Memleketteki politika sektörüyle ilgili düşüncelerim aşağı yukarı aynıdır... Taa derinlerde hep bir güvensizlik hali!

Güvensizliğim kimine daha fazla, kimine bir tık daha az... Söylenenlere inanmakta hep zorlanırım. Fakat sağdan soldan, ortadan kenardan politika dünyasında kim var kim yok tam kızacakken, ‘bu kadar da olmaz ki’ diyecekken yapıp söylediklerine, vicdanımın sesini dinlerim. Derim ki, sen dön de önce kendine, yaşadığın toplumun haline bir bak!

Bakar, vicdanımın önünde susarım...

Çünkü bilirim, politika işini yapanların tamamı kendi toplumlarının aynadaki yansımasıdır. Milletin hali neyse, politikacıların hali de odur. Ne daha kötüdür, ne daha mükemmel! İngiliz neyse İngiliz politikacı, Norveçli neyse Norveçli politikacı, Amerikalı neyse Amerikalı politikacı, Türk neyse Türk politikacı odur...

***

Bu düşünceler içindeyken ben, Sivas’ta CHP Belediye Başkanları Çalıştayı’na katılıp konuşan Kılıçdaroğlu, “Bunlar sizden oy almak için yalan söylüyorlar, yalan. Bu kadar yalanın da arkasından gitmeyin” demiş.

Yalanı dilin zehri, fena şeylerin başında sayarız ama ne tuhaftır, güzel memleketimizin çelişkili bir özelliği var; doğruyu söyleyeni dokuz köyden kovarız!

Yalanla, dolanla işi olmayan(!) memleketin bir bireyi olarak irkildim, şunu düşündüm: Yalandan, yalancılardan korunmanın bir yöntemi var mı?

Varmış!

Girin Google’a neler neler var... Birinin yalan söylediğini anlamanın 10 yolu ve yalancıların beden dili videosu! Karşınızdakinin yalan söylediğini şıp diye anlayın videosu! Diksiyon, güzel konuşma ya da yabancı dil kursları gibi ‘yalanı anlama’ kursları bile varmış. Beden dili ve yalanı yakalama tekniklerinin öğretildiği dersler veriliyor internette. Üstelik kısa bir süreliğine 169 değil sadece 69 liraya.

ABD’de Hipnoterapist David Lieberman en iddialı yalan uzmanlarından biri! Size Kimse Yalan Söyleyemez adında kitap yazdı. Nöro Dinamik Analiz yöntemini icat eden hipnoterapist için şöyle deniyor: Yalan detektörü olmanın ipuçlarını veriyor.

 

Yazar kitabında, “İnsanoğlu günümüzde kandırmaca dolu bir dünyada yaşıyor. Birilerinin bize yalan söylemesine engel olamayız ama bizi inandırmalarına engel olabiliriz. Biri yalan söylüyorsa şu ipuçlarına dikkat edin, onu mutlaka yakalarsınız” diyor...

- Yalan söyleyen kişi karşısındakilerle göz göze gelmekten kaçınır.

- Yalan söyleyen biri ellerini ve kollarını çok az kullanır. Baş hareketleri mekaniktir.

- Soruya yanıt verirken avuçları aşağı dönükse yalanın sinyalidir.

- Bilinçaltından sızan gerçek duygular, düşünceler ve niyetler dil sürçmesi şeklinde ortaya çıkar!

- Sorulara garip ve aşırı tepki verir.

- Gündem değiştiğinde rahatlar, gerginliği azalır.

- İlgiyi dağıtmak için dalga geçer!

Lieberman’ın yalanı yakalama tekniklerinin en önemli maddesi ise şöyle: Yalancının hikayesi o kadar inanılmazdır ki, sırf bu yüzden inanırsınız!

***

Ne yalan söyleyeyim paraya kıyıp yalan kurslarına gitmeye, Kimse Size Yalan Söyleyemez türündeki kitapları okumaya, yalanı şıp diye yakalamanın yollarını gösteren videoları izlemeye karar verdim(!)

Yazıdan etkilenip, ‘Yeter, artık yalanlara kanmak istemiyorum’ diyorsanız, geçin televizyonun karşısına açın haberleri... Sıraladığım ipuçlarına dikkat ede ede, gözlerinin, ellerinin, kollarının, başının, bedenlerinin hareketlerine baka baka izleyin sürekli konuşup, atıp tutanları... Kim bilir, belki yakalarsınız en yalancı olanı!