Yapımı 8 yılda tamamlanma aşamasına gelen ve toplam 1 milyar 638 milyon TL yatırım yapılan, 2 bin 60 yatak kapasiteli Bayraklı Şehir Hastanesi’nin yeterli planlama yapılmadan hizmete girmesi sağlık çalışanları ile hastaları perişan etti.

Sağlık meslek örgütlenmeleri, İzmir Bozyaka ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastaneleri'nde çalışanların Bayraklı Şehir Hastanesi'ne yönlendirilmesine, iki hastanenin adeta içinin boşaltılmasına tepki gösterirken, her iki hastanede randevuları olup, durumdan habersiz olan hastalar ise ortada kaldı.

Özellikle çevre illerden gelen kemoterapi hastaları ve diğer kronik hastalar şehir hastanesine ulaşmada; ulaşanlar ise alt yapı tamamlanmadığı için hizmet almakta büyük sıkıntı yaşadı.

Durumdan yakınan, şikayet eden sağlık çalışanları ve vatandaşlara hep aynı yanıt verildi; ”İdare edin.”

“HASTANE KOMPLEKSİNİ BİR KİŞİNİN EMRİYLE AÇARSANIZ BÖYLE OLUR”

2060 yataklı bu hastanenin tam kapasite çalışması için 2 bin 500’ü doktor olmak üzere hemşire, hasta bakıcı, temizlik, morg, teknik birimlerde uzmanlaşmış en az 9-10 bin çalışana ihtiyaç olduğunu söyleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, şöyle konuştu:

-Böyle bir hastanenin açılmasına bir gece karar verdiler. Hastanenin hasta kabulü yapacağını Cuma günü bazı hekim ve hemşirelere giden görevlendirme mesajı ile öğrendik. Bozyaka ve Tepecik Eğitim Araştırma hastanelerindeki eğitim kadrosu şehir hastanesine nakledilmiş, asistanların yarısı oraya gönderilmiş, yarısı kalmış.

-Asistanların mağduriyeti çok ağır. Tüm bunlara nasıl karar verildi, kim verdi bilmiyoruz. Kimse doğru dürüst bir açıklama yapmıyor. 'İşler yavaş yavaş oturur, kervan yolda dizilir, idare edin' deniliyor.

-Böyle şey olur mu? İnsanların çalışma ortamını değiştiriyorsanız, önceden detaylı bilgi vermeniz, görev alacak insanlarla ortak değerlendirme ve planlama yapmanız, oryantasyon sürecini başlatmanız gerekir.

-Hiçbir eğitime tabi tutmadan, oryantasyon sağlanmadan bu kadar büyük bir hastane kompleksini bir kişinin emriyle açarsanız böylesi büyük bir sorun yumağını da birlikte getirir.

-Önümüzdeki günlerde sadece çalışanlar açısından değil, hastalar açısından da büyük mağduriyetler ortaya çıkar” dedi.

 “DOKTORLAR TEHDİT EDİLDİ, 'HASTALARIN TÜMÜNÜ YATIRIN' DENDİ”

Sosyal medyadan paylaşım yapan vatandaşlar,  bazı branşlarda randevu alıp hastaneye gidenlere “doktor yok” dendiğini, ama kimsenin “idare edin” demek dışında nedenini açıklamadığını söylerken; hastanede görevlendirilen sağlık çalışanları ise sosyal medyada şu sorunları dile getirdi:

-Doktorlara ‘nöbet ertesi çalışacaksınız, MHRS'lerinizi kapatmıyoruz’ diye haber gönderildi. İtiraz edenler, hizmete başlamasına rağmen hastanede Evrak Kayıt Servisi olmadığı gerekçesiyle dilekçelerini verecek yer bulamadı.

-‘Kesin emir’ denilerek itiraz eden doktorlar tehdit edildi. Bazı hekimlere gelen hastaların tümünü yatırmaları söylendi.

-Odalar buz gibi, sedye örtüsü, dezenfektan hatta not alacak kağıt bile yok. Serviste nöbet tutuluyor, ama ilaç yok.Hastanenin bilgisayar sistemi, hasta kabulü,rapor yazma, tetkik isteme işlemleri farklı.

-Her hangi bir eğitim verilmediği için büyük sıkıntı yaşanıyor. Sekreter not yazarken, hekim bilgisayara müdahale edemiyor. Sekreter sorumlusu bir kadın yetkili, doktor odalarını gezip, doktorların amiriymiş gibi denetliyor.

-Sekreterlere ‘doktor kaçta geldi, kaç hasta baktı, hasta geri çevirdi mi” diye sorular yöneltiyor.

-Böylesi büyük bir binaya yetecek doktor planı yapılmamış. Eksik sayıdaki görevlendirilenlerden acısı çıkarılıyor. Üstlerine durumu bildiren çalışanlara da aynı yanıt veriliyor, “İdare edin!”