Tanju Özcan CHP’den Bolu Milletvekili seçildikten sonra, 2019 yerel seçimlerinde Bolu Belediye Başkanlığına aday oldu. Üç dönemdir AKP’nin yönettiği Bolu Belediyesini, yüzde 53 oy alıp sonlandırdı. Başlangıçta Özcan’ın belediye başkanlığı seçimini kazanmasına pek ihtimal verilmiyordu. Tanju Özcan, partisinin de desteğiyle zoru başardı ve belediye başkanı seçildi. Bu durum, parti yönetiminde büyük memnuniyet yaratmıştı. Her şey yolunda giderken, Özcan’ın zaman zaman yaptığı ve parti yönetimini de hedef alan çıkışları, rahatsızlık yarattı.

Bu kurulun bir özelliği, parti yönetiminde kimsenin bulunmaması. Ahlak, vicdan, hukuk kurallarına göre karar veriliyor. Nitekim, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Tanju Özcan’ın bazı açıklamaları nedeniyle “Kesin ihraç” talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk etmişti. Kurul, ancak 120 gün sonra Özcan hakkında karar verdi. MYK’nın “Kesin ihraç” önerisine rağmen, alt ceza olan “Bir yıl süreyle partiden geçici ihraç” kararı verdi.

YİNE KESİN İHRAÇ

Partiden geçici olarak çıkarılan Tanju Özcan’ın cezası mayıs ayında doldu ve yeniden partiye alındı. Ancak Özcan’ın son dönemde yine parti yönetimini,  İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ı hedef alan küçük düşürücü açıklamaları, rahatsızlığı daha da artırdı. Nitekim MYK’nın 35 dakika süren tek gündemli toplantısının konusu Tanju Özcan oldu ve kesin ihraç istemiyle CHP Yüksek Disiplin Kurulu’na (YDS) sevk edilmesi uygun bulundu.

Yüksek Disiplin Kurulu (YDK), Özcan’la ilgili kararını vermek için aylarca beklemeyecek. Özcan’dan savunması istendi. Özcan, 20 Temmuz’da, ihraç talebine karşı YDK’da savunma yapacak. Daha önce yaptığı açıklamalarda da parti yönetimini küçük düşürücü beyanının olmadığını öne sürmüştü. Tanju Özcan hakkında YDK nasıl karar verir bilemem ama uzatılmadan hatta en kısa sürede sonuçlandırılacak.

ÇARŞAMBA GÜNÜ

Başkanlığını CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Başkan Yardımcılığını Ahmet Ersen Özsoy’un yaptığı, üyeleri arasında İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın, Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’ün bulunduğu 15 kişilik YDK, 20 Temmuz’da Tanju Özcan’ı dinleyecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, elinde “Adalet” yazılı pankartla Ankara’dan İstanbul’a yürümüştü. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da Bolu’dan Ankara’ya “Değişim” yazılı pankartını taşıyarak yürüyor. Dün Kızılcahamam ilçesine yaklaşmıştı. Yürüyüşte bazen 100, bazen 300 kişi oluyorlar. Yürüyüşünü çarşamba günü akşam saatlerinde CHP Genel merkezi önünde tamamlamayı planlıyor. Aslında yürüyüş planlanandan önce tamamlanmak üzere. Ancak daha önce Ankara’da çarşamba günü olunacağı açıklanmıştı. O gün, katılım olması için bazı araçlarla vatandaşların CHP Genel Merkezi önünde toplanması için anonslar yapılacak.

ÖZCAN NE DİYOR?

Partiden kesin ihracı istenen Tanju Özcan’la dün konuştuk. “Neden suçlandığımı bilmiyorum” diyor. Özcan şunları söylüyor:

“Hangi paylaşımım, hangi konuşmam nedeniyle suçlandığımı bilmiyorum. Savunma yapmaya çağrıldım. O gün gittiğimde de bunu soracağım. Neden suçlandığımı bilmediğim için ancak öğrendikten sonra cevap vereceğim. Neden suçlandığını bilmeden insanların cezaevine atıldığı dönemler oluyor. Ben de neden suçlandığımı bilmeden partiden atılmak isteniyorum. Disipline verildiğim için bu yürüyüşü başlatmadım. Daha önce yürüyüşe karar vermiştim. Belediye olanaklarını kullanmadan yürüyüşümü sürdürüyorum. Ankara’da genel merkezin önünde değişim istemimi kalabalık bir grupla duyuracağım.”

AKŞENER VE YAVAŞ DA HEDEFTE

Özcan, yalnız Kılıçdaroğlu ve parti yönetimini değil, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ı hedef alan açıklamalarda bulunmuştu. Bu iddialar için hem İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener hem de ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Yalan, iftira” demişti.

Özcan’ın iddiası şöyle oldu: “Mansur Yavaş, önce Meral Akşener’in Cumhurbaşkanlığı adaylık teklifini kabul etti ve Meral Hanım masadan kalktı. Sonra Meral Hanım’a siyasi bir kazık attı ve Kemal Kılıçdaroğlu’na destek mesajı paylaştı.” Bunu önce Akşener yalanladı. Bu konuda Yavaş adına belediye tarafından yapılan açıklamayı da hatırlatalım:

“KAZIK ATMA” İDDİASI

“Başkanımız Sayın Mansur Yavaş, 6’lı masada sorun yaşandığı gün Büyükşehir Belediye Başkanları ile Ankara’da bir araya geldi. Herkes kendi kentinden geldiği için açıklama akşam saatlerine kaldı. Sayın Ekrem İmamoğlu ile aynı saatte paylaşım yapıldı, diğer Büyükşehir Belediye Başkanlarımız da aynı anda bu paylaşımları Retweet’ledi. Daha sonra aynı saat dilimi içerisinde diğer Büyükşehir Belediye Başkanlarımız da Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’na destek mesajı açıkladı.

Meral Akşener, iki belediye başkanı kendisini ikna etmeye gittiğinde masaya dönme şartı olarak Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun ‘etkili ve yetkili Cumhurbaşkanı Yardımcıları’ olmaları şartını koştu. Eğer bu iftira gerçek olsaydı Meral Akşener kendisine ‘kazık atmış’ bir kişiye etkili ve yetkili bir görev talep etmezdi. Hayal dünyasının esaretindeki kişileri muhatap alarak onlara daha fazla değer katma niyetimiz de yok. Siyaseten mikrop saçan bu anlayışın ortadan kalkması dileğiyle konuyu burada noktalıyoruz.”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan partisiyle yol ayrımına doğru ilerliyor. “Değişim” talebi bakalım Bolu’da bir değişim getirecek mi? Onu da 31 Mart 2024’de öğreneceğiz.