AKP'li Samsun Büyükşehir Belediyesi, Bafra ilçesi Türbe mahallesinde ovanın içinde kalan yaklaşık 18 hektarlık alanı kamulaştırarak meyve ve sebze hali yapmak istedi. Oy çokluğu ile meclisten geçiren belediyeye bölgede çiftçilik yapan köylülerin itirazlarını da kabul etmedi. Çiftçiler de olayı yargıya taşıyarak dava açtı.

Samsun 2. İdare Mahkemesi'ne açtıkları dava sonuçlandı. Mahkeme, kamulaştırma işlemlerine dayanak olan İl Encümeni'nin verdiği "kamu yararı" kararını ve bölgenin 1. sınıf tarım arazisi olduğunu ve kamu yararı kararının hukuka uygun olmadığına kanaat getirerek kamulaştırma kararının iptaline karar verdi. Belediye yerel mahkemenin kararını Danıştay'a taşıdı.



DANIŞTAY AKP'Lİ BELEDİYEYİ HAKLI BULDU

AKP'li Samsun Büyükşehir Belediyesi yerel mahkemenin Danıştay'a başvurarak yerel mahkemenin kararına itiraz etti. Danıştay da belediyenin itirazını kabul ederek yerel mahkemenin kararını bozup, hal yapılmasına izin verdi. Bunun üzerine belediye de çeşitli kurumların temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurarak bölgede inceleme yaptırdı.

Komisyon raporunda, eski halin kapatılarak ilçenin Türbe mahallesinde bulunan 1. sınıf tarım arazisi üzerine yeni bir hal yapılmasının uygun olduğunu belirtti.

OVAYA HAL YAPILMASININ ÖNÜNDE ENGEL KALMADI

Komisyonun hal yapılması için verdiği olumlu rapor doğrultusunda Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşerek kabul edildi. Böylelikle ovanın ortasına hal yapılmasının önünde engel kalmazken, Deva Partisi Bafra İlçe Başkanı Erdinç Çağlar ile arazileri kamulaştırılacak olan çiftçiler, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan Yaş Meyve ve Sebze Hali alanına tepki gösterdi.

Çiftçilerin artan maliyetlere rağmen güç de olsa üretim yapmaya devam ettiklerini belirten Çağlar, "Büyükşehir Belediye tarafından Yeni Yaş Meyve ve Sebze Halinin yeri ile ilgili haklı isyanlarını ve kanuni taleplerini görmezden ve duymazdan gelen önce Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere kim bu projenin altına imza atıp yetki verdiyse vatandaşımızın ve bizim vebalimiz ve hakkımız hepsinin üzerindedir.

Bu kararla Türkiye'nin en verimli arazilerinden birinin betona dönüşmesinin yolu açılmıştır. Bu yanlıştan derhal dönülmesini ve tarımsal alanların Kırsal Mahalle alanları kapsamına alınması gerektiğini belirtmek istiyoruz" dedi. Çiftçiler de ovanın amaç dışı kullanıma açıldığını ve Bütünşehir Yasası'nın tarımsal üretime büyük ölçüde zarar verdiğini ileri sürdü.

[old_news_related_template title="Tarım arazisinin imara açılmasına mahkeme ‘dur’ dedi" desc="Kayseri’de 1960'lı yıllarda okul yapılması için köylüler tarafından bağışlanan Kocasinan ilçesine bağlı Güneşli bölgesinde yer alan 981 bin 560 metrekarelik kamu arazisi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından konut arazisine çevrilmek istenince köylüler mahkemeye başvurmuştu. Güneşli halkının girişimleri sonucu Kayseri 1. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/04/iecrop/a2c5fc36-3a19-45c4-abdf-af1dcfb4ae65_16_9_1659614110.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/tarim-arazisinin-imara-acilmasina-mahkeme-dur-dedi-7288330/"]

[old_news_related_template title="Tarım arazilerine OSB yapılmak istenilen köylüler isyan etti" desc="Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü'nde, bakanlık onayıyla kurulacak olan Taşova Organize Sanayi Bölgesi (OSB) köylülerin tepkisine neden oldu. Köylüler, tarım yaptıkları ve hayvanları otlattıkları arazilere OSB yapılmasına karşı çıkarken, araziyi devretmeyen muhtar ile 4 azası da kaymakam tarafından görevinden alınarak haklarında soruşturma başlatıldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/29/iecrop/0e77f8e5-3433-45bf-afcf-7765f57e2174_16_9_1659081915.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/tarim-arazilerine-osb-yapilmak-istenilen-koyluler-isyan-etti-7276735/"]