Son dönemde giderek popülerleşen ulaşım araçlarından scooterların kullanımına ilişkin denetimler devam ediyor. İzmir'de İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sürücülerin alkol, yaş ve hız denetimlerini sürdürüyor.

Yapılan denetimler kapsamında kentte 2022 yılında scooterı 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak kullandığı tespit edilen bin 81 sürücüye Karayolları Trafik Kanunu 66'ncı maddesi gereğince 427 TL'lik cezai yaptırım uygulandı.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nce paylaşılan verilerde kent genelinde 2022 yılında 75 bin 154 scooter ve motorlu bisiklet cinsi araç ve sürücüsünün kontrol edildiği, 21 bin 279 sürücü hakkında Karayolları Trafik Kanunu kapsamında işlem yapıldığı bildirildi.

Yapılan işlemler incelendiğinde scooter sürücülerine özellikle 15 yaşını doldurmadan scooter kullanmak, kırmızı ışık ihlali, trafik işaret ve levhalarına uymamak, yaya yolunda scooter kullanmak ve alkollü olarak scooter kullanmaktan işlem yapıldığı ifade edildi.



KURALLARA DİKKAT ÇEKİLDİ

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Karayolları Trafik Kanunu'nda 24.12.2020 tarihinde yapılan düzenleme ile mevzuat kapsamına alınarak ülkemizde kullanımı yasal boyuta ulaşan ve ilimizde özellikle gençler tarafından oldukça tercih edilen elektrikli scooterların da diğer araçlar gibi kullanımı kurallara bağlanmıştır. Elektrikli scooter ya da e-scooter olarak tabir ettiğimiz araçlar hızı en fazla 25 km/saate ulaşan, tekerlekli, ayak tahtası ve tutamağı olabilen, dikey bir direksiyon mekanizması içerebilen ve ayakta kullanılan taşıtlardır.

Öncelikle e-scooter sürücülerinin 15 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Ayrı bisiklet yolu veya bisiklet şeridi olan yerlerde e-scooterların taşıt yolunda sürülmesi yasaktır. Ayrıca e-scooterların yayaların kullanımına ayrılmış yerlerde sürülmesi, akrobatik hareketler yapılarak sürülmesi, ikiden fazlasının taşıt yolunun bir şeridinde yan yana sürülmesi yasak olup, araç ve yaya trafiğini engelleyecek şekilde park edilmesi ve e-scooterlarda sırtta taşınabilen kişisel eşya harici yük ve yolcu taşınması da yasaktır.

Elektrikli scooter sürenlerin manevra için işaret verme hali dışında iki elleri ile taşıtlarını sürmeleri ve gece görünürlüklerini sağlayacak şekilde reflektif yelek vb. giyinmeleri zorunludur. Ayrıca elektrikli scooterlar otoyol, şehirlerarası kara yolları ve azami hız sınırı 50 km/saat üzerinde olan karayollarında kullanılamamaktadır." (DHA)

[old_news_related_template title="Scooter kazalarının önlenmesi için 20 bin reflektif yelek dağıtıldı" desc="Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun projesi kapsamında Marmara Üniversitesi, İTÜ ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde öğrencilere yelek dağıtımı yapıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/24/iecrop/aa-20221124-29529088-29529087-skuter_kazalarini_onune_gecilmesi_icin_20_bin_reflektif_yelek_dagitildi_16_9_1669285441-325x160.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gunun-icinden/scooter-kazalarinin-onlenmesi-icin-20-bin-reflektif-yelek-dagitildi-7498345/"]