AKP’Lİ BÜLENT TURAN, ERDOĞAN-SOYLU ARASINDAKİ “TAZİYE FARKINI” SÖZCÜ’YE DEĞERLENDİRDİ...


Tarih 14 Kasım 2022... İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstiklal Caddesi’ndeki hain saldırının ardından şu cümleleri kurdu:

“Biz, bize verilen mesajı biliyoruz, bize verilen mesajı aldık. Tekrar altını çizerek ifade ediyorum: Amerikan Büyükelçiliği’nin taziye dilemesini kabul etmiyoruz, reddediyoruz.”

Bir gün sonra Meclis Genel Kurulu’nda AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın yaptığı bir açıklama medyada şöyle yer aldı: “Bakan Soylu’nun açıklamaları duygusal yoğunluklu. (15 Kasım)”

Bülent Turan


Şaşırtıcı olan şuydu:

Yine aynı gün yani 15 Kasım’da ABD Başkanı Biden, G20 Zirvesi’ndeki ikili görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısında yaşamını yitirenler için taziyelerini iletti. Erdoğan da Biden’a teşekkür etti.

“Soylu’nun açıklamaları duygusal yoğunluklu” açıklamasını AKP’li Turan’a sordum. “Lütfen konuşmamın tamamına bakın” dedi ve Meclis zabıtlarını yolladı. Bülent Turan’ın konuşmasında şu ifadeler yer alıyordu:

“... Terörden daha çok bakanı konuşuyoruz, devletin kurumlarını konuşuyoruz; arkadaşlar, bu yanlış bir şey diye düşünüyorum. Bakınız, İçişleri Bakanımızın çıkışı, Amerika’nın tüm dünyanın gözü önünde PYD’ye verdiği desteği eleştirmektir.”

“... Bugün teröre destek olanlar yarın altında kalır diyoruz ancak devletlerin ilişkilerindeki çok boyutluluk başka bir şeydir. Devletler, kendi aralarında görüşürler, konuşurlar, tartışırlar. Tabii ki Sayın Cumhurbaşkanımız, Amerika başta, tüm devletlerle görüşecek. Ben de size kızıyorum zaman zaman ama görüşüyoruz.”

“... O yüzden diyorum ki, İçişleri Bakanımızın duygusal bir yoğunlukta ifade etmiş olduğu, Amerika’nın yaptığı yanlışa atıfla söylediği ifadeyi de gerçekçi buluyorum.”

“... Aynı şekilde, Cumhurbaşkanımızın bu devletin başı olarak, tüm dünya liderleriyle görüşmesini de çok kıymetli buluyorum.”

Bakan yanlış yaptı demiyorum


Bülent Turan, “Tek başına duygusallık yok konuşmamda. Amerika’nın yaptıklarını anlatıyorum ve duygusallık diyorum. Bakan Soylu yanlış yaptı demiyorum” cümlesini kurdu. AKP’li Turan’a,  “Sayın Soylu ile Erdoğan arasında farklı değerlendirmeler ve çizgi var” hatırlatması yaptım, şu değerlendirmeleri aldım:

“... Sayın Erdoğan cumhurbaşkanımız ve genel başkanımız. Kendisinin durduğu yeri çok önemsiyoruz. Bakanlarımız da çok kıymetli ama biz cumhurbaşkanımızın durduğu yerde durmak zorundayız.”

Peki... AKP Grup Başkanvekili ile İçişleri Bakanı “duygusal” değerlendirmesinden sonra konuştu mu? Turan,  “Süleyman Bey ile konuşmadık” dedi ve ekledi: “Zabıta bakın lütfen çok mutlu olurum.”

Bülent Turan’a, “İçişleri’nin olsun, MİT’in olsun devletin birimlerinin ABD-YPG ilişkisi hakkında sayısız raporu var. Bakan Soylu’nun açıklaması sadece sinirle ya da duygusallıkla açıklanabilir mi” sorusunu yönelttim:

“Bizim de büyük tepkimiz var. TIR’larla silah veriyorlar, destekliyorlar. Duygusal anlamda biz de böyle düşünüyoruz. Ama... Bizler tırnak içinde söylüyorum, alt birimler, bakanlar, grup başkanvekilleri olarak daha duygusal bakabiliriz. Ama lider düzeyinde insanlar çok açılı görüşmeler yapacaktır. Sayın Cumhurbaşkanı Biden’la konuşacak, anlatacak...”

“Biz de muhalefette olsak...”


Son olarak Turan’a dedim ki, “Diyorsunuz ki... Devlet başkanlarının görüşmeleri başka boyutta olabilir...”

AKP Grup Başkanvekili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Devlet, çok boyutluluk üzerinden herkesle görüşür. İlgili bakanlar da kendi alanlarında o devletlerin yanlışlarını ortaya koyar, anlatır. Şunun altını çizmek isterim: Amerika’nın yanlışlarından dolayı Sayın Bakan isyan ediyor. Devlet başkanlarının görüşmeleri çok boyutlu olabilir ama bakanların da bildikleri üzerinden tepki göstermeleri doğaldır.”

Bu arada AKP kulislerinde görüştüğüm kaynaklar, muhalefetin “taziye farkını” gündeme almalarını şu cümleyle değerlendirdi: “Biz de muhalefette olsak aynı eleştiriyi yapardık.”