25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Taksim’de açıklama yapmak isteyen kadınlara polis sert bir şekilde müdahale etmiş, 216 kadın gözaltına alınmıştı.

Gözaltı sırasında Dilbent Türker adlı bir kadının bacağı kırılmıştı. Kadınlar bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek İstanbul Valiliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, ilgili amirler ve tespit edilmesi talep edilen polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

KEYFİ İŞLEM VE İŞKENCE UYGULANDI

25 Kasım Kadın Platformu adına suç duyurusu öncesi yapılan açıklamayı okuyan Meltem Yalçın, şunları söyledi:

"Gözaltılar sırasında bilinçli olarak ölüme veya sakat bırakmaya sebebiyet verebilecek kadar ağır darp, trans kadınlara dönük taciz ve transfobi, tutanaksız olarak telefonlara ve dijital aletlere el konulması, gözaltında çıplak arama dayatması, doktorların şiddete maruz kalan arkadaşlarımızı muayene etmemesi, şikayetlerini kayıt altına almaması başta olmak üzere pek çok hak ihlali, daha birçok keyfi işlem ve işkence yöntemi uygulandı."

İKİ YABANCI UYRUKLU KADIN SINIR DIŞI EDİLECEK

Eylem gününde İstanbul’da en az 216 kadının gözaltına alındığı, yabancı uyruklu iki kadın hakkında sınır dışı işlemi yapıldığı belirtilen açıklamada, "Bu eylemler sırasında sadece kadınlar değil, eylemi takip eden basın mensupları ve karakol işlemlerinde yanımızda olmak isteyen avukatlar da şiddete maruz bırakıldı." denildi.

Uygulanan şiddeti kabul etmediklerini ifade eden kadınlar, "Prosedür denilerek işkence ve kötü muamelenin normalleştirilmesini, kadınların canına kast ederek susturmaya çalışan bu yeni polis şiddeti ‘konseptini’ asla kabul etmiyoruz. Suç duyurularımız ve disiplin soruşturması başvurularımız devam edecek" dedi.

[old_news_related_template title="Kadına şiddet eylemlerinde 118 kadın gözaltına alındı" desc="Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan yapılan açıklamada Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle düzenlenen eylemlerde 118 kişinin gözaltına alındığı belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/27/iecrop/2042f559-98dd-42e9-8374-e683cebe3dcc_16_9_1669579932.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/kadina-siddet-eylemlerinde-118-kadin-gozaltina-alindi-7504340/"]