[imza_template desc="Ali Selim YAMANLI,Batuhan SERİM" arry="Ali Selim YAMANLI,Batuhan SERİM"][/imza_template]

1999'da yaşanan felaketin ardından “deprem vergisi” getirilmişti. Geride kalan 23 yılda, muhalefete göre 75 milyar TL para toplandı. Son 20 yıldır aralıksız yönetimin başında olan AKP iktidarının toplanan bu parayı nereye harcadığı ise bilinmiyor, "Deprem için toplanan paralar nerede?" sorusu sık sık gündeme geliyor...

Eski veya hasarlı binalarda güçlendirme çalışmalarının hızlı ve etkin şekilde devam etmemesi, yeni yapılan binaların yatay değil dikey mimariye göre inşa edilmesi ve yeşil alanların yok edilmesi vatandaşların ve muhalefetin eleştirdiği konuların başında geliyor.

Deprem öncesinde alınması gereken tedbirler yeterince alınmadığı gibi, deprem sonrası için yapılması gerekenler de tam olarak yapılmıyor. Bunlardan en dikkat çekeni ise toplanma alanları...

AFAD'ın internet sitesinde toplanma alanları; "Afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanacak paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlar" olarak tanımlanıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Ağustos 2022'de paylaştığı verilere göre İstanbul'da 5 bin 633 adet toplanma alanı var. Kentte barınma alanı kapasitesi de 1 milyon 390 bin 172 kişi. TÜİK'in 4 Şubat 2022 verilerine göre ise İstanbul'un nüfusu 15 milyon 840 bin 900 kişi...

SÖZCÜ ekibi olarak Şişli-Mecidiyeköy-Kağıthane civarında toplanma alanı tespiti yaptık. Çok az sayıda toplanma alanı olduğunu; az sayıdaki alanların da genellikle okul bahçesi veya mahalle aralarındaki küçük parklar olduğunu gördük. Bazı noktalarda ise AVM önlerinin deprem toplanma alanı olarak belirlendiğini tespit ettik.

Ancak en dikkat çekicisi, yaklaşık 40 bin nüfuslu Çeliktepe Mahallesi'ndeki toplanma alanı oldu... Araçların bile dönerken zorlanacağı kadar dar, eğimli, dört yolun kesiştiği noktada bir apartmanın 'toplanma alanı' olarak belirlendiğine şahit olduk. Aynı zamanda toplanma alanının bulunduğu mahallede iki tane de okul bulunuyor... Yıllardır orada yaşayan mahalleliler dahi burada bir toplanma alanı olduğundan habersiz.

Hem o mahallede hem de civar semtlerde yaşayan vatandaşlara mikrofon uzattık, "Beklenen deprem için İstanbul’da yeterli önlem alındığını düşünüyor musunuz?" diye sorduk.

Verilen yanıtlar şöyle oldu:

"NEREDE BÖYLE DEPREM TOPLANTISI OLUR?"

İdris Arslan: "Böyle bir şey olur mu? Nerede böyle deprem toplanma alanı olur? Nerede görülmüş? Ben 30 senedir bu mahallede yaşıyorum. İlk defa böyle bir şey gördüm. Bu mahallede 2 tane de okul var birbirine yakın, yeterli alan kesinlikle yok. Yetkililer insanlara öncülük edip, bilgilendirmeli. Deprem olduğu zaman insanlar nereye gideceklerini bilmiyorlar, bilseler bile gidecek yerleri yok."

"TOPLANAN DEPREM PARALARI NEREYE GİTTİ?"

İlhan Hoş: "Maalesef öyle bir şey yok. 20 senelik iktidarda bunların yapılması lazımdı. 99 depreminden beri toplanan deprem paraları nereye gitti? En önce bunu sormak lazım. Millet de suskun, kime hesap soracak bilmiyorlar. Oturduğum yerde deprem toplanma alanı yok, deprem olursa Allah'a emanetiz. Deprem toplanma alanı dedikleri yerlerin çoğunda tabela var, etrafına bakıyorsun ufacık yerler."

"GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADI"

Gökçen Ersavaş: "Yeteri kadar alındığını düşünmüyorum, hala eski konutların olduğunu görüyoruz. Bildiğiniz üzere geçen haftalarda bir tatbikat yapılmıştı ama çoğu insan o tatbikata uymadı, gerekli önlemler alınmadı diye düşünmüyorum. Bence insanların daha çok bilinçlendirilmesi gerekiyor. Belirli semtler için toplanma alanları var ama yeterli olmadığını düşünüyorum."

