Çukurova Üniversitesi ile imzalanan bir projeden bahseden Türk Kızılay 1. Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Saygılı, Türkiye’de bir ilke imza attıklarını söyledi. Ramazan Saygılı gönlünü Kızılay’a vermiş bir kişidir. Çalışkan, dürüst, yardımsever, ülkesini ve milletini çok seven bir vatanseverdir. Türkiye’de bir ilk diye tanımladığı projeyi anlatırken gözündeki heyecanı görmek, bu projenin kesinlikle başarıya ulaşacağının bir işaretiydi.

Türk Kızılay 1. Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Saygılı, ülkemizin kan ihtiyacının tamamını gönüllülerden karşılamak için büyük çaba harcadıklarını
belirterek, “Türk Kızılay olarak, düzenli kan bağışının yanı sıra talasemili ve orak hücre anemili bireylerin kan ihtiyacı konusunda toplumsal bilinci geliştirmek üzere Çukurova Üniversitesi’yle iş birliği yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” diye duygularını ifade etti.

Projenin kapsamına ilişkin bilgi veren Saygılı, bu projeyle üniversitenin tıp fakültesi eğitim programına; Kan Hastalıklarını Önleme ve Kan Bağışı konusu eklenerek her yıl düzenli olarak etkinlikler gerçekleştirileceğini bildirdi. Saygılı, “Üniversite bünyesinde Talasemi Günleri düzenlenmesi, kan hastalıkları konusunda bilimsel araştırma projelerinin yürütülmesi ve iki kurum arasında pek çok işbirliğini öngören projemiz hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

GURUR DUYDUK

Bu arada sizlere bir başarıdan bahsedeceğim. ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi öğrencileri, TEKNOFEST 2024'te İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışmasının Sağlık ve İlk Yardım Kategorisinde binlerce proje içinden Türkiye 1.si oldu. Proje Danışmanı Serdar Akgüç'ün rehberliğinde Mert Balbaloğlu, Emre Alp Eldemir, Ege Alp Ulaş, Gamze Mutlu, İnci Duru Bayer, Ege Acartürk, Arda Peri, Dora Ergül ve Mustafa Özarslan adlı öğrenciler; diyabe ve romatoloji hastalarının ayaklarının altında ortaya çıkan ve fark edilmediği takdirde uzuv kaybına kadar giden Diyabetik Ayak Sendromu’nu erken teşhis edebilmek ve engellemek amacıyla yapay zeka destekli, medikal bir ayakkabı
tabanlığı geliştirmişlerdir.

Diyabetik Ayak Sendromu sebebiyle kalpten uzak uzuvlarda yeterli kan dolaşımı sağlanamadığı için ayak altında damar iltihabı ve nöropati gözlenmektedir. Damar iltihabının beraberinde getirdiği deri ölümü sonucu oluşan bölgesel sıcaklık artışlarını içerisinde bulundurduğu sıcaklık sensörleri ile takip ederek bir anomali durumunda portalımız üzerinden hasta yakınları ve doktorlara iletilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütünün güncel verilerine göre dünyada 522 milyon insanın yaşadığı bu soruna çözüm üretmeyi amaçlayan öğrencilerden takım kaptanı Emre Alp Eldemir'in modellemesini yaptığı ürün, tamamen inovatif olmasıyla dikkat çekiyor.