HamzaçebiASGARİ ÜCRETE ZORLAR
CHP’li Akif Hamzaçebi, “Brütü 5.004 TL olan bir çalışanla 5.440 TL olan çalışanın net ücretleri eşit hale geliyor. Bu durumda şirketler brüt ücreti 5.440 TL’nin altında olan ücretleri asgari ücret tutarına çekecektir. Buna göre işveren 1.767 TL SGK primi yerine 1.626 TL ödeyecektir. Bu da gelir-gider dengesi iyi olmayan Sosyal Güvenlik Sistemini daha da zora düşürecektir” uyarısında bulundu.
ANAYASAYA AYKIRI
Verginin sadece asgari ücretlilerin üzerinden kaldırılıp diğer tüm çalışanlara uygulanacak olmasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu, yasanın böyle çıkması halinde yürütmenin durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne dava açılacağı bildirildi. TÜRMOB eski Başkanı Mustafa Özyürek, çalışanlar arasında vergi ayrımı yapılmasının büyük bir kaosa yol açacağını belirtirken, Anayasa’ya aykırı düzenlemede ısrar edilmeyeceği umudunu taşıdıklarını söyledi.

Asgari ücretle çalıştırmak avantajlı
Söz verilenin aksine Meclis’e getirilen teklifin yasalaşması halinde asgari ücretle işçi çalıştıran işverenler Gelir ve Damga vergisi ödemezken asgari ücretin hemen üzerinde verilen ücretler için ciddi yük ortaya çıkacak. Örneğin işçisinin maaşını brüt 5 bin 4 liralık asgari ücret yerine 5 bin 400 lira yapan bir işverenin cebinden 385,5 lira daha fazla çıkacak. Buna rağmen bu işçinin eline asgari ücretliden sadece 10 lira fazla para geçecek.