CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bugün Genel Merkez’de MYK gündemine dair düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

"ENFLASYON EN SİNSİ HALK DÜŞMANI"

*Milletçe gülmeyi unuttuk. Milletine sırtını dönmüş, kifayetsiz bir yönetim, ülkemizin enerjisini çalıyor, potansiyelini tüketiyor. Ülkenin önündeki fırsatları heba ediyor. Bununla da yetinmiyor, milletimizin alın terini, emeğini, yarınlarını, umutlarını çalıyor.

* Hep diyoruz: “Enflasyon en sinsi, en acımasız halk düşmanıdır.” Çünkü milletin alın terini, emeğini, satın alma gücünü fare gibi kemirir. Cepte ne var, ne yok; bir yankesici gibi hissettirmeden çekip alır. Ve milletini unutan, sesini duymayan, beceriksiz yönetimler, bu sinsi halk düşmanıyla mücadele etmez. Aksine onu besleyip büyütür.

"ÇAKMA EKONOMİST ENFLASYON CANAVARINI BİLEREK HORTLATTI"

*Bizde de, ekonomiyi yönettiğini sanan çakma bir ekonomist, bu en sinsi, en acımasız, en ahlaksız halk düşmanını, enflasyon canavarını, “Faiz sebep enflasyon sonuç” diyerek, “Nas” diyerek, bilerek, isteyerek hortlattı. Erdoğan Hükümete geldiğinde; elinde tüm dünyada güven uyandıran ve enflasyonun belini kırmış bir program vardı.

"20 YILIN SONUNDA ENFLASYONU KATLADILAR"

*İşe başladıklarında, tüketici enflasyonu yüzde 30; üretici enflasyonu da yüzde 31’di. Enflasyon hızla düşüyordu. Ama bugün, milletimiz bu beceriksizlerden vekâletini geri almaya hazırlanırken, tüketici enflasyonu yüzde 70. Üretici enflasyonu ise yüzde 122. 20 yılın sonunda Erdoğan, tüketici enflasyonunu iki buçuğa, üretici enflasyonunu ise dörde katladı.

* Milleti enflasyon canavarının dişleri arasına attı. Bu kifayetsiz yönetim, millete verdiği hiçbir sözü tutmadı. “Türkiye’yi en büyük 10 ekonomi arasına sokacağız” dediler. Ama ülkemizi, 20 büyük ekonomi liginden düşürdüler. Ülkemizi giderayak, tüketici enflasyonunda, üçüncü dünya liginin zirvesine taşıdılar. Artık tüketici enflasyonundaki rakiplerimiz, Venezuella, Zimbabve, Sudan, Suriye…

"ÜRETİCİ ENFLASYONUNDA DÜNYA ŞAMPİYONU TÜRKİYE"

*Ama üretici enflasyonunda şampiyonluğu hiçbir ülkeye bırakmadılar. Bu beceriksizler, Türkiye’yi, yüzde 122’lik üretici enflasyonuyla, dünya şampiyonu yaptılar. Tekrarlıyorum: Türkiye’yi, yüzde 122 üretici enflasyonuyla, dünya birincisi yaptılar. Bu rezaletin müsebbipleri, havaya bakıp ıslık çalarak, sorumluluktan kaçamazlar.

* Sebep oldukları yıkımı gizleyemez, sorumluluktan kurtulamazlar. Bu kifayetsiz yönetimin en büyük siyasi sermayesi utanmazlık… Bu laf cambazları, gün geliyor Rusya-Ukrayna savaşını, gün geliyor küresel enerji ve emtia fiyatlarını, gün geliyor dış güçleri, gün geliyor çiftçiyi, esnafı hatta gün geliyor yurttaşlarımızı, enflasyonun sorumlusu ilan ediyor. Bir tek kendileri sütten çıkmış ak kaşık. Yetkileri var, ama sorumlulukları hiç yok.

"YARATTIKLARI YIKIM SAVAŞTAN DA BETER"

*Evet kuzeyimizde acımasız bir savaş var. İşgal altına giren Ukrayna’nın bazı şehirlerinde taş taş üstünde kalmadı. Ama Ukrayna’da enflasyon yüzde 14, Ukrayna’yı işgal eden Rusya bugün görülmemiş ambargolarla karşı karşıya. Ama Rusya’da da enflasyon yüzde 17. Savaş Ukrayna’da, ambargolar Rusya’da. Ama üç haneli enflasyon ve maalesef enflasyonda dünya şampiyonlukları bizde. Allah aşkına! Bu nasıl bir yıkımdır? Çakma ekonomist ve şürekâsının yarattığı bu yıkım, savaştan da beter. Moğol ordularının bu ülkeye veremediği zararı, bunların cehaleti ve kibri verdi.

