Cem YILDIRIM/ANKARA

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney, deprem bölgesindeki ilaç tedariği ve bölgede yürütülen eczacılık hizmetlerine ilişkin açıklama yaptı.

Üney, şunları ifade etti:

"İLK GÜNDEN İTİBAREN HİZMET SUNDUK"

"Türk Eczacıları Birliği olarak deprem haberini alır almaz Türkiye’deki tüm Bölge Eczacı Odamız ve 46 bini aşkın meslektaşımız ile birlikte adeta bir seferberlik ilan ettik.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve Denetleme Kurulu Üyeleri ile afet yönetimi koordinasyon merkezini oluşturduk ve bölgeye en hızlı şekilde destek vermek için yardım çalışmalarımızı organize etmeye başladık.

Depremin yaşandığı 6 Şubat Pazartesi itibariyle Türk Eczacıları Birliği Gezici TIR Eczanesini en hızlı şekilde Kahramanmaraş’a sevk ettik. Gezici TIR Eczanemiz depremin ilk günü itibariyle vatandaşlarımıza hizmet sunmaya başladı."

"SAHRA ECZANELERİMİZLE HİZMET DEVAM EDİYORUZ"

"Deprem yaşanan bölgenin genişliği ve yaklaşık 13,5 milyon vatandaşımızı etkilemesi nedeniyle, ilk gün itibariyle konteyner ve sahra eczanelerimizin tedarik sürecini tamamladık. Depremin ertesi günü, yani 7 Şubat itibariyle Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Gaziantep ve Adıyaman’da 5 konteyner eczanemizi hizmete başlattık.

Bölgedeki ihtiyaçları gözeterek sahra eczanelerimizin konum bilgilerini sürekli güncelledik ve kamuoyuyla paylaştık. Bölgede 28 adet sahra eczanemiz ile hizmet verdik ve vermeye de devam ediyoruz. İlk günden bu yana Bölge Eczacı Odalarımız ile birlikte koordine ettiğimiz meslektaşlarımız, sahra eczanelerimizde tam gün esasıyla canla başla hizmet sunuyor."

"BİRÇOK İHTİYAÇ AFETZEDELERE ULAŞTI"

"Özellikle vurgulamak isterim ki, deprem bölgelerinde kurulan sahra eczanelerimizde vatandaşlarımızın ücretsiz eriştiği ilaç ve tıbbi malzemeler meslektaşlarımızın yaptıkları bağışlarla tedarik edildi. Gezici karavan eczanemiz ile insülin, şeker ölçüm kitleri gibi malzemeler bölgeye gönderilirken, çokça ihtiyaç duyulan kadın hijyen malzemeleri, ıslak mendil, hasta alt bezi, bebek bezi gibi destek malzemelerini de afetzedelere ulaştırdık."

"FİYAT FARKI ÖDENMEMESİ İÇİN SGK’YA TALEPTE BULUNDUK"

"Deprem bölgesinden farklı illerimize geçen hastalarımıza ilaç katılım payı, muayene ücreti gibi ek ödemelerin çıkmaması için Sosyal Güvenlik Kurumuyla görüşmeler yaptık. Bundan SGK’nın hızlı müdahalesi ile sonuç aldık.

Bunun yanı sıra deprem bölgesinde bulunan veya diğer illerimize gitmek zorunda kalan depremzedelerimizin, ilaç alırken fiyat farkı ödememesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna talepte bulunduk. Bu sorunun da çözümlenmesini bekliyoruz. Depremden zarar gören vatandaşlarımızdan ilaç fiyat farklarının alınmaması gerekiyor çünkü hiçbirinin şu anda bu ödeme gücü bulunmuyor."

"MESLEKTAŞLARIMIZI KAYBETTİK"

"İki haftalık süreçte 2 bin 500’e yakın meslektaşımız rotasyonlu olarak gönüllü hizmet verdi. Deprem faciasından maalesef biz eczacılar da derinden etkilendik, kayıplar yaşadık. 44 meslektaşımızı, 21 eczacılık fakültesi öğrencimizi ve en yakın çalışma arkadaşımız olan eczane teknisyenlerimizi depremde kaybettik. Depremde yaşamını yitiren tüm meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve eczacılık camiamıza başsağlığı ve sabır diliyoruz."

"KAMU KAYNAKLARI HIZLI HAREKETE GEÇMELİ"

"Afet bölgesinde faaliyet gösteren eczanelerimiz depremden etkilendi. Bu bölgelerdeki ilaç eczacılık hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi için depremden etkilenen eczanelerimizin bir an önce faaliyete geçmeleri; vatandaşlarımıza kesintisiz ilaç eczacılık hizmeti vermeye başlamaları birinci önceliğimizdir.

Depremde zarar gören meslektaşlarımızın yaralarının sarılması için kamu kaynaklarının hızlı bir şekilde harekete geçirilmesi gerekiyor. Eczacılarımızın bir an önce hizmet sunabilmesi için, kamu otoritesi tarafından acil tedbirler alınmasını ve öncelikli olarak hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

Dünya genelinde tüm meslektaşlarımızın ve uluslararası eczacılık örgütlerinin de takdirini kazanan çalışmalarımızı kapsayan ve sahada edindiğimiz tecrübe ve önerilerimizi içeren bir rapor hazırlıyoruz. Bu çalışmayı en kısa sürede kamuoyu ile paylaşacağız.”