TTB’nin başlattığı, sağlık meslek örgütlerinin destek verdiği etkinlikler çerçevesinde bugün, “Hakkımız olanı alana kadar mücadeleye devam” sloganı ile bir dizi eylem yapıldı.

Acil hastalar, diyaliz hastaları, acil ve riskli gebeler, çocuk aciller, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımı aksamadan, yoğun bakım ve yatan hastalara verilenler dışındaki tüm hizmetler büyük çapta durdu.

Bir günlük grev ile hekimler ve sağlık çalışanları, hak ettikleri ücretler ve çalışma koşullarına, sağlıkta şiddete karşın etkin yasanın kabulü ve salgının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi başta olmak sorunlarının çözümüne dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Çalışma şartlarının sürdürülemez olduğunu dile getiren sağlık çalışanları, "Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin mensupları olarak hakkımızı gasp eden bu bozuk düzene karşı alternatifsiz değiliz. Bize dayatılan bu çalışma koşulları, bu sefalet ücretlerin kader olmadığını biliyoruz. 14 Mart Sağlık Haftası'na doğru giderken büyük sağlıkçı buluşmaları gerçekleştireceğiz. Taleplerimizin karşılanmaması durumunda daha uzun süreli g(ö)rev'e hazır bulunduğumuzu da buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz.” diyerek iktidara seslendi.



SAĞLIK ÇALIŞANLARI TALEPLERİNİ SIRALADI

“Bugün de sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha uyarı g(ö)rev'indeyiz” diyen sağlık çalışanları, tüm Türkiye’de hastanelerin önünde okunan ortak basın açıklamasında taleplerini şu şekilde sıraladı:

*Tüm sağlık emekçilerine insanca yaşamaya olanak veren, emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin verilmesi; eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi.

*Etkili ve caydırıcı yeni bir sağlıkta şiddeti önleme yasasının çıkarılması, güvenli işyerlerinin oluşturulması.

*657, 992, 1593, 5199, 5216, 5393, 5996, 6343 Sayılı Kanunlara göre sağlık alanında görev yaptıkları halde, sağlık çalışanı olarak görmezden gelinen veteriner hekimlerin de, tüm sağlık çalışanlarına yapılacak yasal düzenleme ve maaş iyileştirmelerinden faydalandırılması.



*Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması.

*Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması.

*Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi.

*Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelediği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği'nin iptal edilmesi.

*Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması.

*Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb. adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi.

*Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi.

*Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesi.

*Sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunulmasına kadar sağlık emekçilerinin örgütleri aracılığıyla karar alma mekanizmalarında yer alması.

*Sağlığa ve sağlık emekçilerine bütçeden daha fazla pay ayrılması.

*Hangi statüde olursa olsun tüm sağlık çalışanı emeklilerine insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı.

“EMEKLİLİKTE GEÇİNECEK BİR ÜCRET İSTİYORUZ”

İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Ali Gürlek, şu ifadeleri kullandı:

“Düşünün ki 30-40 yıl bir muayenehane, klinik işlettiniz ve 30-40 yıl sonra emekli olduğunuzda bugün aldığınız emekli maaşı 2 bin 500 – 3 bin lira. Özelde çalışıp emekli olan diş hekimi, veteriner hekim, doktorlar 2 bin 500 – 3 bin lira emekli maaşı alıyorlar. Onca yıl devlete vergi verdiniz, katma değer yarattınız, yanınızda çalışan insanın sigortasını ödediniz, iş verdiniz ve sonunda geldiğiniz yer burası. Biz bunu kabul etmiyoruz. Emeklilikte geçinecek bir ücret istiyoruz. Emek bizim, söz bizim. Hakkımızı alana kadar alanlardayız.”

“ECZACILAR AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYOR”

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, şöyle konuştu:

“2 yıldır hayat kurtarmak için yılmadan görev yapan bizler; bugün insanca yaşamak için, hakkımızı alabilmek için, sesimizi duyurmak için buradayız. Kamuda görev yapan tüm eczacı meslektaşlarımız, diğer tüm sağlık çalışanlarıyla birlikte hastanelerde, filyasyon ekiplerinde, sağlık hizmetlerinin kesintiye uğramaması için görevdeler. Ancak Devlet Memurları Kanunu’nda uzman tabip ve dişhekimleriyle birlikte aynı hizmet sınıfında yer almalarına rağmen, meslektaşlarımız ne yazık ki aldıkları ücret bakımından aynı statüde yer almıyorlar ve ayrımcılığa maruz kalıyorlar.

