ZONGULDAK VALİSİ KONSERİNİ YASAKLAMIŞTI


Zonguldak Valiliği, sanatçı Edip Akbayram’ın Karadeniz Ereğli’deki konserini Bartın Amasra’daki maden kazasını gerekçe göstererek iptal etti. Akbayram yasak kararını şu cümlelerle değerlendirdi: “Yüreğim tüm emekçi, Cumhuriyetçi ve Atatürkçü kardeşlerimin yanında.”

Sonrasında Akbayram’la ilgili sosyal medyada yapılan paylaşımlarda bir haber kupürü yer aldı.

O kupürün hikayesi ilginç:

Tarih 19 Mart 2000...

Tam 22 yıl önce!

Aydınlık Dergisi’nde üç yıllık muhabirim. Bir istihbarat üzerine sanatçıları aramaya başladım. Neden mi? Çünkü...

Fetullah Gülen’in ‘onursal başkanı’ olduğu sivil toplum kuruluşlarından Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın 25’inci yılında kurum, sanatçılara, edebiyatçılara ödül vermeyi teklif etmiş. Ancak sanatçılardan bazıları bu ödülü almayı reddetmiş. Kim mi onlar? Tarık Akan, Edip Akbayram, Kemal Sunal, Semiha Berksoy, Erol Günaydın, Macide Tanır, Müşfik Kenter, Yıldız Kenter, Göksel Kortay, Mücap Ofluoğlu, Ferhan Şensoy.

İşte o gün haberim “Fethullah’ın ödülünü reddeden 11 sanatçı” başlığıyla çıktı. Ve 22 yıl sonra yeniden gündeme geldi!


Kemal Sunal ayrıntısı


O haberle ilgili bir anektod da şu:

16 Eylül 2016’da kaybettiğimiz ustalardan Tarık Akan o gün şunları anlatmıştı:

“2-3 senede bir beni çağırıyorlar ve ben de reddediyorum ödüllerini. Bu sene de reddettim. Faks çektiler ve ödül verecekleri listeyi paylaştılar. Bakmadım bile. Benim Fetullahçılarla işim olmaz.” O gün ödülü reddedenlerden birisinin de Kemal Sunal olduğu bilgisini de Akan verdi bana ve Sunal’ı aradım. “Beni karıştırma Aytunç bu işlere” dedi. Akan’a döndüm ve dedim ki, “Karışmak istemiyor Kemal Bey”. Tarık Akan’ın yanıtı net oldu: “Yaz ismini Aytunç. Bir şey derse beni söylersin.”

Ve kahkaha attı!

Gerçekten Kemal Sunal “adımı neden yazdınız” demedi! 4 ay sonra da kalp krizi geçirdi ve aramızdan ayrıldı Kemal Sunal. İşte 20 yıl önce yayımlanan haberin kısa hikayesi böyle. Kısa bir not daha var Tarık Akan’la ilgili.

Silivri’de doğum günü


10 Mart 2006...

Devrimci sanatçı Tarık Akan bakın 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminden 10 yıl önce ne dedi:

“... 1980’den bugüne kadar Fethullah’ın baskılarıyla dinin, yanlış ve istedikleri amaçta kullanılarak gençlerin, eğitimin içine nasıl sokulacağının hedefleri belirleniyor. Böyle giderse 1980 öncesinden daha beter bir karışıklığa gidilir. Ancak şu da var ki, 1980 öncesi karışıklıkları benim halkım yapmadı. Sağ ve solda yer alanlar kullanıldı. Silahlar dışarıdan geldi. Bu sistemdeki bütün amaç Marmaris’teki ressamı (Kenan Evren) getirmekti, getirdiler.”

Ve son not:

Tarih 13 Aralık 2012...

Tarık Akan’ın o gün doğum günü. Pastasını Silivri’de kesti! Nasıl mı? AKP-Fetullah ortaklığının Ergenekon tertibine karşı barikatları yıkarak. O gün yaşadıklarını da şu cümleyle anlattı: “Biraz biber gazı kokladık filan ama ben çok mutlu oldum, tüylerim diken diken oldu.”

BİLGİ: Yarın 29 Ekim... İzmir Kitap Fuarı’nda Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gazeteci dostlarım Timur Soykan ve Murat Ağırel’le birlikte “100. YILINDA TÜRKİYE CUMHURİYETİ” başlıklı söyleşide olacağız.