* Türkiye'nin de üyesi olduğu Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Teşkilatı ülkelerinde enerji enflasyonu ortalama yüzde 34, Türkiye'de yüzde 121. Ocak ayında asgari ücrete yapılan zam, şubat geldiğinde eridi, gitti.

* Çalışanın satın alma gücü hızla eriyor. Asgari ücret açlık sınırının altına düştü. Asgari ücretli enflasyon karşısında, yıl sonuna kadar dayanamaz.

* 2021'in Ocak ayından bu yana gerçekleşen enflasyon yüzde 76, aynı dönemde yapılan asgari ücret zammı yüzde 50,5. İş verenler bile, yıl ortasında, asgari ücrette ayarlama yapılabileceğini söylüyor.

* Bu yılın ilk 6 ayı için, memur maaşlarına yüzde 7,5 zam yapıldı; ama yılın daha ilk 4 ayında gerçekleşen enflasyon yüzde 31,7.

* Asgari ücret zammı için, aralık ayına randevu vermeyi bırakın. En geç temmuzda, memur ve emeklilere verilecek enflasyon farkıyla beraber, asgari ücrette enflasyon düzeltmesini mutlaka yapın.

"O KONUŞTU, DOLAR KOŞTU"

*Erdoğan bugün çıktı konuştu. O konuşta dolar koştu, o konuştu dolar koştu, 6 ay sonra kur yeniden 15 lirayı geçti. Nasıl geçmesin? Söylediklerinde eller tutar hiçbir şey yok.

"ENERJİ ENFLASYONUNDA OECD ŞAMPİYONU OLDUK"

*Enflasyonun sebebi, küresel enerji fiyatlarındaki artışmış. Türkiye’nin de üyesi olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı, OECD ülkelerinde enerji enflasyonu ortalama yüzde 34. Türkiye'de yüzde 121. Türkiye tüm OECD’nin enerji enflasyonu şampiyonu! Türkiye'deki enerji enflasyonunun sadece dörtte biri dışarıdan… Dörtte üçü Erdoğan’ın kendi hatasından saray mamulü! Erdoğan yine küresel gıda fiyatlarındaki artışı da Türkiye’deki fiyat artışlarına bahane göstererek, sorumluluktan kaçmaya kalktı.

"GIDA FİYATLARI DÜNYADA 1 BİZDE 3 YÜKSELİYOR"

*Türkiye ve dünyada gıda enflasyonunu bu grafikten görmek mümkün. Dünyada bugün ortalama gıda enflasyonu yüzde 30. Türkiye’de yüzde 89. Aynı şekilde enerji fiyatlarında olduğu gibi gıda fiyatları, dünyada bir yükseliyorsa, Türkiye’de üç yükseliyor. Yani bizdeki gıda enflasyonunun dörtte biri dünyadan, dörtte üçü Sarayın beceriksizliğinden… Çakma ekonomist ve şürekâsının, kifayetsizliği ve liyakatsizliğinden… Şu  Türkiye’nin de üyesi olduğu; OECD’de gıda enflasyonu şampiyonu olduk. Orada ortalama gıda enflasyonu yüzde 10. Bizdeki gıda enflasyonu Türkiye’deki yüzde 89. OECD’nin 9 katı. Yani bizdeki gıda enflasyonunun biri dünyadan geliyor, sekizi bizden kaynaklanıyor, Saray kaynaklı.

"ET VE SÜT ÜRÜNLERİNDE BÜYÜK BİR KRİZ KAPIDA"

*Ama turpun büyüğü de heybede… Bunların beceriksizliği yüzünden, et ve süt ürünlerinde çok büyük bir kriz kapıda… Ulusal Süt Konseyi, Nisan başında, çiğ sütün litresine 5 lira 70 kuruş fiyat açıkladı. Yine sütün litresine Mayıs sonuna kadar 1 lirada prim vereceğini ilan etti devletin. Yem ve diğer girdilerin maliyeti düşerken bu fiyat ve primler üreticinin yüzünü zaten güldürmemişti.