Geri çekilen yasa tasarısının bir an önce Meclis’ getirilerek yasalaşmasını istiyoruz. Eczacısından hekimine, dişhekimine, veteriner hekime kadar tüm sağlık mensuplarının haklarının bir an önce verilmesini ve insanca yaşamak için özlük ve maddi koşullarının adil bir şekilde yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz.

“MESLEKTAŞLARIMIZ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, şu açıklamalarda bulundu:

*Meslektaşlarımız için; daha iyi bir sağlık sistemi, daha güvenli çalışma koşulları, insanca yaşayabilecekleri bir ücret için mücadele ediyoruz.

*Biz, sağlığı olanaksız kılan bu sağlıkta dönüşüm programına karşı, sağlığı çökerten bu adımlara karşı; koruyucu sağlık hizmetlerinden yana, insanca, herkesin eşit erişebildiği bir sağlık hizmetine, ücretiz bir sağlık hizmetine ulaşabilmesi için de mücadele ediyoruz.”

“’HAKKINIZ ÖDENMEZ’ DEDİLER, GERÇEKTEN HAKKIMIZI ÖDEMEMEK İÇŞN ELLERİNDEN GELENİ YAPTILAR”

Sağlık Emekçileri Sendikası İstanbul Şubesi adına konuşan Aytekin Karadoğan, şöyle dedi:

*Sağlık ordusunun yükünün ne kadar ağır ve meşakkatli olduğunu artık hepimiz gördük. Bütün dünya bunu gördü. Ama bizim payımıza her gün açlık, sefalet, şiddet, hor görülme gibi şeyler düşüyor.

*Biz her zaman bunu alanlarda dile getirmeye çalıştık ama galiba bizimle empati kuramayan yöneticiler tarafından yönetiliyoruz.

*Çünkü Sağlık Bakanlığı, ‘Sağlık çalışanlarının hakkı ödenmez’ dedi, sonra gerçekten bir baktık ki haklarımızı ödememek için ellerinden geleni yaptılar. Birleşe birleşe, direne direne hakkımızı alacağız. Asıl biz onların hakkını ödeyeceğiz, onlara bir şekilde bunun cezasını ödeteceğiz.”

Ortak basın açıklamasını, İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip okudu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DESTEK

Sağlık çalışanlarının grev eylemine sanat ve siyaset dünyasından da destek geldi. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan ve sağlık çalışanlarına destek veren isimler ve paylaşımları şöyle:

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAKLI EYLEMİNİ DESTEKLİYORUM”

Armağan Çağlayan: “Sağlık çalışanlarının haklı eylemini destekliyorum. Sağlık çalışanlarının hak ettiği çalışma koşulları ve maddi destek sağlanmalıdır.”

“HAKLARI TESLİM EDİLMELİ”

Şahan Gökbakar: “Hekimlerin haklı eylemini destekliyorum. Pandemi başından beri, her türlü fedakarlığı yapan bu insanlar için daha iyi şartlar oluşturulmalı ve hakları teslim edilmeli.”

“OYALAMA DEĞİL, HAKLARINI İSTİYORLAR”

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer: “Sağlık çalışanları, emekçiler, doktorlar oyalama değil hakkını istiyor. Bugün G(Ö)REVDE olan sağlık çalışanlarına, hekimlerimize destek için Balcalı Hastanesi önündeyiz.”

“DESTEK İÇİN HASTANE ÖNÜNDEYİZ”

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin: “Sağlık çalışanları, emekçiler, doktorlar oyalama değil hakkını istiyor. Bugün G(Ö)REVDE olan sağlık çalışanlarına, hekimlerimize destek için Balcalı Hastanesi önündeyiz.”

 

[old_news_related_template title="Sağlık çalışanları 8 Şubat'ta 1 günlük greve gidecek" desc="Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) başlattığı ve sağlık meslek örgütlerinin desteklediği eylemler çerçevesinde, tüm sağlık çalışanları 8 Şubat Salı günü tüm Türkiye’de bir günlük Beyaz Greve (G(ö)EV) gidecek. Acil hastalar, diyaliz hastaları, acil ve riskli gebeler, çocuk aciller, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımı aksamayacak, yoğun bakım ve yatan hastalara verilenler dışındaki tüm hizmetler duracak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/07/iecrop/e7b3db94-78ff-420b-af61-c8a8a83ec2a9_16_9_1644225260.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/saglik-calisanlari-8-subatta-1-gunluk-greve-gidecek-6937464/"]