CHP Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası heyeti dün Elazığ’daki özel bir otelde akşam yemeğinde sivil toplum kuruluşları, meslek ve esnaf odaları temsilcileriyle bir araya geldi.

“ELAZIĞ’DAKİ SİYASET TABLOSU DEĞİŞECEK”

Toplanın açılış konuşmasını yapan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol,  Cumhuriyet Halk Partisi’nin A kadrosunun Elazığ’ın sorunlarına çözüm bulmak üzere Elazığ’da olduğunu belirterek, söyle konuştu:

*Elazığ yarımada, üç tarafı sularla çevrili ama biz sularla toprağı buluşturamamışız. Tarımda inanılmaz sorunlarımız sıkıntılarımız var.

*Şehir planlanmadığı için, şehrin gelişimini tam anlamıyla sağlayamamışız. Bu kentte yaşanan ciddi temel sorunlar var.

*Biz bu kente hizmet endeksinin siyasete oturtarak önümüzdeki seçim kampanyasını; devletin kötü yönetildiğini, hangi adayın daha niteliksiz, vasıfsız olduğunu değil, kendimi ayrıcalıklarımızı, farklılıklarımızı ve bu şehir için, bu ülke için değerlerimizi ortaya koyarak Elazığlı hemşehrilerimizin huzurlarına sunacağız.

*Partimizin en yetkili organı Genel Başkanımızla Elazığ’a gelerek Elazığ’ı kalkınmada öncelikli pilot il ilan ettikten sonra Elazığ’daki siyaset tablosu değişecektir.

*Biz belki de bir dahaki dönem Elazığ Belediyesini almanın ve alabilmenin şansını konuşacağız Bugün neredeyse partimizin A kadrosu Elazığ’da diyebiliriz. A kadrosunun var oluş nedeni siyaset yapmak değil, Elazığ’ın sorunlarına çözüm bulmaktır.

ÖZTRAK, AKP’NİN YENİ EKONOMİ MODELİNİ ELEŞTİRDİ

Bir buçuk yıl da 36 ili ziyaret ettiklerini, yurttaşlarla, iş dünyasının sorularını dinlediklerini ve sorunlara çözüm önerilerini aktardıklarını dile getiren CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise şunları kaydetti:

*Türkiye’de yeni bir model benimsendi. Buna da Türkiye modeli denildi. Türkiye modeli diyor ki: Düşük kur ve faizle biz bu ekonomiyi yönetiriz. Ne olacak? Kur değersizleşecek.

*Cari açık kapanacak. Cari açık kapanınca rezervler artacak. Sonra kur yeniden değerlenmeye başlayacak denilen hikaye. Cari işlemler dengesi. İlk beş ayda. Yıllık olarak Türkiye bu yıl 18,6 milyar dolar cari işlemler açığı vermeyi hedeflemişti. İlk beş ayda 28,1 milyar dolar oldu.

*Bütün yıl için beklenen cari açık 40 milyar dolar. Cari açık düşmedi. Diğer taraftan vadesi bir yıl içinde dolacak dış borçlarımıza bakalım.

*Vadesi bir yıl içinde dolacak dış borçlarımıza baktığımız zaman da gördüğümüz rakam yaklaşık 2022’nin beşinci ayından sonra bir yıl içinde 182 milyar dolar.

*Ama bunun büyük kısmı özel kesimin. Son olarak Merkez Bankası’nın döviz rezervlerine baktığımız zaman 54 milyar dolar açık veriyor. Bu Türk ekonomisinin son derece kırılgan olduğunu ortaya koyuyor.

“FAİZ 138 MİLYAR LİRA OLMUŞ”

*Biz faizi sevmeyiz, en büyük düşmanı biziz’. Bunları duyuyoruz. Ama baktığınızda 80 milyar lira faize ilave istenmiş. Faiz 138 milyar lira olmuş.

*Kur Kurumalı Mevduat için ödenen altı aylık faiz. Cebimizden bir kuruş para çıkmayacaktı. Hatırladınız mı? Kur Kurumalı Mevduat için. Şu anda bütçeden 37 milyar lira para çıktı.

*Çiftçiye destek ne kadar? 37 milyar lira kur korumalı mevduata verdik. Çiftçiye ne verdik? 21 milyar lira.

*Sosyal destekleri ne kadar verdik? 18 milyar lira. Dolayısıyla bütçe gerçekten çok sınırlı sayıda mevduat sahibi ve faiz lobilerine çalışan bir bütçe olarak ortaya çıkıyor.

Öztrak, sunumunda CHP’nin Türkiye ekonomisinin düzelmesi için yapacaklarını da aktardı.

Öztrak, dünyada arz zincirlerinin kısalacağını ve ticaretin aynı küresel değer ülkelere sahip ülkeler arasında gerçekleşeceğini söyleyerek, Türkiye’nin de cazibe merkezi hale geldiğinde orta gelir tuzağından çıkacağını kaydetti.

“MEVCUT YÖNETİMİNİN KAPASİTESİ KALMAMIŞ DURUMDA”

Altılı masanın Türkiye ekonomisini düzeltecek kadrolara sahip olduğunu vurgulayan Öztrak,
şu ifadeleri kullandı:

*Altılı masa olarak, iki hazine müsteşarı, iki bakan, bir Merkez Bankası Başkanı ve bir de Ticaret Bakanlığı Müsteşarı eski birtakım tedbirleri açıkladık.

*Aslında bu tedbirler ülkeyi hızla düzlüğe çıkarabilecek olan tedbirler. Bunları hatırlatmak isterim.

*Birincisi Durum  ve Hasar Tespit Komitesi kuracağız, hemen ülkede nerede ne sıkıntı var tespit edeceğiz.

*Ardından Ekonomik ve Sosyal Konseyi yeniden çalışır hale getireceğiz. Onun ardından Stratejik ve Planlama Teşkilatı’nı kuracağız. Son olarak da Merkez Bankası’nın bağımsızlığını sağlayacağız.

*Merkez Bankası’nın bağımsızlığı derken bir şey söyleniyor. ‘Efendim bürokrat seçilmişin üzerinde mi olacak?’. Böyle bir şey yok. Tek bir şey var yapacağın.

*Hükümet belirleyecek enflasyonu ve hangi noktaya gideceğine hükümet karar verecek. Sonra da Merkez Bankası’na diyecek ki ‘Bu noktaya gitmek için elindeki araçları kullan’.

*Bağımsızlık bu. Bütün bu tedbirlere baktığınız zaman aslında çözüm var. Türkiye’yi nasıl düzlüğe çıkarmak mümkün. Ama şu andaki mevcut yönetimin bu kapasitesi kalmamış durumda.

[old_news_related_template title="CHP'li Altay: EYT'yi ekimde bekliyoruz" desc="KYK'da faizlerin silinmesi kararını değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP'nin bununla ilgili 19 kanun teklifi verdiğini hatırlatarak, 'Ben önce Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na, sonra da Erdoğan'a teşekkür ediyorum' dedi. Şimdi sırada EYT olduğuna dikkati çeken Altay, 'EYT'yi ekimde bekliyoruz. El birliğiyle yapalım, yine sizin olsun, siz yapmış olun ama bunun çıkması şart' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/19/iecrop/ad490018-d45d-4232-95c2-803e48cf100b_16_9_1658248134.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/chpli-altay-eytyi-ekimde-bekliyoruz-7258490/"]