İki yıl önce 1. derece şube müdürlüğü kadrosundan emekli oldum. İki yıllık yüksekokul (ön lisans) mezunuyum. Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin geçici 3. maddesi hükmü gereği, çalıştığım kurumun açmış olduğu görevde yükselme sınavında şube müdürlüğü sınavını kazanarak şube müdürü olarak atamam yapıldı. Şimdi farklı duyumlar alıyorum, “sadece 4 yıllık yüksekokul mezunu şube müdürleri 3600 ek göstergeden yararlanabilir” gibi. Böyle bir haksız durum olur ise, bahse konu yönetmeliğin geçici 3. maddesiyle kazanılmış hakkımız elimizden alınmış olmaz mı? R. Işık

Yükseköğrenim gören herkesin, öğrenim yılı sınırlaması olmadan 1. dereceye ulaşması mümkün olabiliyor. Nitekim siz de 1. dereceye ulaşmışsınız. Ek gösterge düzenlemesine ilişkin 7417 sayılı Kanun ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na ekli (I) sayılı Ek Gösterge Cetveli’nin “Genel İdare Hizmetleri Sınıfı”na eklenen (ı) bölümü ile 1. dereceye gelen şube müdürlerinin ek göstergeleri 3600’e yükseltildi.

Bu bağlamda 1. dereceye gelen her şube müdürü 3600 ek göstergeden yararlanacak. 2, 3 veya 4 yıllık yüksekokul mezunu olması önemli olmayıp 1. dereceye gelmiş olması yeterli.

  1. dereceden şube müdürü kadro unvanıyla emekli olduğunuzdan, 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren ek göstergeniz 3600 olarak dikkate alınarak emekli aylığınız hesaplanacak.


Başlangıcı geri götüren askerlik borçlanılması


1978 Kasım doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1 Kasım 1999. Askerliğimi Kasım 2002 - Temmuz 2003 tarihleri arasında yaptım. Askerlik borçlanması yaparsam sigorta başlangıç tarihim daha geriye gelir mi yoksa sadece prim gün sayısı açısından mı bir fayda sağlamış olurum? Şu an 7.000 günü tamamladığım için yaş bekler durumdayım. Serkan Ö.

Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlanma yapılması durumunda sigortalılığın başlangıç tarihi geriye götürülüyor. Sigorta başlangıç tarihinden sonra yapılan askerlik süresinin borçlanılması durumunda ise sadece prim günü kazanılıyor. Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten sonra yaptığınızdan, askerlik borçlanması sigorta başlangıcınızı geri götürmez, sadece prim günü kazandırır.