*Süt Konseyi geçenlerde bir kez daha toplanarak, çiğ sütün alım fiyatını 7,5 liraya çıkardı. Ama devlette Mayıs sonuna kadar vereceğini taahhüt ettiği 1 liralık primi 20 kuruşa indirdi. Üreticiye devletçe verilen, üreticinin kazanılmış hakkı elinden alınıyor.

*Maliyetleri üretici ve tüketiciye yükleyip, devlet işin içinden elini yıkayıp sıyrıldı. Sadece son altı ayda kaba yemin torbası yüzde 113 zam görmüş. Besici elindeki hayvanları kesime göndermeye başlamış. Şunu buradan ifade edeyim, anası olmayanın danası olmaz derler. Önümüz kurban bayramı. Bugün süt veren anaları kesime gönderirseniz, yarın sütünü içeceğimiz inekleri, etini yiyeceğimiz danaları bulamazsınız.

"BU KARANLIK TABLOYU KÖKTEN DEĞİŞTİRECEĞİZ"

*İşte biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu karanlık tabloyu kökten değiştirmeye talibiz. Bu memleketi yüzü gülen insanların ülkesi yapmaya kararlıyız. Bizim yönetimimizde, Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacak. Biz bunu başaracağız. Üreteceğiz, kazanacağız, hakça paylaşacağız. Kimse aç ve açıkta kalmayacak. Hiçbir çocuğumuz yatağa aç girmeyecek. Doğamıza, denizimize, dağlarımıza, derelerimize, ormanlarımıza, gözümüz gibi bakacağız. Para ve maliye politikasında sürdürülebilir olmaya dikkat edeceğiz.

"ENFLASYON CANAVARINI BİTİRMEK İÇİN BU ADIMLARI ATACAĞIZ"

Öztrak, CHP iktidarında "Enflasyon canavarını bitirebilmek için" atılacak adımları madde madde şöyle sıraladı:

*Bir, Merkez Bankası’nın başına derhal liyakatli bir ismi atayacağız. Bankayı siyasetin müdahalesinden kurtaracağız. Bankanın araç bağımsızlığına asla müdahale etmeyeceğiz.

*İki, ekonomide “kral değil, kural” olacak. En son 5 Şubat 2009’da toplanan Ekonomik ve Sosyal Konsey derhal toplanacak. Devlette liyakati ve adaleti sağlayacağız. Derhal Siyasi Ahlak Yasası’nı çıkaracağız. Rüşvetçileri, beytülmale el uzatanları, yolsuzluk yapanları, tüyü bitmedik yetimin hakkını yiyenleri, devlet yönetiminden süratle uzaklaştıracağız. Stratejik Planlama Teşkilatı’nı hızla kuracağız. Ülkenin en yetenekli kadroları burada toplanacak. Ekonominin gerçek fotoğrafı çekilecek. Çözüm planları buradan hızla çıkacak.

*Üç, Kamu Özel İşbirliği Projelerinde dövizle belirlenen tarifeleri ve gelir garantilerini, ivedilikle Türk Lirası’na çevireceğiz. Hukuk çerçevesinde, gerekirse bu projelerin işletme haklarını kamuya geri alacağız.

*Dört, kamu bankalarının kaynaklarının yandaşa, rant projelerine aktarılmasına derhal son vereceğiz. Ziraat Bankası sadece çiftçiye, Halk Bankası da sadece esnafa avantajlı kredi sağlayacak.

*Beş, dünya standartlarında bir Kamu İhale Yasası çıkaracağız. Yapılan büyük ihalelerin maliyetini ve verilen garantileri tek tek açıklayacağız.

*Altı, bütçe disiplinini sağlayan mali çapaları yeniden güçlendireceğiz. Gerekirse yeni mali çapaları getireceğiz ve kullanacağız. Varlık Fonu’nu derhal kaldıracağız. TBMM’de Kesin Hesap Komisyonu kuracağız. Sayıştay denetimini uluslararası standartlara ve kaliteye çıkaracağız.

*Yedi, dijital alt yapıyı hızla güçlendireceğiz. Teşvik politikasını,  sanayicinin katma değeri yüksek ürün üreteceği noktalara taşımak için kullanacağız. Yüksek teknoloji içeren, Yeşil Mutabakata uyumlu, dijital dönüşümü kolaylaştıracak yatırımları teşvik edeceğiz. Bu kapsamdaki doğrudan sermaye yatırımlarını destekleyeceğiz. Ülkemizin üretken kapasitesini ve verimliliği arttıracağız. Enerji arz güvenliğini, temiz ve ucuz enerjiye erişimi sağlayacağız. Bu çerçevede, yerli ve yenilenebilir enerjiye öncelik vereceğiz. İthal enerjide tedarikçileri çeşitlendireceğiz.

