Borsa İstanbul'da bugün çok sert düşüş görüldü. Günlük düşüşün yüzde 7'ye ulaşmasıyla saat 17.09'da ikinci kez devre kesici çalışırken, BIST 100 endeksinde günlük düşüş oranı yüzde 7,37 oldu.

Bankacılık endeksinde günlük kayıp yüzde 9,20 olurken, sınai endeksteki kayıp yüzde 6,79  oldu.

Borsa İstanbul'dan Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, ilk devre kesici saat 16.31 itibarıyla devreye girdi. 17.01'de endeksin açılmasının hemen ardından 17.09'da ikinci kez devre kesici çalıştı.

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklamada, pay piyasasında işlemlerin 18.01'de kapanış seansında tekrar başlatılacağı belirtildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Saat 17:09:16 itibarıyla endekse bağlı devre kesici tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur.

İşlemler Pay Piyasasında saat 18:01'de kapanış seansı ile VİOP Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde sürekli işlem yöntemiyle saat 18:08'de yeniden başlatılacaktır. BAP Pay Repo Pazarı'nda işlemler bugün yeniden başlatılmayacaktır."

RÜZGÂR TERSİNE DÖNDÜ


Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi güne yüzde 0,59 artışla 5 bin 555,99 puandan başlamıştı. Öğlen saatlerine doğru rüzgâr tersine dönerken gün sonuna doğru düşüşün yüzde 5'i aşmasıyla endeks 5 bin 317 puana kadar geriledi ve devre kesici çalıştı.

16.31'de devre kesen Borsa İstanbul'da işlemler 17.01'den itibaren kaldığı yerden devam etti. İşlemlerin yeniden başlamasının ardından 8 dakika içerisinde ikinci devre kesici çalıştı. BIST 100 endeksindeki kayıpların yüzde 7'yi aşmasıyla birlikte Borsa İstanbul ikinci kez devre kesti.

Tüm bu gelişmelerle Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 7,37 düşüşle 5 bin 116,41 puandan tamamladı.

'SEÇİM AÇIKLAMALARI ETKİLİ OLDU'


Borsa İstanbul'da kapanışa doğru derinleşen satış baskısına ilişkin sozcu.com.tr'ye değerlendirmelerde bulunan bir aracı kurumun strateji uzmanı BIST 100'ün gün boyunca satış ağırlıklı seyrettiğini, akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçime ilişkin yaptığı açıklamaların düşüşleri hızlandırdığını kaydetti.

Arka planda başka bir durum gözlemlemediğini kaydeden uzman, piyasadaki soluksuz yükseliş sonrası durumu normal karşıladığını, ek geri çekilmelerin olası olduğunu kaydetti.

'BELİRSİZLİKLER İLE PANİK SATIŞI'


Bir başka aracı kurumun araştırma direktörü ise satışların hangi gerekçeden kaynaklandığını açıklamanın zor olduğunu, piyasaya son dönemlerde giren görece daha tecrübesiz yatırımcıların panik satışlarının etkisi olabileceğini söyledi.

Seçim ve İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun görevden alınmasına ilişkin bir dizi belirsizliğin de satışlara neden olmuş olabileceğini değerlendiren piyasa uzmanı, BIST 100'de 5 bin puanlara kadar geri çekilme olabileceğini dile getirdi.

Düşük faiz, yüksek enflasyon ortamında bir değişiklik olmadığını kaydeden uzman toparlanmanın olabileceğii fakat BIST 100'de 6 bin puan seviyesini görmenin zor olduğunu söyledi.

'KREDİLİ POZİSYONLARA İLİŞKİN UYARIYORDUK'


Bir başka aracı kurumun stratejisti de beklenen düzeltme hareketinin gerçekleştiğini dile getirdi. Uzun zamandır piyasanın bazı riskleri görmezden gelerek yükselişine devam ettiğini kaydeden uzman ayrıca düşüşlerin devam edebileceği konusunda uyardı.

Piyasaya yeni giren yatırımcı sayısısının portföy büyüklüğünün 100 bin lira civarında olduğunu da kaydeden uzman bu yatırımcıların panik satışlarının da etkili olduğunu vurguladı. İlk destek bölgesinin ise 4 bin 500 seviyeleri olabileceğini ifade etti.

Ayrıca kredili işlem sayısının da çok fazla olduğunu belirten aracı kurum stratejisti, son 2 haftadır yatırımlarında kredi-özkaynak oranı yüzde 35'lere yaklaşan müşterilerine pozisyonlarını azaltmaları yönünde uyarılarda bulunduklarını söyledi.

6 aylık dönemde 7-8 kat artan enerji hisselerindeki pozisyonlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzman ayrıca, "Alım karşılıkları boş. Yükselirken talep ediyorlar ama düşüşlerde kimse yok" dedi.