6 YAŞINDA EVLENDİRİLEN H.K.G. İDDİANAMESİNDEN


Tam beş gün sonra, Birgün’de Timur Soykan’ın, Murat Ağırel’in yazıları ile yayımladıkları fotoğraflar, Habertürk’te Fatih Altaylı’nın yazısı ve SÖZCÜ’de “İktidar, İsmailağa konusunda sessiz” yazımın ardından önceki gün iktidardan muhalefete açıklamalar arka arkaya geldi. Aile Bakanlığı davaya müdahil olduğunu duyurdu.



Özetlemekte fayda var:

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G. babasının kendisini 6 yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını anlatarak şikayetçi oldu. 6 yaşındayken 29 yaşındaki bir müritle imam nikahı kıyılan H.K.G. ifadesinde cinsel istismarın kendisine bir oyun gibi gösterildiğini anlatıyor.

Şimdi top artık yargıda.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame kabul edildi ve dava 22 Mayıs’ta, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

H.K.G: Keşke 6 yaşında ilişkiye girmeseydik Eşi K.İ.: Yani orası öyle dediğin gibi de...


Gelelim iddianamedeki savcılığın “yeterli kanıt var” tespitine. Savcılık cinsel istismar olduğunu, suçun zincirleme şekilde işlendiğini yazmış! Mahkeme tarafından kabul edilen iddianameye göre; bilirkişi raporu da 6 yaşında evlendirilen H.K.G.’nin eşi K.İ. ile arasında geçen ve H.K.G tarafından kayıt altına alınan ses kayıtlarının doğru olduğuna hükmetmiş.

İddianameden okuyalım:

“... Müştekinin kendisine yönelik çocukluğunda meydana gelen cinsel istismarı kanıtlayabilmek için şüphelilerden K.İ. ile arasında geçen konuşmaları kayıt altına aldığı...

“... Bu konuşmaların 7 Aralık 2020 tarihli bilirkişi raporuyla yazıya döküldüğü...”

İddianamede yer alan ve bilirkişi tarafından da yazıya dökülen kayıtlarda, 6 yaşında evlendirildiği iddia edilen H.K.G.’nin eşi K.İ. ile arasında şu konuşmalar geçti:

H.K.G: Pendik’te gittiğim bir doktor vardı ya, o açık açık konuşmuştu benimle. Belki de haklıydı. ‘Bu adam sana 6 yaşında tecavüz etmiş, 6 yaşından 14 yaşına kadar her gün tecavüz etmiş...’ dedi.

K.İ.: Tecavüzle ne ilgisi var... Nereye getiriyorsun lafı. Karının konuştuğu da saçmalık. Her doktora gitmeyeceğin işte. Anan da öyle demişti. Yani bu yolda olmayan doktorlar iyi karşılamaz, uygun karşılamaz diye söylemişti zaten.

H.K.G: Keşke 6 yaşında ilişkiye girmeseydik, kesin mutlu olurduk biz ya değil mi?

K.İ: Yani orası öyle dediğin gibi de...

H.K.G.: 6 yaşında nikahımız kıyılmayaydı. Keşke babam ilişkiye izin vermeseydi... Yani bu sıkıntıların hiçbiri olmazdı.

K.İ.: Var mı yapacak bir şey onu söyle. Dönebiliyoz mu.

H.K.G.: Ama telafi de olmuyo.

K.İ.: Yani tam bir hatadır. Gerçekten düşüncesiz, psikoloji. Bilmeden yapılmış olan bir hareket. Yanlış bir şey... Ha şu an ben kendi kız çocuğum olsa 6 yaşında evlendirir miyim. Evlendiririm. Ama o şekil bir şeye müsaade eder miyim. Etmem.

H.K.G.: Babam nasıl düşünmedi.

K.İ.: Hocaefendi her şeyi dört dörtlük mü düşünüyo. Bırak sende Allah Allah. Geriye dönülmüyo, dönülmüyo işte.

Evet... Dediğim gibi davanın ilk duruşması 22 Mayıs’ta ve orada yaşanacakları göreceğiz. Bu arada bir gelişme daha yaşandı.

Aile: Törenlerde kabarık elbise giyilirdi




H.K.G.’nin ağabeyi ve iki kız kardeşi de dün açıklama yaptı. Aile iddiaları yalanladı ve karşı iddialarda bulundu:

“... Ben Birgün gazetesinde haberlere konu olan, mağdur olduğu iddia edilen H.K.G.’nin abisiyim, ben Fatma Betül Gümüşel’in, H.K.G.’nin kız kardeşiyim 21 yaşındayım. Ben Ayşe ve Leyla Gümüşel, H.K.G.’nin kız kardeşiyim 19 yaşındayım.

“... Bizim yaşıtımızdaki kızların hepsi bir tören olduğunda, bir bayramda ya da bir böyle bir ailevi bir tören olduğunda hemen elindeki yerlerde kabarık kabarık elbiseler giyerlerdi.

“... Bu fotoğraf benim kardeşime ait kız kardeşime ait Ayşe ve Mira’ya ait bu, fotoğraf ise benim 21 yaşında olan kız kardeşime ait. Burada da yine gelinlikli yukarıdan merdivenden aşağıya iniyor, bildiğiniz profesyonel stüdyo çekimi. Evlendi mi bu şimdi?

“... Dediğim gibi yani orada hafızlığa geçiş aşamasında mı, Kur’an-ı Kerim bitirdi diye mi herhangi bir etkinlik. Bende 19 yaşındayım ve halen daha evlenmedim, bekarım hiçbiri üstüme de baskı yapmadılar. Böyle bir şey yok, böyle bir şeyin olma ihtimali de yok. Bir anda çok değişmeye başladı ablam. 6 yaşında bir kız nasıl evlendirilebilir ki. Hani bunların hepsi şimdi evli mi? Ya da çocuk mu gelin oldular?”

Yanıtlar böyle ancak...

Kim bu Mehmet Emin Marangoz?


H.K.G.’nin verdiği bilgilere, bilirkişi raporuna göre “zincirleme nitelikli cinsel saldırı suçu işlendiğine ilişkin haklarında kamu davası açılmasına yeterli kanıt bulunduğu anlaşılmakta” tespiti yapılmış.

Dünkü sorumu bir kez daha soruyorum:

H.K.G., 2012’de, Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne babasının başkanı olduğu  vakıfta (İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel) çalışan Mehmet Emin Marangoz isimli kişiyle gittiğini, film çekilmesi için beklediği sırada kendisinin yerine başka bir kızın filminin çekildiğini anlatmış. Hatta; kendisi yerine de başka birinin kemik testine sokulduğunu ifade etmiş.

Soru 1: Mehmet Emin Marangoz’un ifadesi alındı mı?

Soru 2: Haydarpaşa Numune Hastanesi’ndeki görevliler kimlerdi?