Trabzon'da Akyazı dolgu alanın üzerinde yapımına başlanan Trabzon Şehir Hastanesi inşaatı durduğu iddia edildi. Resmi bir açıklama yapılmadı ancak iddia AKP Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu'nun  açıklamasıyla ciddileşti. Mumcu, yerel haber sitesi "61 Saat"in sorusunu yanıtlarken şu ifadeleri kullandı:

“Şehir hastanesinde yavaşlama var. Takdir ederseniz müteahhitlerde, fiyat artışından dolayı sıkıntı söz konusu. Yakında çözüleceğini ümit ediyorum. Muhtemelen yeniden ihale yapılacak. Muhtemelen yeniden ihaleye girecek."

Öte yandan Akyazı dolgu alanındaki çalışmaları sıkı takip eden Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, inşaatın durmasıyla ilgili farklı bir iddia ortaya attı.

"SON ŞANS"

Prof. Dr. Osman Bektaş, şu tespiti yaptı:

"Trabzon Şehir Hastanesinin geçici durdurulması hastaneyi taşıyacak zeminin taşıma gücünün yeniden sorgulanması için son bir şanstır" dedi.

TOKİ jeofizik raporuna göre kazıkların oturduğu temelin, üstteki dolguyla eşit elektriksel öz dirence sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bektaş şöyle devam etti:

"AKYAZIDA ÇÖKME KAZIKLARLA BİRLİKTE DEVAM EDEBİLİR"

"TOKİ raporuna göre kazıkların oturduğu orta sağlamlıktaki Beşirli Formasyonu rezistivitesi (direnç) düşük (15-50 Ohm) killi, kumlu seviyeler içermektedir. Bu tür seviyeler Japonya'da olduğu gibi beklenmeyen oturmaları yıllarca sürdürebilir. Akyazı'da çözme kazıklarla birlikte devam edebilir.
Jeofiziksel olarak benzer su muhtevası, benzer kayaç, benzer kayaç boşluğu ( porozite) ima eder. Temel kayaç ayrıca oturma özelliği daha yüksek (15-50 Ohm) killi, kumlu ara seviyeler içerir."

ÇÖKME BİLİMSEL OLARAK KANITLANMIŞTI

3 Kasım 2021 tarihinde “Geocarto International” adlı dünya çapındaki en üst düzey bilimsel dergide yayımlanan bir makale, hem 40 bin kişilik stadyumun bulunduğu Şenol Güneş Spor Kompleksi'nin, hem de bu dev hastanenin ciddi risk altında olduğunu bilimsel olarak ortaya koydu. Avrupa Uzay Ajansı’na ait uydudan alınan verilerden stadyumun bulunduğu bölgede yoğun çökme ve yükselme olduğu, bazı alanların yılda 9.7 milimetre çöktüğü; bazı alanların ise yılda 3.9 milimetreye kadar yükseldiği tespit edildi.


SÖZLEŞMEYE GÖRE 7 AY KALDI

900 yataklık Trabzon Şehir Hastanesi'nin yapımı için 22 Eylül 2020'de kimseye duyurulmadan gizli kapaklı yapılan ihale yaklaşık 1 milyar 99 milyon TL'ye özel olarak davet edilen Kalyon İnşaat'a verilmişti. İmzalanan sözleşmeye göre hastanenin 28 Ocak 2023'te tamamlanması gerekiyor.

[old_news_related_template title="Stadyumdaki çökme kanıtlandı, şehir hastanesi de risk altında" desc="Trabzon'da 40 bin kişilik stadyumun da bulunduğu dolgu alanın yer yer çöktüğü, yer yer yükseldiği bilimsel olarak kanıtlandı. Avrupa Uzay Ajansı Sentinel-1 uydusundan alınan verilere dayanan uluslararası makaledeki verileri yorumlayan Prof. Dr. Osman Bektaş, stadyumda çatlamalar, kırıklar ve ayrılmalar tespit ettiklerini stadyumdaki deformasyonun 2016'dan bu yana devam ettiğininin ortaya çıktığını açıkladı. Aynı dolgu alanına Şehir Hastanesi inşaatı başladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/07/iecrop/resimid_191965461_19196546_16_9_1644224310.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/stadyumdaki-cokme-kanitlandi-sehir-hastanesi-de-risk-altinda-6936981/"]

[old_news_related_template title="'40 bin kişilik stadyum, şehir hastaneleri, havaalanları risk altında'" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü Zonguldak programı son anda iptal edildi. Çünkü açacağı yol dört defa sular altında kaldı. İşin uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş SÖZCÜ'ye konuştu, çarpıcı bilgiler verdi: 'Son 20 yıldır Karadeniz’in su seviyesi her yıl 3 milimetre yükseliyor. Yani Karadeniz karaya doğru ilerliyor. Neticede tıpkı Zonguldak'ta olduğu gibi tüm Karadeniz Sahil Yolu'nun yanı sıra kıyıda varolan dolgu alanları, kıyı erozyonunun tehdidi altındadır. Bu dolgular üzerinde 40 bin kişilik stadyum var… Şehir hastaneleri var… Havaalanları var… Pistler var…'" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/22/iecrop/aaeea-1_16_9_1642839103.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/40-bin-kisilik-stad-sehir-hastaneleri-havaalanlari-risk-altinda-6904620/"]