31 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşen KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavının ardından çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Bazı sosyal medya kullanıcıları bir yayınevi(Yediiklim Yayınevi)nin deneme sınavlarında sorduğu soruların şıklarına kadar aynı olduğunu ileri sürdü.

Sosyal medyada büyük tepki çeken bu olayın ardından sınava girenler YÖK ve ÖSYM Başkanı'nın istifaya davet etti. Bazı sosyal medya hesapları ise soruların hocaya ait olduğunu ve telif haklarını aldıktan sonra soruları çözdüklerini kaydetti. Şaibeler ile gündeme gelen KPSS'ye dair yetkili kurumlar tarafından ise henüz bir açıklama yapılmadı.



"SINAV ŞAİBELİ DEMEKTEN UTANIR HALE GELDİK"

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, KPSS'nin şaibeli olduğunu ve bu işin peşini bırakmayacaklarını anlattığı bir video paylaştı. Kaya'nın paylaştığı videonun tamamı ise şöyle:

"Yüzbinlerce genç bu sınavdan umudunu aradı ama ne yazık ki her yıl tekrarlanan sınava şaibeli demekten utanır hale geldik. Bu siyasal iktidarın yaptığı tüm sınavlar şaibeli olmaya başladı. Şimdi, şöyle bir tesadüf olamaz. Bir yayınevinin soru kitapçığındaki 20 sorunun 20'si de tıpatıp aynı çıktı. Buradan bu sınavı yapanlara çağrıda bulunuyorum. Bu sınavda adaletsizlik yok mu?

Bir yayınevi 20 sorunun 20'sini de nasıl oluyor da tutturabiliyor? Bu sınava giren tüm yurttaşlarımızın kaygısıdır. Bu kaygıyı ortadan kaldırabilmek için yetkililerin derhal açıklama yapması gerekmektedir. ÖSYM, soru kitapçığının çalınması konusu da şaibelidir, MEB, YÖK de şaibelidir. Şaibenin büyüğü de saraydadır.



"ŞİMDİ FETÖ DE YOK, BU SORULAR NEREDEN ÇIKTI?"

Daha önce FETÖ'nün elemanları sınav sorularını çaldı, yandaşlarına verdi dediniz peki şimdi FETÖ de yok bu sorular nereden çıktı, kime verildi, hangi yandaşlara verildi? KPSS sınav sonuçlarında birinci olanları siz mülakatta eliyorsunuz, bununla da yetinmeyip KPSS'de kendi yandaşlarınıza soru çalarak veriyorsunuz. Bunun peşini bırakmayacağız, bunun hesabını soracağız."


CHP'Lİ VEKİL İDDİALARI BAKANA SORDU

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer de söz konusu iddialarla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

“Sınav sorularıyla ilgili kamuoyunda kopya iddiası konuşulmaktadır” diyen CHP’li Sümer,  “Sınavın ardından Yediiklim Yayınları'nın deneme sınavlarında ve ders videolarında sorulan onlarca sorunun KPSS 2022 sınavında sorulduğunu ileri sürülmektedir.

Deneme kitaplarından ve videolardan paylaşılan görsellerde ise soruların hiç değiştirilmeden direkt KPSS'de sorulduğu görülmüştür. Vatandaşların sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarda, Yediiklim imzasını taşıyan deneme sınavı ile ilgili soruların KPSS'de sorulduğu ve şık seçeneklerinin bile birebir aynısı olduğu görülmektedir” diye konuştu.

 SKANDAL İDDİAYI, BAKAN’A SORDU

 Sümer, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

“KPSS 2022 Sınav sorularının bir dershane grubuna daha önceden servis edildiği iddiaları doğru mudur?

KPSS Sınav sorularını hazırlayan ekipte kim ve hangi gruplar vardır?

2022 KPSS Sınav sorularının adı geçen dershaneden başka bir dershane grubunda da rastlanmış mıdır?

KPSS sınav sorularının bir dershane grubunun deneme sınavlarıyla bire bir aynısının sorulması ile ilgili Bakanlığınızca başlatılan bir araştırma var mıdır?

Milyonlarca vatandaşın girdiği KPSS Sınavının güvenilirliği zedelendiği göz önüne alınırsa sınavın yenilenmesi durumu söz konusu mudur?”

ÖSYM'DEN AÇIKLAMA GELDİ

ÖSYM'nin gündemdeki konu hakkında Twitter üzerinden yayınladığı açıklama şu şekilde;

2022 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı 31 Temmuz 2022 Pazar günü sabah ve öğleden sonra oturumlarında güvenli bir biçimde gerçekleştirilmiştir.

Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

[old_news_related_template title="Akşener'den ÖSYM'ye: Gençlerimize ihanet ettiniz" desc="İYİ Parti lideri Meral Akşener, sosyal medyada gündem olan KPSS sınav soruları hakkındaki kopya iddialarına değinerek ÖSYM'ye tepki gösterdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/02/iecrop/x720-17_16_9_1659448925.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/aksenerden-osymye-genclerimize-ihanet-ettiniz-7284542/"]

[old_news_related_template title="Astsubaylık ve askeri lise sınav sorularının çalınması ile ilgili 27 gözaltı kararı" desc="2010 yılı Askeri Liselere Giriş Sınavı (ALS) ve 2013 yılı Jandarma Astsubaylıktan Subaylığa Geçiş Sınavı soruşturmaları kapsamında FETÖ üyesi şüphelilere gözaltı kararı verildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/01/iecrop/gozalti-dha2_16_9_1610893932_16_9_1645018349-880x495-1_16_9_1646113032.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/feto-uyeleri-jandarma-astsubaylik-sinavi-sorularini-da-calmis-6981166/"]

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu'ndan 'kariyer sınavı' tepkisi: Onur kırıcı bir davranış" desc="CHP lideri Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 'Öğretmenlik kutsal meslek, öğretmenler de değerlimiz. Ömrünün yarısını evlatlarımızı yetiştirmeye adamış öğretmenlerimizi bile kariyer sınavına tabi tutmak istiyorlar. Bu onur kırıcı bir davranış' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/29/iecrop/1-chp_16_9_1659105994.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/egitim/kilicdaroglundan-kariyer-sinavi-tepkisi-onur-kirici-bir-davranis-7277723/"]