AB Konseyi, üye ülkelerin hava yolu şirketlerine AB havalimanlarındaki slot kurallarından geçici muafiyet sağlanması konusunda uzlaştıklarını açıkladı.
Covid-19 salgını ve sonrasında Rusya-Ukrayna savaşının havacılığa olumsuz etkileri nedeniyle alınan karara göre, 25 Mart 2023'e kadar olan kış sezonunda geçmişten gelen haklarının korunması için slotların yüzde 75'inin kullanılması yeterli olacak.
Epidemiyolojik durum veya savaştan kaynaklanan acil ihtiyaç halinde AB Komisyonu slot kurallarını değiştirebilecek.
Hava yollarının kullanmadıkları slotları muhafaza etmelerine izin verilecek. AB hava sahasına uçması yasak olan hava yolları slotlarını kaybedecek.
2023 yılı yaz döneminde standart slot kuralı olan yüzde 80 seviyesine geçilecek. Söz konusu anlaşmasının 17 Ekim'de resmen onaylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
SLOT HAKKINDA
Havalimanı işletmecisi veya ilgili sivil havacılık otoritesince uçuş yapan hava yolu şirketine tahsis edilen izne slot adı veriliyor.
Normal şartlarda AB ülkelerinde bir firmanın slot haklarını tutması için havalimanındaki uçuşlarının en az yüzde 80'ini gerçekleştirmesi gerekiyor.
Salgının başlangıcında hava yolu firmaları slot kaybetmemek için boş olarak hayalet seferlerle uçuşlarını sürdürüyordu.
AB, sıkıntı yaşayan hava yolu şirketlerini rahatlatmak için bir süre bu kuralları askıya almış, daha sonra yüzde 50 düşük slot kullanımına izin vermişti.
AB Komisyonu, daha sonra slot kullanım oranını yüzde 64 seviyesine yükseltmişti. (AA)
[old_news_related_template title="AB Komisyonu 2022 Türkiye Raporu'nu açıkladı! Dikkat çeken yolsuzluk ve enflasyon vurgusu" desc="Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun 2022 Genişleme Paketi kapsamında yer alan 'Türkiye Raporu' kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, yolsuzluk, organize suç ve enflasyon başlıkları dikkat çekti. Kavala ve Demirtaş'ın yargı sürecine de vurgu yapılan raporda 'Türkiye'nin AİHM kararlarını uygulamayı sürekli olarak reddetmesi, endişe yaratıyor' denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/12/iecrop/ab_16_9_1665591651.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ab-komisyonu-2022-turkiye-raporunu-acikladi-dikkat-ceken-yolsuzluk-ve-enflasyon-vurgusu-7415267/"]
[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanlığı'ndan F-16 açıklaması" desc="Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Senatosunun F-16 satışıyla ilgili attığı adımı Türkiye adına olumlu gördüklerini bildirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/12/iecrop/f-16_16_9_1665590242.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/cumhurbaskanligindan-f-16-aciklamasi-7415260/"]
AB'den 'slot' kararı! 2023'e kadar uzatıldı
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, hava yolu şirketlerine sağlanan slot kural muafiyetini 25 Mart 2023'e kadar uzatmakta anlaştı.