Türk heyeti, ''Türkiye'yi Doğu Akdeniz, Orta Doğu ve Kafkaslar'ı istikrarsızlaştırmakla'' suçlayan Yunan Başbakan'ın sözlerini BM Genel Kurulu'nda değerlendirdi.
Heyet, ''Ne yazık ki bu açıklama gerçeklerin çarpıtılmasının ve Türkiye düşmanlığının bir başka örneğiydi. Türkiye'nin bölgesinde ve ötesindeki rolü uluslararası toplumca takdir ediliyor.'' ifadesini kullandı.
Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan yaptırımları uyguladığını hatırlatan Türk heyeti, Yunanistan'ın kendisi gemiden gemiye petrol transfer edip yaptırımları delerken, Türkiye'yi yaptırımları uygulamamakla suçlamasının ''çifte standart'' olduğunu vurguladı.
'ANLAMLI DİYALOG KURMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Türkiye'nin Yunanistan'ın toprak bütünlüğüne ve birliğine meydan okumadığını, bu iddianın bir propaganda olduğunu belirten heyet, Türkiye'nin Yunanistan'ı aksine Ege'deki anlaşmazlıklara çözüm konusunda uluslararası hukuka dayalı dürüst ve anlamlı diyaloğa teşvik ettiğini ifade etti.
Yunanistan'ın 1 Haziran 1995'ten bu yana Türkiye'yi karasularını 6 deniz milinin üzerine çıkarmakla tehdit ettiğine dikkati çeken Türk heyeti, Yunanistan'ın bu tehdidini Ege Denizi'nin doğusundaki adalarda silahlanmayla daha da artırdığını söyledi.
Türk heyeti, ''İkili ilişkilerimizde hakim olan mevcut olumsuz hava maalesef Yunanistan'ın bilinçli bir tercihi. Neredeyse her gün, iş birliği ve iyi komşu ilişkileri yerine kışkırtıcı eylemleri ve tırmandırıcı söylemleri seçiyorlar. İkili görüşmeler ve NATO Güven Artırıcı Önlemler müzakerelerini donduran Yunan tarafıdır.'' dedi.
Yunanistan'ın göçmenlere yönelik ''onur kırıcı ve hayati tehlike arz eden'' tutumunun sadece Türkiye değil birçok uluslararası örgüt tarafından da belgelendiğini aktaran heyet, Yunanistan'a Ege Denizi'ndeki sorumluluklarını yerine getirme ve göçmenlere yönelik ''insanlık dışı'' uygulamalarına son verme çağrısı yaptı.
Heyeti, Türkiye'nin Kıbrıs Türklerinin egemen eşitlik hakkı ve eşit uluslararası statüsünü desteklemeye ise devam edeceğini bildirdi.
[old_news_related_template title="Yunanistan Başbakanı Miçotakis'ten Türkçe paylaşım: Biz düşman değiliz" desc="Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunanistan'ın Türk halkının düşmanı değil, komşusu olduğunu belirtti. Miçotakis, 'Biz komşuyuz ve aramızdaki dostluk ilişkilerine çok önem veririz' ifadesini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/23/iecrop/micotakis-reuters_16_9_1654001238_16_9_1663971012.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/yunanistan-basbakani-micotakisten-turkce-paylasim-biz-dusman-degiliz-7380883/"]
[old_news_related_template title="Erdoğan: Onun derdi niye bizi gersin ki" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayıyla ilgili 'Sürprizlere yer yok' açıklamasını değerlendirdi: O bizim derdimiz değil. Onun derdi niye bizi gersin ki. Biz işimize bakıyoruz." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/23/iecrop/whatsapp-image-2022-09-23-at-14.20.40_16_9_1663932219.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/erdogan-onun-derdi-niye-bizi-gersin-ki-7380016/"]
[old_news_related_template title="Türkiye-Yunanistan krizini tırmandıracak açıklama" desc="Atina yönetimi, 77'nci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in ABD Başkanı Joe Biden ile görüşme yaptığını açıkladı. 'Biden ile görüşmeyi diler miydiniz?' sorusuna 'Yok, o Biden ise ben de Erdoğan'ım' yanıtını veren Türkiye Cumhurbaşkanı'nın bu görüşmeye tepkisi merak konusu oldu. Gözler bugün kürsüye çıkacak olan Miçotakis'e çevrildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/23/iecrop/5gyr6xr4wzjnzc2q5vi44jizi4_16_9_1663922437.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiye-yunanistan-krizini-tirmandiracak-aciklama-7379313/"]
Türkiye'den Yunanistan Başbakanı Miçotakis'e yanıt
Türkiye ile Yunanistan arasında son dönemde yaşanan gerginliğin ardından dün Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in BM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamaya Türkiye'den yanıt geldi.