MetroPOLL Araştırma şirketi sordu: “Son zamanlarda ülkemizde ekonominin iyi mi yoksa kötü mü yönetildiğini düşünüyorsunuz?”

Son zamanlar deyince Mehmet Şimşek’in performansı giriyor işin içerisine... Nitekim Erdoğan işine karışıyor gibi görünmüyor ekonomi yönetiminde...

★★★

Soruya “İyi yönetildiğini düşünüyorum” yanıtını verenlerin oranı yüzde 16.3 çıktı. Soruya “Fikrim yok” yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 2.4 oldu.

‘Türkiye’nin Nabzı Temmuz Ayı Araştırması’ sonuçlarına göre, halkın yüzde 81.3’ü ekonominin kötü yönetildiğini düşünüyor.

★★★

Nitekim Mehmet Şimşek’in tüm derdi finansal göstergeleri düzeltip yurt dışından borç para bulabilmemizi sağlamak olunca, “Bakın yerel halktan kestiğimiz paraları, bize verdiğiniz borçların faiz ödemelerinde kullanacağız, siz rahat olun” mesajına odaklanınca memnuniyetsizlik artıyor her gecenin sabahında...

Hayatınız bir yemek tarifi olsaydı, ekonomi o tarifin temel malzemeleri olurdu; un, yağ, su gibi... Finans ise yemeği lezzetlendiren baharatlar, tuz, karabiber gibi ekstralar... Karnınız doymadıktan sonra kırmızı biberin olup olmadığına kim bakar?

★★★

Ekonomi büyük resimdir. Hayat kalitesinin göstergesidir. Millet ev, araba alabiliyor mu sorusunun cevabıdır. Biz kırmızı et yiyebilir miyiz seviyesindeyiz. Haliyle kimsenin iyi demesini bekleyemezsiniz.

Finans ise yatırımlar, krediler, hisse senetleri ve bonolar gibi finansal enstrümanlarla ilgilenir. Bireylerin ve şirketlerin nasıl para kazanıp harcadıklarına odaklanır. Para yoksa çoğunluğun cebinde finansal göstergeler iyiye gitse, kime ne?

★★★

Ekonomi, bir orkestra şefi gibi, büyük resmi kontrol eder ve her şeyin uyum içinde çalışmasını sağlar. Finans ise keman çalar. Katkıda bulunur ama temel melodi ve tempo zaten belirlenmiştir.

“İyi gidiyoruz” derken bile halk fakirleşiyorsa düşünsenize ne olacak iyi gidişat durunca? Türkiye ekonomisi öyle bir halde ki, acı çekmeden, bedel ödemeden, daha kötü günler görmeden buradan çıkmamız pek olası değil...

★★★

Verilen tarih 2025 yılı sonu... Bir buçuk yıl sonra dibe vurmuş olacağız ve yükselmeye başlayacağız hesaplarına göre... O da 2 yıl sürse...

Nefes alabileceğiz 2028 yılına gelince... O da her hamleyi doğru yapsak, devamlı uygun adım atsak, ayağımızı yere sağlam bassak ve disiplini bozmazsak.

★★★

Bizim gibi ülkelerin en büyük sermayesi para değil, güvendir... Biz onu çoktan kaybettik! Anket sonuçlarından da anlaşılacağı gibi halk ülke ekonomisinin kötü yönetildiğini düşünüyor ve güvenmiyor.

Gerçek şu ki, güven kaybolduğunda, cüzdanlar kadar umutlar da boşalır.