Operasyon, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gerçekleştirildi.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce düzenlenen operasyon, İstanbul, Ankara, İzmir, Çanakkale, Eskişehir, Kırşehir, Adana, Balıkesir’de eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Operasyon kapsamında haklarında yakalama kararı bulunan 19 şüpheliden 18’i yakalandı. Çok sayıda dijital malzemeye de el konuldu.

ÇALINTI KREDİ KARTI

Operasyonun, Twitch platformunda yer alan yayıncılara kimliği bilinmeyen kişilerce düzenli olarak bağış yapıldığı ve bu bağışların çalıntı kredi kartlarından ve yayıncılarla anlaşmalı bir şekilde gerçekleştirildiği, yayıncılar ve bağış yapan suç faillerinin bağış yapılan bu paraları aralarında ve belirli oranlarda paylaştıkları yönündeki iddialara ilişkin gerçekleştiği belirtildi.

39 ŞÜPHELİ YAKALANMIŞTI

Twitch üzerinden çalıntı kartlardan komisyon karşılığı para aktarıldığı iddiasına yönelik ilk operasyon, 4 Ocak 2022’de gerçekleştirildi.

Twitch üzerinden yayın yapan fenomenlerin de bulunduğu 44 şüpheliye yönelik düzenlenen operasyonda aralarında 18 yaşından küçük 6 şüphelinin de bulundu 39 kişi gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 2’si tutuklanmış 37’si ise serbest kalmıştı.

TBMM'DE KONUŞULDU

Twitch üzerinden çalıntı kartların aklandığı iddiası ilk olarak geçtiğimiz yıl sosyal medyada yayınlanan belgelerle ortaya atılmıştı.

Geçtiğimiz kasım ayında ise konu TBMM'ye (Türkiye Büyük Millet Meclisi) taşınmıştı.

Sanal ortamda, farklı konularda konuşan kişilerin yayın yapabildiği bir uygulama olan Twitch'te yayıncılara bağış yapılabiliyor.

Bağış yapmak isteyen kişiler kredi kartı ile  "Bit" adı verilen karakterler satın alıyor. Bağış yapılan Bit'leri toplayan fenomenler bunu yeniden paraya dönüştürebiliyor.

Sosyal medyada bazı Twitch fenomenlerinin dile getirdiği iddialarda, kredi kartı dolandırıcılarıyla anlaşan Twitch yayıncılarının olduğu iddia edilmişti. Bu kişilerin, dolandırıcılardan aldıkları Bit'leri paraya çevirip komisyon alarak dolandırıcılara iade ettikleri öne sürülmüştü.

[old_news_related_template title="İstanbul'da sahte parfüm ve güneş kremi operasyonu" desc="Bağcılar'da sahte parfüm imalatı yapıldığı ihbarı alan polis, bir işyerine baskın düzenledi. Baskında çok sayıda parfüm şişesi ile sahte güneş kremleri ele geçirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/16/iecrop/2-11_16_9_1652694512.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gunun-icinden/istanbulda-sahte-parfum-ve-gunes-kremi-operasyonu-7137850/"]