Mars'ın ıslak ve erken geçmişi sırasında, kayanın yakınında, gezegenin çevresindeki yüzeyini ısıtan en az iki çarpma meydana geldi, üçüncü bir çarpma ise onu milyonlarca yıl önce kızıl gezegenden sektirip uzaya gönderdi. Kaya, 1984 yılında Antarktika'da bulundu. Araştırmacılara göre, henüz Mars'tayken kayadaki çatlaklardan geçen yeraltı suyu, mevcut olan küçük karbon kürelerini oluşturdu.

Şimdi, 1984 yılında bulunan kaya parçası ile ilgili bilim dünyası ikiye bölünmüş durumda.

MARS'TA YAŞAM VAR MIYDI?


1996'da NASA liderliğindeki ekip, kayadaki organik bileşiklerin canlılar tarafından bırakılmış gibi göründüğünü açıklamıştı. Diğer bilim insanları konuya şüpheci yaklaştılar ve son olarak Carnegie Bilim Enstitüsü'nden Andrew Steele tarafından yönetilen ekip, kaya parçasındaki kalıntıların canlı yaşamın kanıtı olmadığı sonucuna vardı.

Steele, göktaşından alınan küçük örneklerin, karbonca zengin bileşiklerin aslında suyun; büyük olasılıkla tuzlu suyun kayanın üzerinde uzun süre akması sonucu oluştuğunu söyledi. Bulgular Science dergisinde yayınlandı.

PERSEVERANCE'IN ÖRNEK TOPLAMASI BEKLENİYOR


Ancak orijinal çalışmada yer alan iki bilim insanı, 1996'daki gözlemlerinin arkasında olduklarını söyledi. NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ndeki astromateryal araştırmacıları Kathie Thomas-Keprta ve Simon Clemett, "Sunulan veriler göktaşı hakkındaki bilgimize aşamalı olarak katkıda bulunurken, yorum pek yeni değil ve araştırma tarafından desteklenmiyor" diye yazdı. "Göktaşında desteklenmeyen spekülasyonlar, organik maddenin kökenini çevreleyen bilmeceyi çözmek için hiçbir katkı sunmuyor" diye eklediler.

Steele, diğer araştırmacılar tarafından yapılan ölçümleri övdü ve yaşam iddia eden hipotezlerinin o sırada makul bir yorum olduğunu kaydetti. Ancak Steele'e göre Mars'ın mikrobiyal yaşamı olup olmadığını kanıtlamanın tek yolu, analiz için Dünya'ya numune getirmek. NASA'nın Perseverance Mars gezgini, yaklaşık on yıl içinde Dünya'ya geri dönmek için şimdiden altı örnek topladı.

[old_news_related_template title="Mars'ta şaşırtıcı keşif" desc="NASA'nın Mars gezgini Perseverance, gezegende yaşamın yapı taşları olan organik kimyasalların olduğuna dair kanıtlar buldu. Gezicinin arkasındaki ekip, keşfi çarşamba günü duyurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/18/iecrop/perseverance-nasa_16_9_1639821855.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/marsta-sasirtici-kesif-6834712/"]

[old_news_related_template title="NASA'dan büyük buluş: Mars'ta yaşam olabileceğine dair kanıt" desc="Bir süredir Mars'ta keşiflerini sürdüren Perseverance gezgini tarafından çekilen görüntüler, Mars'ta bir dönem su olduğunu ortaya koydu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/12/iecrop/tiellqm2yzlexfw2th4hs64ck4_16_9_1634028895.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/nasadan-buyuk-bulus-marsta-yasam-olabilecegine-dair-kanit-6701860/"]

[old_news_related_template title="Perseverance örnek topladı, NASA incelemeye başladı: Mars'ta yaşam var mı?" desc="NASA, Perseverance ile Mars'ta yaşam belirtileri aramaya devam ediyor. Keşif aracı, son olarak Mars'tan bir kaya almayı başardı, şimdi bilim insanları 'Rochette' ismini verdikleri bu kayanın derinliklerini inceliyorlar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/05/iecrop/rochette_mars_kayasi-nasa_16_9_1630839339.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/perseverance-ornek-topladi-nasa-incelemeye-basladi-marsta-yasam-var-mi-6632103/"]