Geçenlerde hayatımda çok şey borçlu olduğum Vefa Lisesi’ni ziyaret ettim.

Okulumuzun yeni ve değerli müdürü Ahmet Kavut’a hayırlı, uğurlu olsun dileklerimi ilettikten sonra Mezunlar Derneği Başkanı Hakkı Baliç ve ekibiyle,  yeni başlayan öğrencilerin bulunduğu bazı sınıfları dolaştık.

Amacımız onlara Vefa Lisesi’nin kökleri 1872 yılına kadar dayanan ulu bir eğitim çınarı olduğunu anlatıp sevdirmek ve aidiyet duygusu oluşturmaktı. Liseden arkadaşlarım Kemal Sunal ve Müjdat Gezen’le olan okul anılarımızı da merak ettiklerini bildiğimden, hem onları paylaştım, hem de sorularını cevapladım.

Çocuklarımızın o yaşta geliştirdikleri özgüvene ve cesur sorularına hayran kaldım.

[caption id="attachment_7441269" align="alignnone" width="1200"] Pendik Robot Festivali’nde, kategorisinde en büyük ödülü kazanan Vefa Lisesi Robotik Takımı...[/caption]

★★★

Ama en büyük şaşkınlığı robot atölyesinde yaşadım.

Oradaki öğrenciler kocaman bir oda dolusu ekipman arasında, hummalı bir çalışma içindeydiler.

Yakında bir robot festivali düzenleneceğini ve ödül alma konusunda iddialı olduklarını söylediler.

Başarılar diledim ve yarışma sonucunu çok merak ettiğimi belirttim.

★★★

Dün beklediğim sevindirici haber geldi.

Bizim çocuklar katıldıkları festivalde en büyük ödülü almışlardı.

Gönderdikleri iletide Vefa Lisesi Robotik Takımı’nın başarısını ve bundan sonraki hedeflerini şöyle anlatıyorlardı:

★★★

“Geçenlerde yaptığınız Vefa Lisesi ziyaretinde sizi atölyemizde ağırlama imkanını bulmuştuk. Ziyaret sırasında katılacağımız yarışmanın detayları hakkında da konuşmuştuk. Yarışma sonucu hakkında sizi bilgilendirmemizi istemiştiniz.

14-16 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenen Pendik Robot Festivali’nde kendi kategorimizdeki en büyük ödül olan ‘Rookie All-Star Award’ı almaya hak kazandık.

Şimdi ise dünyanın en prestijli robotik yarışması olan FIRST Robotics Competition’ın resmi sezonu için hazırlanıyoruz. Ocak ayında başlayacak olan sezon Mart sonundaki yarışma ile bitecek.

Bu yarışmaya Türkiye’den 150, dünya genelinden ise yaklaşık 9.000 farklı okuldan takım katılıyor. Mart 2022’de kurduğumuz Chameleon’s Eye Robotik Takımımız ile yarışmaya katılım sağlayarak Vefa’nın ismini hem ulusal hem de uluslararası camiada en güzel şekilde tanıtmayı amaçlıyoruz. Bu yarışmada Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi gibi köklü okulların takımları da yer alıyorlar.

Ancak okulumuzun maddi destek sağlayacak gücü yok.

Elimizden geldiğince sponsorluk yoluyla ihtiyaçlarımızı gidermeye çalışsak da, pek yeterli olmuyor. Yarışmaya katılım ücreti olan 6000 $’lık ödemede 1000 $’lık eksiğimiz bulunuyor. Ve maalesef son ödeme tarihi olan 14 Kasım 2022’ye pek süremiz kalmadı. Ayrıca robotik atölyemizde de bazı ekipman ihtiyaçlarımız var. Bunlar için de yeterli kaynak bulamıyoruz.

Vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

Saygılarımızla, Vefa Lisesi Robotik Takımı”

★★★

Çocuklarla ayak üstü sohbetimizden, sorularıma verdikleri bilgi dolu cevaplardan ve zeka fışkıran bakışlarından, onlar için ne kadar çırpınsak azdır diye düşünüyorum. (Biz 1.000 Dolar’ı bir şekilde sağlarız ama günümüzün giderek zorlaşan ekonomik koşullarında bu rakam, büyük hedefe ulaşmaları için yeterli olmaz.)

Öğrencilerimizin arasından yarının bilim dünyasına katkılarda bulunacak, hatta tıpkı Aziz Sancar Hocamız gibi Nobel’e adını yazdıracak değerler çıkacağına yürekten inanıyorum.

Pırıltılı çocuklarımıza desteğini esirgemeyecek değerli okurlarımın Vefa Lisesi Mezunlar Derneği ile iletişime geçmelerini rica ediyorum.