Kırıkkale isminin, Kırık Köyü ile kentin merkezinde bulunan Kaletepe’nin kısaltılarak birleştirilmesinden ortaya çıktığı söylenir. Osmanlı arşiv belgelerinde de “Kırıkkale” şeklinde geçer. Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan Kırıkkale, 1989 yılında il olmuştur. Zengin tarihsel ve kültürel bir geçmişi olan yöre bir turizm kenti olma potansiyeli taşımaktadır. Kırıkkale için hazırladığımız gezi rehberinin şehri yakından tanımanıza yardımcı olacağına inanıyoruz... SİLAH SANAYİ MÜZESİ MKE Silahsan Hafif Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren ve 15 Temmuz 1990 tarihinde faaliyete başlayan müze, daha geniş bir mekânda düzenlenerek 1993 yılında yeniden ziyarete açılmıştır. Müzede sergilenen eserlerin büyük bölümü 2. Dünya Savaşı yıllarında Karadeniz Bölgesi halkından devlet tarafından toplanmıştır. Bir kısmı da koruma altına alınmak üzere, İstanbul-Tophane’de bulunan silah fabrikasına gönderilmiştir. Müzede 299 adet eser sergilenmekte olup, eserler 14’üncü yüzyıldan günümüze kadar kronolojik sırayla teşhir edilmektedir. CERİTKALE KAYA MEZARLARI Bölgenin en eski yerleşimlerinden birisidir. Keskin ilçe merkezine 9-10 kilometre uzaklıkta olan Ceritkale köyü yakınlarındadır. Demir Çağına tarihlenebilecek bu kaya yerleşmeleri, bir vadi içinde ve vadinin doğuya bakan yamaçlarında yer almaktadır.
Kırıkkale'de küçükbaş hayvanlar bir gölün kenarında otlarken. Kırıkkale'de küçükbaş hayvanlar bir gölün kenarında otlarken.
SULU MAĞARA  Mağara Keskin ilçesi, Arzu Bayırı mevkiinde yer almaktadır. Yatay olarak gelişmiş, yarı doğal-yarı yapay, düden konumlu fosil bir mağaradır. Sulu Mağara’nın doğal bölümü birbirine bağlı üç kattan meydana gelir. 285 metre uzunluğunda olan mağaranın en derin noktası 25 metre olup, tavan yüksekliği 1-4 metre arasında değişmektedir. Gerek doğal gerekse yapay bölümleri birbirine bağlayan dar geçitler Erken Hıristiyanlık döneminde yapılmış taş duvarlarla örtülüdür. Yağışlı dönemlerde tavandan damlayan sular dışında bütünüyle kurudur. ÇEŞNİGİR KÖPRÜSÜ Karakeçili ile Köprüköy arasında Kızılırmak üzerinde yapılmış tarihi bir köprüdür. Çeşnigir Köprüsü ve yakınında bulunan han Selçuklu dönemine aittir. Kitabesi olmayan köprünün yapıldığı tarih kesin olarak bilinmemekle birlikte 13. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir. 1402 yılında Ankara Savaşı’nın yapılacağı alana ilerleyen Timur ordularının bu köprüyü kullandığı rivayet edilmektedir. Çeşnigir Köprüsü, Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi esnasında Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmıştır. 110 metre uzunluğunda 6 metre genişliğindeki köprünün 13.65 metre yüksekliğindeki sivri ana kemerin doğusunda 1, batısında 5 boşaltma gözü vardır. BALLI CAMİİ VE TÜRBESİ İl merkezine 21 kilometre mesafedeki Balışeyh ilçe merkezinde bulunmaktadır. 1121 yılında inşa edildiği tahmin edilen yapının kimler tarafından yaptırıldığı ise bilinmemektedir. Kesme ve moloz taştan, dikdörtgen şeklinde yapılan caminin tavan örtüsündeki ahşap işçiliği dikkat çekicidir. 1991 yılında aslına uygun şekilde restore edilmiş olan caminin cemaat yeri tavanı ve minaresinin iç merdiven ağaçları orijinaldir.