Diyarbakır Mardin karayolu Yeşil Vadi Mahallesi Canlı Hayvan Borsası mevkisinde Çevik Kuvvet polislerini taşıyan servis aracının geçişi sırasında yola daha önceden park edilen bomba düzenekli otomobil patlatıldı.

Patlama sonrası olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralanan 8 polis memuru ile bir şoför ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. 7 kişi ayakta tedavi sonrası taburcu edildi, 2'sinin tedavisi sürüyor.

KOMPOZE-A TİPİ PATLAYICI

Bomba imha uzmanlarının olay yerinde yaptıkları ilk incelemede, bombanın metal bir varil içinde hazırlanmış el yapımı, oto alarm düzeneğine bağlanmış tahrip gücünü artırmak için gübre ile desteklenmiş Kompoze-A tipi patlayıcı olduğu belirlendi.



SOYLU: 5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Eylem Lice'de planlandı. Saldırıda kiralık araç kullanıldı. 5 kişi gözaltına alındı" dedi.



HAYATİ TEHLİKELERİ YOK

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"Saat 05.10 sıralarında göreve giden Çevik Kuvvet minibüsüne geçişi esnasında yol kenarına park edilmiş araç patlatılmak suretiyle terör saldırısı yapılmıştır. Zırhlı polis minibüsü içerisinde bulunan 9 kişi kontrol amaçlı hastanelere sevk edilmiş olup, herhangi bir hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. "

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da şunları söyledi: Diyarbakır’da polislerimizi taşıyan servis aracının yanında başka bir aracın patlaması sonucu 8 polisimiz yaralanmıştır. Görevlendirilen ambulanslarla hastanelere nakledilen yaralılarımızın genel durumları iyi. Çok geçmiş olsun.

SUÇUNU İTİRAF ETTİ

Saldırı sonrasında KGYS kayıtları ile olay yerini gören güvenlik kameralarındaki görüntülerin incelenmesiyle saldırıyı gerçekleştirdiği belirlenen zanlının sivil bir araçla Lice istikametine doğru yola çıktığı belirlendi.

Harekete geçen güvenlik güçleri aracı Lice yolunda durdurdu. Yakalanan zanlı suçunu itiraf ederek bombayı yerleştirdiğini söyledi. Bir kardeşinin terör örgütü PKK’nın dağ kadrosundayken 2004 yılında güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldüğü belirlenen zanlının intikam alma duygusuyla güvenlik güçlerine saldırı düzenlenmesi eylemini gerçekleştirdiği bildirildi.

TERÖR ÖRGÜTÜNDE KURYE 

Yakalanan zanlının terör örgütü PKK’nın Amed kırsal yapılanması ile şehir merkezindeki YPS adlı hücre yapılanması arasında kuryelik yaptığı ve dağ kadrosundaki teröristlerin lojistik ihtiyaçlarını karşılayan milis yapılanması içinde yer aldığı tespit edildi.

BOMBA LİCE'DE HAZIRLANDI

Yakalanan zanlının araç kiralama şirketinden aracı kiraladıktan sonra Lice kırsalında terör örgütünün özel güç yapılanmasında yer alan teröristlerce hazırlanarak patlamaya hazır hale getirildikten sonra Diyarbakır’a gönderildiği belirlendi.

[old_news_related_template title="İstanbul'un kalbine 23 yılda 6 bombalı saldırı düzenlendi" desc="İstanbul'da her gün 1 milyonu aşkın yerli ve yabancı insanın kullandığı Gümüşsuyu-Taksim-İstiklal Caddesi güzergahı son 23 yılda altı kez bombalı saldırıya uğradı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/14/iecrop/0e7f0d66-0fee-45be-bc15-4872c3979cfd_16_9_1668413885-325x160.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/istanbul-kalbine-23-yilda-6-bombali-saldiri-duzenlendi-7478489/"]

[old_news_related_template title="Taksim'deki bombalı saldırıda ÖSO ayrıntısı" desc="İstiklal Caddesi'ndeki patlamayla ilgili tutuklananların ifadesinden ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/19/iecrop/detay-kurtarildi-kopya-1_16_9_1668845367-325x160.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/taksime-bombali-saldiri-tutuklamalarinda-oso-ayrintisi-7488541/"]