Dünyada, sendikal hareketler sanıldığının aksine Sanayi Devrimi ile İngiltere’de değil, Anadolu’da başladı. M.Ö 3. yüzyılda Manisa ve Uşak yakınlarında paranın da mucidi Lidya Krallığı vardı. ‘Tarihin Babası’, dünyadaki ilk tarihçi Heredot, taştan tabletlere yazmıştı. İşçiler önce ‘Arkadaş Birlikleri’ diye örgütlendi. Ustaların ezdiği çıraklar; kardeşlik, arkadaşlık, birader düsturuyla el ele tutuştu. Yoksul, hasta, düşkünün yardımına koşan arkadaş birlikleri, binlerce yıl sonra Sanayi Devrimi’yle günümüz sendikalarının temelini attı. Grev, lokavt derken kara liste, kulak kesme, hapse tıkma, darağacı gibi insanlık suçlarıyla yazılan dramatik bir tarihin parçasıdır sendikal yolculuklar.

YEŞİL SENDİKALAR

Amerikan, Rus, İngiliz, Fransız, Alman emek birliktelikleri kapitalist-sosyalist ideolojilerle birbirinden ayrışır. Şili, Meksika gibi ülkelerin gerisine düşen Türkiye, ilk sendikalar kanununu 1947’de çıkarabildi. Toplu sözleşme, grev, lokavt gibi haklar ise 1963’te kazanıldı. Avrupa’da ‘Fesat Hareketi’, Türkiye’de ‘Anarşik işler’ görülse de 1970’lerdeki dünya ekonomik krizi, Türkiye’de sendikal hareketi güçlendirdi. Bu güç sonrasında, patron-siyasetçi yanaşması sarı sendikalarla kırıldı. Siyasal İslamcı AKP iktidarı, yeşil sendikacılığı başlattı. Yandaş Sen’ler, yeşil sarığa, yeşil dolara boyun eğdi. 2016’da ilan edilen OHAL ile emekçilerin üzerine emanetçiler çökertilip, biat sendikacılığı yeşillendirildi.

AKP PALAZLANDIRDI

Büyük Doğu, Diriliş, Mavera gibi dinci dergilerde yazan Mehmet Akif İnan, 1992’de Memur Sen’i kurdu. Etkisi, yetkisi kısıtlı bu sendika kuruluş ilkelerinde; Hak ve hukuk kaidelerine bağlılık, adil ücreti savunuyordu. Siyasi fraksiyonları farklı olsa da emeğe bakışları sol sendikalarla benzeşiyordu. AKP, muhalif sendika direncini kırmak için ‘Milli Görüş’ kökenli Memur Sen’i destekledi. Eskiden üyelerin cebinden ödediği aidatları, devletin ödemesi gibi yasalar çıkardı. İktidar gücünü arkasına alan Memur Sen’in üye sayısı bir anda 1 milyon 78 bin kişiye çıktı. Yüzünü, İslam İşbirliği Teşkilatı’na dönüp Emek Komitesi kurdu. Filistin-İsrail savaşında, iktidar paydaşı olup, Arap milliyetçisi işçi federasyonu bile açtılar.

ÖĞRETMENLİĞİ 5 YIL

Memur Sen Konfederasyonu’nun son başkanı Ali Yalçın kim mi? Tokat-Artova ilçesi Ahmet Danişment Köyü, 1975 doğumlu. İlkokulu, köyündeki okulda bitirip, yatılı devlet okullarında okudu. Gazi Üniversitesi Makine Bölümü Talaşlı Üretim Öğretmenliği yani marangozluk öğretmeni olarak mezun oldu. Milli Gençlik Vakfı’ndaydı. Şırnak İstiklal İlkokulu’nda 5 yıl öğretmenlik yaptı. Kendisi gibi MGV kökenlilerden oluşan AKP’den el aldı. Müdür! Müdür! Müdür! derken bir daha hiç derse girmedi. AKP’den önce üye sayısı sadece 2 bin 700 olan Eğitim Bir Sen’e üye oldu. İstanbul 4 Nolu Şube Başkanlığı ile sendikacılık serüveni başladı. 10 yıldır hem Memur Sen Konfederasyonu hem de Eğitim Bir Sen Genel Başkanlığı yani çift koltukta oturuyor.

RIZASI YOKMUŞ!

Eğitim Bir Sen’den Türkiye Diyanet Sen’e, Büro Memur Sen’den Sağlık Sen’e, 11 sendikanın bağlı olduğu 1 milyon 78 bin üyeli Memur Sen Konfederasyonu’nun başkanı. 2025 yılı zam pazarlığında hükümet karşısındaki tek yetkili sendikayı yönetiyor. Masada güçlü olması beklenilse de gerçekte iktidarın yüzde 11.54 zam oranını binde 1 puan bile arttırma gücü yok. Sosyal medya platformu X’te üç beş tweet sallayıp, ‘Reva görülene rızamız yok’ diyebildi, ürkekçe... Türkiye’deki diğer öğretmen sendikaları Eğitim İş, Eğitim Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Eğitim Gücü Sen, Anadolu Eğitim Sen, TÖB Sen, 13 Ocak pazartesi günü iş bırakma eylemi yapıyor. Eğitim Bir Sen bu eyleme katılacak mı? Hayır. Reis kızar!

MAAŞI YARIM MİLYON

Öğretmenler birkaç kuruş zam için çırpınırken, sustu. Ali Yalçın’la ilgili Ankara’dan dün çok ilginç bir telefon geldi. Yanı başında adı bizde saklı bir isim, “Maaş bordrosunu gözlerimle gördüm. Ali Yalçın, Memur Sen’den 50 bin TL, Eğitim Bir Sen’den 150 bin TL, toplam 200 bin TL çıplak maaş alıyor. Aylık 300 bin TL temsil, huzur hakkı, yolluk, yevmiye ile maaşı 500 bin TL. Konuşamaz” iddiasında bulundu. “Ayıp olmazsa maaşın ne kadar?” diye sormak için aradım, açmadı. Sendikaların para akışını sistemden anlık gören Maliye Bakanlığı, Ali Yalçın’ın maaşını halka açıklasın. Üyelerden her ay ortalama 315 TL para otomatik kesilip sendika hesabına aktarılıyor. Memur Sen’in, son zamla yıllık geliri 4.2 milyar TL, Eğitim Bir Sen’in yıllık geliri 1.6 milyar TL’ye çıktı. “Hukuk her şeyin kralıdır” diyen Herodot’un aksine, yılda 5.8 milyar lirayı yöneten Marangoz Ali, holdingleşen sendikacılıkta krallığını ilan etti.