*Sekiz, gıdada arz güvenliğini sağlayacağız, kendi kendimize yeterliliği gerçekleştireceğiz, planlama ve çiftçiye destek önlemlerini alacağız. Çiftçiye elektik, gübre, yem gibi girdileri ucuza vereceğiz. Taban fiyatı, maliyet + makul kârı karşılayacak şekilde önceden açıklayacağız. Çiftçinin kullandığı elektrikte, tüm vergi ve ek kalemleri kaldıracağız. Kuracağımız güneş enerjisi tesislerinin üreteceği enerjiyi, Çiftçi Kooperatiflerine ücretsiz vereceğiz. Bankalarda ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde takibe düşmüş çiftçi borçlarına gelen faizleri derhal sileceğiz. Kredilerin geri ödemelerini 6 ay erteleyeceğiz. Tarımsal üretimde kullanılan mazottan ÖTV almayacağız. Belediyelerin kooperatiflerle iş birliğini destekleyerek, yurttaşlarımızın ucuz ve kaliteli gıdaya erişim imkânlarını artıracağız.

*Dokuz, derhal bir genelge çıkararak devlette israfa son vereceğiz. İsraf genelgesiyle, devlet millete örnek olacak. Bu suretle bütçede yarattığımız imkânları, dar gelirli ve dezavantajlı kesimlerin rahatlatılması için kullanacağız. Aile Destekleri Sigortası’nı hızla hayata geçireceğiz.

*On, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Programını” ortaklarımızla uygulamaya koyacağız. Böylece evrensel adalet, hukukun üstünlüğü, ifade ve girişim özgürlüğü normlarını yakalamış, güçlü bir demokrasiyle taçlandırılmış bir Türkiye’yi inşa edeceğiz. Ülkemizde iyi yönetişimi ve yargı bağımsızlığını sağlayacağız.

İMAMOĞLU'NUN KARADENİZ ZİYARETLERİ

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Öztrak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Karadeniz ziyaretine belediyenin imkanları ile gittiği ve gazetecilerle birlikteki fotoğrafına yönelik eleştirilere ilişkin soruları cevapladı. Öztrak, şunları söyledi:

* Karadeniz ziyaretinin 2 boyutu var; ilki hemşehrileri ile bayramlaşma, ikincisi belediyelerimizin daveti ile yürütülen faaliyetlerle ilgili görüş alışverişinde bulunma, açılışlara katılma.

* Kamu kaynaklarının kullanımına hassasiyetinizi önemsiyorum, aynı hassasiyetin tıpkı bayramdan önce Suudi Arabistan'a yapılan ziyaret için de gösterilmesini de sorgulasaydınız. Fotoğrafla ilgili söylenmedik söz kalmadı.

* Aslında Türkiye'nin gerçek sorunları bellidir. Gerçek sorunları hayat pahalılığıdır, kaçak göçmen sorunudur. Bunlar konuşulmasın diye gösterilen gayretleri anlıyorum; ama biz ülkemizin gerçek sorunları ile ilgilenmeye devam edeceğiz.

"MASA HER GÜN BİRAZ DAHA GÜÇLENİYOR"

Öztrak; Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun, Demokrasi ve Atılım Partisi ve Saadet Partisi ile ayrı bir ittifak kurmayı düşündüğü iddialarına ilişkin, "6'lı masa etrafında toplanan partiler elbette seçimde en üst başarıyı yakalamak için alternatifleri değerlendirirler. Ben şunu ifade etmek isterim; 6 partinin etrafında toplanan bu masa her gün biraz daha güçleniyor. Tavsiyem, kimse boş yere heyecanlanmasın" dedi.

"BİZ HAZIRIZ"

Öztrak, açıklamalarını "Biz hazırız. Milletimiz hazır. Artık sandık gelsin. Millet emaneti ehline versin. Milletimizin bahtı gülsün" sözleriyle bitirdi.

[old_news_related_template title="İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan Ali Koç'a cevap" desc="İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendisi hakkında açıklamalarda bulunan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a Twitter'dan cevap verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/07/iecrop/ekrem-imamoglu-ali-koc-depo_16_9_1651940038.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/spor/futbol/ibb-baskani-ekrem-imamoglundan-ali-koca-cevap-7121115/"]