[imza_template desc="Başak KAYA,Orhan BOZKURT" arry="Başak KAYA,Orhan BOZKURT"][/imza_template]

THY’nin tarifeli uçağıyla Erzurum’a gelen Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, hava limanında Dadaşların bar oyunuyla karşılandı. Boynuna Erzurumspor bayrağı asılan Kılıçdaroğlu’na vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.



Daha sonra vatandaşlarla sohbet eden Kılıçdaroğlu'na bir esnaf, kahve ikramı için ısrar edince Kılıçdaroğlu, “Ama, biz çok kalabalığız” yanıtı verdi.  Esnaf da, “Olsun onlar da gelsin” diyerek ısrarını sürdürdü.

Kılıçdaroğlu ve CHP’li vekiller daha sonra  Erzurum Kongresi’nin yapıldığı binaya geçti. Burada Kılıçdaroğlu ve milletvekillerine kongre binasındaki görevli Muhsin Koç, tarafından Erzurum Kongresi ve o günlerde yaşanan süreç  anlatıldı.



Kongre binasında Erzurum Delegesi Rauf Orbay’ın oturduğu sırada anlatılanları dinleyen Kılıçdaroğlu, daha sonra Erzurum Kongresi’nde Başkanlığa seçilen Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün masasına geçerek hatıra fotoğrafı çektirdi. CHP heyeti daha sonra Kongre Caddesi ve Gürcükapı’da esnaf ziyaretinde bulundu.

"GELİRİMİZ GİDERİMİZİ KARŞILAMIYOR"

‘Hak, hukuk, adalet’ sloganları eşliğinde esnaf ziyaretini sürdüren Kılıçdaroğlu’na ev eşyaları satan bir dükkan işletmecisi işlerin kötü olduğunu belirterek, “Gelirimiz, giderimizi neredeyse karşılamıyor. Bir önceki yılı arar olduk. Önceki yıllarda da şikayetimiz vardı ancak bu sene aşırı fazlalaştı. Umudumuz var, umutsuz değiliz" dedi.

“Çok zor durumdayız. Samanın fiyatı çok yüksek” diyen bir çiftçiye ise Kılıçdaroğlu şu cevabı verdi:

“Çiftçiyle ilgili kırmızı mazot uygulaması getireceğiz. Vergisi, ÖTV’si, KDV’si olmayacak. İkincisi çiftçilerin bankalardan, Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları kredilerin faizlerini sileceğiz. Çünkü çiftçi üretmezse hepimiz aç kalırız. Burası için özel bir projemiz var.”

Başka bir esnaf ise Kılıçdaroğlu’na, “Esnafın hali ne olacak?” diye sordu. Kılıçdaroğlu da “Esnaf sahipsiz. Esnafın bakanı yok. Esnaf Bakanlığı kuracağız. Sizin bankalara borcunuz var. Esnaf Kefalet Kooperatifine borcunuz var. O borçların faizlerini sileceğiz.” Cevabını verdi.

“5’Lİ ÇETELER YERKEN, BİZ BİR TANE EMEKLİ MAAŞIYLA GEÇİNİYORUZ”

Esnaf ziyareti sırasında Kılıçdaroğlu’nun yanına gelen 4 çocuk annesi olduğunu söyleyen 70 yaşındaki bir kadın ise çocuklarına iş isteyerek Kılıçdaroğlu’na şu şekilde dert yandı:

“Bir çocuğum cezaevinde. 3 çocuğum işsiz. Ben 5 yıldır acılar içinde kıvranan bir anneyim. Hangi kapıya gidersem yüzüme kapanıyor. Neden? CHP’li olduğumuz için. Hepimiz Türk vatandaşıyız. Türk bayrağı altında yaşıyoruz. Cumhurbaşkanı hepimizin. Devlet, millet, bayrak bizim. Ama benim çocuklarımı kimse işe almıyor.

Devlet elektrik, su parasını mahkumdan alıyor. Gönderemiyorum, gücüm yetmiyor. Benim çocuklarıma da yardımcı olun. Bu devleti çalmaya, çırpmaya kimsenin hakkı yok. 5’li çeteler yerken, herkes 10 yerden maaş alırken, biz bir tane emekli maaşıyla geçiniyoruz. Allah kabul eder mi bunu? Vicdanı olan bir insan bunları kabul eder mi? Öldük sayın başkanım. Allah senin yar ve yardımcın olsun. Türkiye’ye bir çözüm getirin. Artık bıktık.”

“TEZGAHIMIZA ET KOYAMIYORUZ”

Bir kasap dükkanı ise ülkenin et ihtiyacını karşıladığı Erzurum’da tezgahına artık et koyamadığını belirterek şöyle konuştu:

“Erzurum, hayvancılığın ana merkeziydi eskiden. Türkiye denince hayvancılıkta akla Erzurum gelirdi. Suudi Arabistan’ı, Kuveyt’i, İran’ı beslerdik. Ama şimdi biz dışarıdan etimizi temin ediyoruz. Kurban Bayramı’nda hayvan kesilmiş sistemden düşülmemiş. Bunun için hayvan varlığı Erzurum’da çok fazla görünüyor.

Benim tezgahım Erzurum’da bir numaralı tezgahtır. Tezgahımıza et koyamıyoruz. Niye?  Devlet 92 liraya hayvanı kesiyor 83 liraya kıyma satıyor. Bu kimin cebinden çıkıyor? Bizlerin cebinden çıkıyor. Biz tezgahımızda 10 kilo 20 kilo et satamıyoruz. Lokantalarımız olmaza biz dükkanımızı kapatacağız. Doğalgaz 400 lira geldi. Ufak bir kasap dükkanı burası. Biz neyin peşindeyiz kardeşim ya. İnşallah iktidara gelirsiniz ve çözersiniz.”

