İstanbul Valiliği, "Sultanahmet Meydanı'nda, İstanbul Büyükşehir Belediye tarafından Ramazan etkinlikleri düzenlenmek istenildiği, ancak bu talebe izin verilmediği" iddiasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Valilikten yapılan açıklamada, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca Sultanahmet Meydanı'nda 2 Nisan-2 Mayıs 2022 tarihleri arasında Ramazan Etkinlikleri gerçekleştirilmesinin planlandığı; bu kapsamda konser, söyleşi, tiyatro faaliyetleri için sahneler, atölye çalışmaları, yemek ve el sanatları ürünlerinin sergilenmesi amacıyla, stant ve dinlenme alanları kurulacağı belirtilerek, bu etkinlikler sırasında gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması istenilmiştir. Diğer yandan, yine Sultanahmet Meydanı'nda Türkiye Diyanet Vakfı tarafından, Ramazan ayı boyunca 'Kitap ve Kültür Fuarı' düzenleme talebinde bulunulmuştur. Konunun, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun görev ve yetki alanında bulunması nedeniyle her iki talep Valiliğimizce; İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na iletilmiştir" denildi.

Açıklamanın devamı şu şekilde:

*Buna istinaden İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan alınan cevabi yazıda; 'Kurulun 26.02.2020 tarihinde aldığı 7346 sayılı karar ile Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirilmesi istenen bu türden etkinliklerin; 'Meydanı'nın Dünya Kültürel Miras alanında bulunması, kurulacak stant ve sahnelerin meydan çevresindeki 1. Grup korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli anıt eserlerin görünürlüğünü ve algılanmasını olumsuz yönde etkilemesi, tarihi meydanlardaki yaya geçişinin daraltılması ve meydan çevresindeki kültür varlıklarına yaya erişiminin kısıtlanması nedeniyle uygun olmadığına karar verildiği, bu nedenle her iki talebin de değerlendirilemeyeceği' bildirilmiştir. Valiliğimize gönderilen cevabi yazı, talepte bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'na iletilmiş olup, bunun dışında Valiliğimizce alınmış herhangi bir yasaklama kararı söz konusu değildir

“BAKANLIK İLE AYNI GÖRÜŞTEYİZ, AMA HERKESE EŞİT UYGULANACAKSA”

İBB Sözcüsü Murat Ongun, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın aldığı kararı doğru bulduklarını İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da dünya mirası listesindeki bu alanın korunması noktasında bakanlık ile aynı görüşte olduğunu söyledi.

Ongun, “Biz İBB olarak kararda bir kasıt olduğunu düşünmüyoruz, gecikmiş de olsa Kültür Bakanlığı’nın aldığı kararı doğru buluyoruz ama herkese eşit olarak uygulandığı takdirde. Sadece İBB’ye bunu yaptırmayıp başka bir belediyeye etkinlik düzenleme izni verilirse hoş olmaz” dedi. Ongun şunları söyledi:

“Bakanlık ‘Sultanahmet Meydanı gibi kültürel varlık açısından çok değerli alanlarda daha özenli olalım buralarda daha sınırlı etkinlikler düzenleyelim’ diyor. ‘Dünya mirası Sultanahmet’in ruhuna uygun etkinlikler olsun’ diyor. İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu da aynı görüşte. Bu görüş herkes için geçerli olursa bunu takdirle karşılarız. Ama sadece İBB’ye bunu yaptırmayıp başka bir belediyeye etkinlik düzenleme izni verilirse hoş olmaz. Ama temelde İBB, Kültür Bakanlığı ile bu konuya aynı perspektifte bakıyor. Bu alanları ortak bir şekilde korumalıyız. Sultanahmet Meydanı’nda her yıl olduğu gibi bir Lezzet Sokağımız olacaktı. Bu çerçevede o etkinliği yapmayacağız ama İstanbul’un 8 farklı meydanında İBB’nin Ramazan etkinlikleri var. Özellikle Yenikapı ve Maltepe’de Ramazan boyunca büyük etkinlikler düzenlenecek.”

[old_news_related_template title="Valilik, İBB'ye de Diyanet Vakfı'na da izin vermedi" desc="İBB’nin Sultanahmet Meydanı’nda düzenlemek istediği Ramazan etkinliğine meydanın “Dünya Kültürel Miras” alanında kalması nedeniyle İstanbul Valiliği tarafından izin verilmedi. Aynı gerekçe ile Türkiye Diyanet Vakfı’nın bir kuruluşu olan Vakıf Fuarcılık tarafından düzenlenmek istenen 39. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’na da izin çıkmadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/02/iecrop/a5429cc9-a8a7-47e3-8ee1-cd623aa1dd0a_16_9_1648891755.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/valilik-ibbye-de-diyanet-vakfina-da-izin-vermedi-7049596/"]