"YEŞİL ALAN KALMADI, ÖNLEM ALINMADI"

Ekrem Özoğlu: "Hiç alınmadı şimdiye kadar, yeşil alan kalmadı. Ne önlem alındı? Binalar öylece duruyor. Hiçbir önlem alınmadı. Oturduğum yerde toplanma alanı yok. Bir deprem olsa Allah'a kalmış ne yapacağım. Bunu benim mi düşünmem gerekiyor? Bizi idare edenlerin düşünmesi lazım. Bunlar yeşil alan bırakmadılar, var mı İstanbul'da? Çıkar, menfaat olduğu zaman hiçbir önlem alınmaz. Halkı düşünen yok ceplerini düşünüyor hepsi."

"DEPREM TOPLANMA ALANIMIZ YOK"

Hüsniye Akgün: "Çalışılıyor ama geç kalınmış bir çalışma. Yeterli midir? Değildir. Çünkü yeşil alan kalmadı. Deprem toplanma alanımız yok, deprem olunca binalar iç içe girecek. Biz ailecek çadırımızı, güvenlik ekipmanlarımızı, eğitimlerimizi aldık kendi çapımızda bir şeyler yapıyoruz. İktidardan ümit kesildi artık, gitmesini beklerim. Yeni bir sistemin gelip ülkenin toparlanmasını beklerim."

"HEP LAFTA KALIYOR"

Ruşen Çetin: "Dış cepheler mükemmel görünüyor ama yapımla ilgili hiçbir denetim yok. Kontrol edilmiyor, belediyeler bunu yeterince kontrol etmiyor. Hep lafta kalıyor hiçbir şekilde önlem alınmıyor."

"KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTA BAĞLANDI"

Mustafa Şehitoğlu: "Hayır alınmadı bence, kentsel dönüşüm daha çok ranta bağlandı. Ranta değil de insanların can güvenliğini düşünerek bir yapının yapılmasını beklerdim. Oturduğum yerde deprem toplanma alanı yok, ne yapacağımızı bilmiyorum. 17 Ağustos depreminden bu yana bir önlem alındığını görmedim."

"YARIN DEĞİL ŞİMDİ!"

Hamza Tandoğaç: "Bence alınmıyor ve millet bunu umursamıyor. Şu anda bir deprem olsa, herkes kendi başının çaresine bakmaya kalksa ne devlet yetişir, ne hükümet yetişir. O kadar çarpık kentleşme yapılmış ki işin içinden çıkamazlar. Yeni yapılan yerler yetersiz, binalarda yeterli güçlendirme çalışmaları kesinlikle yapılmıyor. Deprem öncesi yapılan binaların sil baştan tekrar yapılması şart. Kentsel dönüşüm kapsamında 10-12 yıl önce yıkılan yerler var daha bir çivi çakılmadı. Bir deprem olduğu zaman itfaiyeci kendi evine mi yetişsin benim evime mi yetişsin? Zabıta benim evime mi yetişsin kendi evine mi yetişsin? Polis kendi evine mi yetişsin benim evime mi yetişsin? Yarın değil şimdi önlem almak lazım!"

"HER YER DÖKÜLÜYOR"

Tuna Bey: "Her yer dökülüyor. İlgisizlik. Ben Bağcılar'da oturuyorum iğne atsan yere düşmez. En fazla 1-2 tane toplanma alanı çıkar. 1.5 milyonluk nüfus..."

"TOPLANMA ALANLARI DAHA ÇOK OLMALI"

Jale Yıldırım: "Alınmadı, çok da alındığını düşünmüyorum. En azından toplanma alanlarının korunuyor olması hatta daha da fazla olması gerekirdi. Kentsel dönüşüm ya da daha farklı bir isimle yenilenmesi gerekirdi ama yapılmadı. İstanbul gibi bir şehirde toplanma alanlarının daha çok olması gerekir."

[old_news_related_template title="İstanbul İl Sağlık Müdüründen deprem açıklaması: Bütün afetlere hazırız" desc="Düzce'de meydana gelen depremin ardından yeniden gündeme gelen İstanbul depreminde sağlık yönetimi ile ilgili yapılan hazırlıklar hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 'İstanbul’daki sağlık altyapısı ve sağlık tesisleri, insan gücü ile ve planlamasıyla her şeyiyle deprem gibi bütün afetlere hazırız' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/25/iecrop/resim3_21841447_16_9_1669360115.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/istanbul-il-saglik-mudurunden-deprem-aciklamasi-butun-afetlere-haziriz-7499841/"]