Babasının eski bir CHP’li olduğundan söz eden bir esnaf ise Kılıçdaroğlu’na seçilmesi durumunda savunma sanayine yatırım yapmasını isteyerek ”1980’den sonra Anavatan Partisi’nde siyaset yaptı. İl başkanı olarak ömrünü bitirdi. Ecevit’in en sevdiği adamlardan biriydi. Memleketimizde gelişen Milli Savunma Sanayi’ne siz eğer iktidara gelirseniz ricamız şudur, yatırım yapın.” dedi.

Kılıçdaroğlu ise esnafa şu cevabı verdi: “Sadece Savunma Sanayi’ne yatırım değil, Katar ordusuna teslim edilen tank paleti de alacağız. Onu da ordumuza vereceğiz. Askeri hastaneleri açacağız. Türk Hava Kurumu’nun haklarını savunan, ‘Uçaklar uçmuyor, ömrünü doldurdu’ dedikleri o uçaklar şimdi havalandı. Organize Sanayi Bölgelerinde teknoloji liseleri kuracağız.”

"ERZURUM'A KUCAKLAŞMAYA HELALLEŞMEYE GELDİK"

Kılıçdaroğlu daha sık gelin diye seslenen esnafa, “128 milletvekili ile Erzurum’la kucaklaşmaya helalleşmeye geldik” dedi. Kılıçdaroğlu kendisine ikram edilen çağ kebabından da yedi.

Bir tesisatçı dükkanı sahibi “Maliyet artışları çok yüksek. Dünü arar olduk” derken, vatandaşlar arasında yer alan yaşlı bir kadın, “Burada çok Suriyeli var, istemiyoruz. Sizden umutluyuz ” dedi. Kılıçdaroğlu da “Umutsuz olmayın inşallah çözeceğiz hayır duanızı eksik etmeyin” karşılığını verdi.

‘’ALLAH KORKUN VAR MI?’’

Bir esnaf ile Kılıçdaroğlu arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Genç bir esnaf Kılıçdaroğlu’na “Allah korkun var mı?” diye sordu. Kılıçdaroğlu “Elbette” karşılığını verince esnaf bu kez “Ben bir kez oy verdim ona da pişmanım, artık oyum size” dedi. CHP lideri de ‘’Bereketli olsun inşallah’’ cevabını verirken bir vatandaş da, ‘’Gönlümüzün Cumhurbaşkanı sensin’’ diye bağırdı. Hak Hukuk Aadlet sloganları da atıldı.

Bir öğretmen KHK’lı olduğunu ve meslek atıldığını ancak geri dönüş davasını kazanmasına karşın başlatılmadığından dert yandı. KHK’lı öğretmenin, “EYT’yi nasıl haletliniz KHK’lıları da halledin” sözlerine Kılıçdaroğlu, “Haldeceğiz” yanıtını verdi.

Bir esnafın “Bağ-kur borcunu bile ödeyemiyoruz. Hep işçi memur deniyor. Bizi unutmayın” dert yanması üzerine Kılıçdaroğlu, “Esnaf unutulur mu. Esnaf Bakanlığı kuracağız” sözünü verdi.

10 MAAŞ ALIYORLAR

Yaşlı bir kadın Kılıçdaroğlu’na yaklaşarak dört çocuğundan birinin cezaevinde olduğunu ve diğer üçünün de işsiz olduğunu anlattı ve “70 yaşındayım. Çocuklarım işsiz hangi kapıya gitsem kapı kapanıyor. Neden, CHP’li olduğumuz için. Bize bir yardımcı olun. Bu bölmeye çalmaya çırpmaya kimsenin hakkı yok. Beşli çeteler yerken, on tane maaş alırlarken benim bir emekli maaşım var’’ dedi.

Giyim mağazası sahibi babasının eskiden Bülent Ecevit’i desteklediğini anlatan bir esnaf da ‘’İyi olan herkesi seviyoruz, kötüleri sevmiyoruz. Savunmamıza da ilgi bekliyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu da “Savunma sanayimizi büyüyeceğiz. Katar ordusuna verilen tank paleti de geri alacağız. Askeri hastaneleri açacağız THK’da uçaklar ömrünü tüketti dediler biz takip ettik. Organize Sanayi Bölgelerine teknoloji liseleri kuracağız” dedi. Esnafın “Sizleri on yılda bir değil her yıl görmek isteriz. İlçelerde daha aktif olmalısınız” sözlerine Kılıçdaroğlu, “Tabi ki geleceğiz. Daha sık geleceğiz” dedi.

Erzurumspor atkısı da takan Kılıçdaroğlu Erzurum Kongresi'nin yapıldığı binayı da gezdi. Erzurum delegesi Rauf Orbay'ın oturduğu sırada oturdu ve Erzurum Kongresi'nde Başkanlığa seçilen Atatürk'ün masasına geçerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu ve 120 milletvekili aynı uçakta" desc="CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP milletvekilleri, Erzurum temasları için Ankara’dan yola çıktı. Sabah 07.50 uçağındaki tüm yolcular CHP milletvekillerinden oluştu ve ‘’Anamuhalefet uçağı’’ oldu. Uçakta Kılıçdaroğlu dahil CHP’nin 120 milletvekili yer alırken daha önce Erzurum’a giden 14 CHP milletvekili de heyeti Erzurum Havalimanı'nda karşıladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/02/iecrop/ffd08cec-1abe-45bf-abb1-9105246502c5_16_9_1659418184.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/kilicdaroglu-ve-120-milletvekili-ayni-ucakta-7283218/"]