CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçaroğlu, Ankara’da Şaşmaz Oto Sanayi Sitesi’nde çalışan işçilerle dün akşam  iftar sofrasında bir araya geldi.

İşçilerin sofrasına konuk olan Kılıçdaroğlu, esnafın sorun ve taleplerini de dinleyerek çözüm önerilerini anlattı.

"HOLLANDA'NIN YILLIK TARIM İHRACATI 180 MİLYAR DOLAR, BİZİMKİ 18 MİLYAR DOLAR"

Tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Arabanız, buzdolabınız, çamaşır makineniz, mobilyanız olmayabilir ama günde üç sefer yemek yemek zorundasınız. Bunu üreten de çiftçi. Tarım sektörü dünyanın bütün ülkelerinde desteklenir ve stratejik bir sektördür. Hollanda, Konya'dan küçük toprak olarak, yıllık tarım ihracatı 180 milyar doların üstünde. Bizimki 18 milyar dolar." dedi.

"İKTİDAR DEĞİŞİRSE SIKINTILAR ATLATILIR, İKTİDAR DEĞİŞMEZSE SIKINTILAR DAHA DA BÜYÜR"

İşçilerden birinin sıkıntıların nasıl atlatılacağına ilişkin sorusu üstüne Kılıçdaroğlu, şu cevabı verdi:

*İktidar değişirse sıkıntılar atlatılır, iktidar değişmezse sıkıntılar daha da büyür. Niye iktidarın değişmesi gerekir?

* Devleti yöneten insanların şeffaf olması lazım. Sizden aldığım vergileri nereye harcadığımı benim size söylemem gerekir.

*Söylenmiyorsa bu iş olmaz. İkincisi, devleti yöneten insanların temiz olması lazım. Yakın akraba, eş dost, ihale falan filan, buraya girdiğiniz andan itibaren devleti yönetemezsiniz, başkaları sizi yönetir.

*O sebeple devleti yöneten insanların temiz, ahlaklı olması gerekir. Üçüncü, liyakatli insanların devlet yönetimine getirilmesi gerekir.

*Devletin neye ihtiyacı olduğunu düşüneceksin ve geleceğe yönelik planlama yapacaksın.

*Hepinizde cep telefonu var. Kimin ürünü bunlar? Yabancıların. O zaman devleti yönetenler şunu düşünecekler; biz katma değeri yüksek ürünü nasıl üretiriz?

* Bir tane yolu var dünyada. Üniversite bilgi üretirse, katma değeri yüksek ürün üretirsin.



"2018'E KADAR DEVLETTE HER ALAN DENETLENİYORDU"

Kılıçdaroğlu, "Devlet yönetiminde denetimsiz hiç bir alan yoktur. Meclis kanun yapar, Anayasa Mahkemesi denetler.  Siz vergi ödersiniz, devlet harcar, Sayıştay denetler. Sayıştay kime bağlı? Meclis'e bağlı. Meclis adına bütün bakanlıkları denetler, para doğru harcandı mı, harcanmadı mı. Devlette her alan denetlenir. 2018'e kadar öyleydi. Sonra değişti, denetim kalktı ortadan" dedi.

"ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE MESLEK VE TEKNOLOJİ LİSELERİ AÇILMALI"

Türkiye’nin kaynaklar açısından zengin bir ülke olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, buğday, mercimek gibi tarım ürünleriyle hayvan ithalatının yapılmasını eleştirdi.

Sanayide ara eleman sıkıntısına da dikkat çeken Kılıçdaroğlu, sıkıntının giderilmesi için tüm organize sanayi bölgelerinde meslek ve teknoloji liseleri açılması gerektiğini ifade etti.

"ATATÜRK BARAJI'NI DIŞARIDAN PARA ALMADAN YAPAN BİR DEVLET, KÖPRÜ, YOL MU YAPMAZ?"

Devlet garantisi verilerek yapılan yolları da eleştiren Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

*Gerçekten çok acımasız bir tablo var. Siz yol yapıyorsunuz, dolarla veriyorsunuz ihaleyi. Yola bir de garanti veriyorsunuz. Geçenlerden para alıyorsunuz ona itiraz etmiyorum.

*Geçmeyenlerden de  para alıyorsunuz ona da itiraz etmiyorum. Dolarla veriyorsunuz. Öyle bir kar veriyorsunuz ki adama, 3 milyara veriyorsunuz, 9 milyar lira garanti veriyorsunuz.

*Bu devlet koskoca Atatürk Barajı'nı yaptı. Hiç dışarıdan para bile almadı. Atatürk Barajı'nı yapan bir devlet, köprü mü yapmaz ya, yol mu yapmaz, havaalanı mı yapmaz?

*Birilerine veriyorsunuz. Ben onlara 5'li çete dedim diye mahkemeden karar çıkardılar biliyor musunuz?

*Kılıçdaroğlu 5'li çeteyi söylemesin diye. Ben yine söyledim. Ne yapacaksın bana? Dolayısıyla haksızlık buradan başlıyor.

[old_news_related_template title="Kemal Kılıçdaroğlu'ndan sert tepki: Şiir yazmayı bırakın, işinizi yapın!" desc="CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Jandarma Genel Komutanlığı'nın sosyal medyadan kuruluş yıldönümünü kutladığı Göç İdaresi Başkanlığı'na sert eleştirilerde bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/11/iecrop/e4e83afe-a3a1-4b68-846d-0e2ef4bc70ce_16_9_1649676835.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/kemal-kilicdaroglundan-goc-idaresine-sert-tepki-siir-yazmayi-birakin-isinizi-yapin-7067973/"]