Et ve Süt Kurumu’nun 2019-2020 bilanço ve hesaplarının görüşüldüğü KİT Komisyonu toplantısında ESK Genel Müdürü Osman Uzun’dan boşalan göreve atanan Mustafa Kayhan’ın KİT kanununa göre yönetim kurulu üyesi olmadığı için ESK Genel Müdürlüğü’ne vekalet edemeyeceği ve bu sıfatla KİT Üst Komisyonu toplantısında denetim yapılamayacağı üzerine tartışma çıktı.



"UCUBE SİSTEM DEVLETİN ÇİVİSİNİ ÇIKARDI"

Komisyon üyesi ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, toplantının başında söz isteyerek toplantının usule uygun olmadığını ve başlayamayacağını belirterek, şunları söyledi:

* "Mustafa Kayhan’ın Cumhurbaşkanı atama kararı yok. Dolayısıyla asaleten bir atama yapılmamış görünüyor. Et ve Süt Kurumu bir KİT kuruluşu olduğu için bu durumda; 233 sayılı KHK/6.madde 4 NO'lu fıkrasına göre yönetim kurulu üyeleri içinden birinin genel müdürlük görevini vekaleten yürütmesi gerekiyor. Ancak vekaleten atandığı söylenen kişi de yönetim kurulu üyesi değil. Tamamen usulsüz bir durum.

* Bu yetkisizlik durumu nedeniyle toplantının ve denetimin usulüne uygun yapılabilmesi mümkün değil. Kurumun bu haliyle ibrası da geçersizdir. Yetkililer Et ve Süt Kurumu’nun bir KİT kuruluşu olduğunun ve tabi olduğu kanunların hangileri olduğunun farkında bile değiller.

* Et ve Süt Kurumu’nu KİT’lerin dışında kalan genel müdürlüklerden biri olduğunu zannederek Bakan’ın vekaleten genel müdür görevlendirebileceğini zannediyorlar. Bu yaşanan olay Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen ucube sistemin devletin çivisini nasıl çıkardığını göstermiştir. Et ve Süt Kurumu’nun liyakatsiz yönetimlerle nasıl batırıldığı da bir kez daha anlaşılmış oldu."

KİT Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Atila Sertel, Genel Müdür Vekili Mustafa Kayhan’ın yönetim kurulu üyesi olmadığı ve dolayısıyla 233 Sayılı KHK’ya görev vekaleten görevlendirilemeyeceği için yetkisiz olduğu gerekçesiyle toplantıya ara verilmesini istedi.

Komisyon Başkanı Mustafa Savaş toplantıya ara vermeyerek ESK Genel Müdür Vekili Mustafa Kayhan’ın konuşmasına başlamasını isteyince CHP’nin KİT komisyonu üyesi milletvekilleri toplantıyı terk etti.



İPTALİ İÇİN ŞENTOP’A DİLEKÇE VERDİLER

KİT Komisyonunun CHP’li 6 üyesi, toplantının ‘yok sayılması’ için TBMM Başkanlığına dilekçe verdi. Başkan Mustafa Şentop’un, yetkisini kullanması istenerek, “TBMM Başkanının TBMM KİT Komisyonu üzerindeki denetim yetkisini kullanarak, bu usulsüz denetim toplantının yok hükmünde olduğunu karara bağlaması ve hukuka uygun bir denetim toplantısının tekraren yapılmasını sağlaması Türkiye Cumhuriyeti Devleti Anayasa’nın ve TBMM İçtüzüğünün açık gereğidir. Gereğini öncelikle saygılarımızla arz eder ve ayrıca milletin vekilleri sıfatı ile rica ederiz” denildi.