyesine yükseltmesi bekleniyor. En yüksek tahmine göre 2023'ün ikinci yarısında politika faizi yüzde 40 seviyesine kadar yükselebilir.

AA FİNANS ANKETİ


AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, gelecek hafta gerçekleştirilecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısında politika faizinin yüzde 12'den yüzde 11'e indirileceğini tahmin ediyor.

AA Finans'ın, 20 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin 100 baz indirilerek yüzde 11'e çekilmesini bekliyor.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 9 oldu.
Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında, politika faizi 100 baz puanlık indirimle yüzde 13'ten yüzde 12'ye düşürülmüştü.

FOREKS ANKETİ


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bu ayki toplantısına ilişkin beklenti, faizin 100 baz puan indirilerek, yüzde 11 seviyesine çekileceği yönünde oluştu.

ForeksHaber anketine katılan 15 ekonomistin 14'ü faizin 100 baz puan indirim kararı alınacağını öngörürken, 1'i faizin sabit bırakılacağı beklentisini dile getirdi. İndirim kararı alınacağı görüşünü savunan ekonomistlerin tamamı faizin 100 baz puan düşürüleceğini tahmin etti.

Ankette, 2022 sonuna ilişkin görüş veren 12 ekonomistin medyan tahmini yüzde 9,00 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde, 10 ekonomist yüzde 9, 1 ekonomist yüzde 9,50, 1 ekonomist ise yüzde 10 beklentisine sahip olduğunu belirtti. Geçen ay düzenlenen ForeksHaber anketinde, 2022 sonu faiz beklentisi yüzde 12,00 seviyesinde bulunurken, ekonomistlerin tahmin aralığı yüzde 13 ile yüzde 9 bandında oluşmuştu.

BLOOMBERG ANKETİ


Bloomberg HT Araştırma’nın Ekim ayı TCMB faiz kararına ilişkin anketi sonuçlandı. Piyasa aktörleri TCMB'nin bu toplantıda faiz indirimlerine devam etmesini bekliyor.

17 kurumun medyan beklentisi politika faizinin yüzde 11 seviyesine indirilmesi yönünde oldu. Ankete katılan tüm kurumlar bu toplantıda faiz indirimi beklerken, 16 kurum 100 baz puan, sadece 1 kurum 150 baz puan faiz indirimi öngörüyor. Yıl sonu tahminini paylaşan 16 kurumun medyan beklentisi faizlerin yüzde 9 seviyesine çekilmesi yönünde.

En düşük tahmini veren kurumlar politika faizinin yıl sonuna kadar yüzde 9 seviyesine kadar düşürülmesini, en yüksek yıl sonu politika faizi tahminini paylaşan kurumlar ise yıl sonuna kadar politika faizinin yüzde 9,5 seviyesine indirilmesini bekliyor.

'MERKEZ İNDİRİM ALANI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR'


Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan ise konu ile ilgili araştırma notunda 100 baz puanlık indirim beklediklerini söyledi. Erkan'ın değerlendirmeleri şöyle:

"İçeride uygulanan ekonomi politikalarının enflasyondan daha çok büyüme olgusunu ön plana çıkarması ve bu kapsamda politika faizinin tek haneye düşürülmesi konusundaki rehberlik, aynı zamanda da piyasa faizlerinin politika faizi seviyelerine düşürülmesi yönündeki finansal sistem kural değişiklikleri çerçevesinde TCMB’nin Ekim toplantısında faiz indirim serisine devam etmesini ve bir haftalık repo oranını yüzde 12’den yüzde 11’e düşürmesini bekliyoruz.

Seçimlere doğru ilerlenirken, Türkiye’nin yeni klasik dışı ekonomi modelinde ısrar edeceği anlaşılıyor. Dolayısıyla enflasyon ve döviz kuru üzerinden oluşan bütün zorlayıcı faktörlere rağmen para politikasında bir ters refleks oluşmasını beklemiyoruz.

Merkez Bankası’nın Ekim toplantısından sonra da faiz oranlarını indirmeye devam etmesi ve bu trendi 2023’ün ilk aylarında da uygulama alanı bulmak istemesi beklenecektir. Bu faktörler ışığında, Merkez bankasının faizleri düşürerek alanı olduğunu düşündüğünü değerlendiriyoruz."

[old_news_related_template title="Yurt içi piyasalar TCMB’nin faiz kararını bekliyor" desc="Bugün yurt içinde TCMB'nin faiz kararı, yurt dışında ise yoğun veri gündemi takip edilecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/20/iecrop/shutterstock_1386356489_16_9_1663250559_16_9_1666245570.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/yurt-ici-piyasalar-tcmbnin-faiz-kararini-bekliyor-7429591/"]

[old_news_related_template title="OPEC: Petrol piyasasında krizi önlemek için uygun zamanda hareket ettik" desc="Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Heysem el-Gays, petrol üretimini azaltma kararı alan OPEC+ grubunun küresel petrol piyasasında kriz yaşanmasını önlemek için uygun zamanda hareket ettiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/18/iecrop/opec-aa_16_9_1666113746.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/opec-petrol-piyasasinda-krizi-onlemek-icin-uygun-zamanda-hareket-ettik-7426927/"]