Alman hükümeti enerji tasarrufu önlemlerini devreye almış. Amaç, ulusal çaba ile mümkün olan en yüksek miktarda gaz tasarrufu sağlamakmış.

Hastaneler, kreşler hariç istisnasız uygulanıyor. Kira sözleşmelerine bile girdi evlerin daha az ısıtılacağı. İster içeride, ister dışarıda olsun özel havuzların gaz ya da elektrikle ısıtılmasına izin verilmiyor. Koridor ve fuaye gibi geçiş yolları, büyük salonlar ile binaların teknik bölümleri kesinlikle ısıtılmıyor. Kamu binalarında çeşmelere sıcak su veren kazanlar kapatıldı, gece aydınlatması yok. Isıtılan mağazalarda kapıların sürekli açık tutulması bile yasak.

Evler dahil tüm binalarda sıcaklık en fazla 19 derece olabilecek!

***

Alman Maliye Bakanı Christian Lindner çalışmalara katılmak için dün Federal Meclis’e (Bundestag) gelmişti. Kıyafeti ilginçti, ceketinin altında siyah boğazlı kazak vardı!

Almanya İskan, Kentsel Gelişim ve İnşaat Bakanı Klara Geywitz de bir tuhaf giyinmişti. Kalın ve büyük bir şalı battaniye gibi her yanına sarmıştı mecliste!

Almanya’nın eski Tarım Bakanı Renate Künast’ın diğer milletvekillerine göre yaşı vardı, boynundaki atkısıyla genel kurul salonunda oturuyordu. Hayırdır, üşüyor musunuz diyenlere şunu dedi: “Meclis’teki ofisimde de ceketle oturdum. Olmadı ileri geri yürüdüm. Yine de kısa süre sonra burnum üşüdü!”

Aile Bakanı Lisa Paus da Meclis’te atkıyla oturdu. 

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise Meclis kürsüsünde konuşurken omuzlarında menekşe mavisi yün pelerin vardı.

Alman medyası Meclis’teki buz gibi havayı manşetlerden duyurdu: Milletvekillerinin ruh hali donma noktasında!

***

Milletvekilleri donarken, şu gariban Almanların Meclisi nasıl ısıtılıyormuş acaba dedim...

Bundestag binaları yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalışan jenaratörlerle kendi enerjisini üreten bir yapıya sahipmiş. Ayrıca çatılarda 3 bin 600 metrekarelik güneş enerjisi panelleri varmış. Biyodizelle çalışan motorlarda elektrik ve ısı bir arada üretildiği için gerekli olmayan fazla ısı gözenekli kayalarda depolanıyormuş!

Yani Alman meclisinde ısıtma, aydınlatma, soğutma için doğalgaz ya da başka bir enerji kullanılmıyormuş! 

Kardeşim madem meclisinizde yenilenebilir enerji sisteminiz var, doğalgaz kullanıyormuş gibi niye tasarruf ediyorsunuz, niye çok kıymetli vekillerinizin üşümesine göz yumuyorsunuz değil mi?

***

Alman meclisi başkent Berlin’de. Dün kentte 4 dereceydi hava sıcaklığı. Bugünden itibaren daha da soğuyacak, kar yağacak... Vekillerin mecliste donmaları gayet normal yani.

Peki bizim başkentimizde hava kaç dereceydi dün? 14-15 derece falan...

Aklıma geldi, arkadaşım var Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dedim, onu arayıp sorayım!

Telefon ettim Milletvekili Atila Sertel’e. Meclis’te misiniz şu anda dedim. Evet dedi. Sıcaklık nedir orada dedim bu defa! Hafif şaşırsa da iyi gazetecidir kendisi, durumu anladı hemen... Meclis’teki çalışma ofisindeki termometreye baktı 23 derece dedi ekledi, Genel Kurul Salonu daha sıcaktır ama... Burası 23 derece ise orası 24-25 derece vardır.

Vallahi, Almanlar’ın bizi kıskanması doğruymuş! 

Berlin’de hava 3-4 dereceyken adamların meclisi 18.2 derece. Ankara’da hava 15 dereceyken bizim Meclis’in havası 23-25 derece! Ekvatora yakınlığı yüzünden sıcaklık ortalaması 25 derece olan tropikal Hawaii adaları gibi adeta!

***

Almanya’da durum meclisi, kamu kurumları, halkıyla bei diesem wetter froren wir zusammen, yani beraber donduk biz bu havalarda!

AKP iktidarındaki memleketimizde ise Meclisimiz, sarayımız, kamu kurumlarımız sıcacıkken, itibardan ve de ısıtmadan tasarruf olmazken; kombiyi aç kapa yapanlara bile 800-900 lira fatura geldi. Canı yanan millet ne yapsın? Doğalgazı vanadan kapatıp şarkıya başladı... Beraber yürüdük biz bu yollardaaa ama neden hep bizim kıçımız donuyor soğuklardaaa?