İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, mahkeme salonun küçük olduğu için ağır ceza mahkemesi salonunda yapıldı. Saat 09.30 duruşma saati olan dava bir buçuk saat geç başladı.

Duruşmaya tutuksuz sanıklar avukatları ile katılırken tutuklu öğrenciler Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen SEGBİS sistemiyle duruşmada ifadelerini verdi. Duruşmayı CHP’li milletvekilleri ile yabancı basın mensupları da takip etti.

"ERDOĞAN 'TETÖRİST' DEDİ POLİSLER OKULDA TAKİP ETTİ"

Tutuklu sanıklardan Ersin Berke Gök yaptığı savunmada, 4 Ekim 2021 tarihinde bir TV kanalında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi için ‘terörist’ dediğini belirterek, “Okuldaki tüm sivil polisler beni takip ediyordu. Okuldan çıkınca üzerime çullandılar. Hastane kontrolünden sonra ters kelepçe takıldı. Eğitim hakkım gasp edildi. Cezaevinde zor şartlar altında kalıyoruz” dedi. Rektör Naci İnci’nin makam otomobilin üzerine çıktığı ileri sürülen Ersin Berke Gök, “Güvenlik bize müdahale edince korku ve heyecanla aracın üzerine çıktım” dedi.

AMACIMIZ ÖZERK ÜNİVERSİTE

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümüne 2018’de girdiğini söyleyen Caner Perit Özen ise ifadesinde, “Eğitim hakkımız gasp ediliyor. Amacımız üniversitelerin özgür ve özerk olmasıdır” dedi. 4 Ekim 2021’de Rektör Naci İnci okuldan çıkarken tepki gösterdiklerini söyleyen Özen, “Ertesi gün Tayyip Erdoğan hakkımızda açıklama yapmış. Bize, “gizli terörist” diyordu. Okuldan çıkınca etrafımı 10 erkek sardı. Zorla araca bindirip ters kelepçe taktılar” dedi.

Güvenlik görevlisinin boğazını sıkmadığını ve rektörün aracına binmesini engellemediğini belirten Özen, “Aracın beş metre arakasındaydı. İnsanları sakinleştirmek için gittiğimde arbedenin arasında kaldım” dedi

EL PENÇE DURDUĞUMUZ EFENDİMİZ YOK

Cezaevinde iken Rektör Naci İnci’nin bir TV kanalında yaptığı açıklamada kendisi için Vandal dediğini belirten Özen, “Kendisi öğrencilere özel güvenlik görevlilerini saldırtan bir kayyumdur. Bizler eğitim hakkı gasp edilmiş zavallı gençler değiliz. Kayyum gibi el pençe durduğumuz bir efendimiz yok. Tutukluğum siyasidir” dedi.

Diğer tutuksuz sanıklar da barışçıl olarak orada bulunduklarını ancak özel güvenliğin kendilerine saldırması sonucu olayların çıktığını belirtti.



NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi’ne 1 Ocak 2021’de Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kararıyla rektör olarak atanması sonrası ‘kayyım rektör’ eleştirileri yükselmiş, Boğaziçililerin protestoları birçok kente yayılmış; özerk yönetim için yapılan eylemlerde 500’ün üzerinde öğrenci gözaltına alınmıştı.

Erdoğan’ın kararıyla atanan Bulu, yine Erdoğan’ın kararıyla 15 Temmuz’da görevden alınmıştı.

Bulu’nun ardından 19 akademisyenin rektör adaylığı için yarıştığı ‘güven oylamasında’ öğretim üyelerinden yüzde 95 oranında ret oyu alarak, rektör olması istenmeyen iki akademisyenden biri Prof. Dr. Mehmet Naci İnci yine Erdoğan’ın kararıyla üniversiteye rektör olarak atanmıştı.

Yapılan protesto gösterilerden birinde Naci İnci’nin aracına çıktıkları ve bir özel güvenliği darp ettikleri iddiası üzerine Boğaziçili öğrenciler Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen tutuklanmış toplanda 14 kişi hakkında ‘Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak, ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’, ‘Kişiyi, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle birden fazla kişiyle hürriyetinden yoksun kılma’, ‘Görevi yaptırmamak için direnme’ ve ‘Kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma’ suçlarından farklı oranlarda hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edilmişti.

 

[old_news_related_template title="Boğaziçili akademisyenler eylemlerine devam ediyor" desc="Yaklaşık bir yıldır rektör atamasını protesto eden Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, yeni yılda da protesto nöbetlerini sürdürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/03/iecrop/bogazici-1_16_9_1641222881.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bogazicili-akademisyenler-eylemlerine-devam-ediyor-6865757/"]