Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Yunan Ulusal İstihbarat Teşkilatı EYP’nin Başkanı Panagiotis Kontoleon'un, Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) lideri Nikos Androulakis ve CNN Yunanistan'ın ekonomi muhabirlerinden Thanasis Koukakis'in telefonlarının dinlendiğine dair iddialar için özür diledi.

Yunan medyasında yer alan haberlere göre, durumu ciddi ve affedilemez bir hata olarak nitelendiren Miçotakis "Haberim yoktu, buna asla izin vermezdim. Bay Androulakis'e yapılan hata için bir özür borçluyum" açıklamasında bulundu.

MUHALEFETTEN SERT TEPKİ

Yunanistan’ın ana muhalefet partisi SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras, telekulak iddiasıyla ilgili istifaların "suçluluk kabulü içerdiğini ve başbakanın sorumluluğunu teyit ettiğini" söyledi. Çipras, "Miçotakis, Yunan halkına kendi skandalı hakkında açıklama yapmalı. Bu demokrasiyle ilgili bir meseledir" dedi.

SYRIZA, başbakanı telefonların dinlendiğini bilmek ve olayı koordine etmekle suçladı. Ana muhalefet partisi ayrıca Miçotakis’in, kendini kurtarmak için en yakın ve en güvendiği ortaklarını feda ettiğini öne sürdü.

PASOK da hükümeti, telefon dinleme iddialarını örtbas etmeye çalışmakla suçladı. Meclis Grup Lideri Kostas Skandalidis, 29 Temmuz'da iddialarla ilgili kapalı kapılar ardında yapılan meclis komisyonu toplantısını kastederek, “10 gün önce PASOK lideri, cep telefonunu dinleme girişimi olduğunu iddia etti ve bu Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı. Ertesi gün hükümet konuyu kapatmak için parlamentoya koştu” dedi.

PASOK lideri Androulakis, Yunanistan parlamentosunu davayı araştırmak için bir soruşturma komitesi kurmaya çağırdı. Hükümet ise, resmi olarak sunulması halinde talebi
destekleyeceğini açıkladı.

[old_news_related_template title="Yunanistan'da casus krizi: İstihbarat şefi istifa etti" desc="Yunanistan'da hükümet casus kriziyle sarsıldı. Ulusal İstihbarat Teşkilatı Başkanı Panagiotis Kontoleon, bir gazeteci ve politikacıya yönelik telefon dinleme skandalı sonucu istifa etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/05/iecrop/micotakis-reuters_16_9_1659706833.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/yunanistanda-casus-krizi-istihbarat-teskilati-baskani-istifa-etti-7290531/"]

[old_news_related_template title="Yunanistan'da Abdülhamid Han paniği: Masada üç seçenek var" desc="Türkiye ile Yunanistan arasında gerilime neden olan Abdülhamid Han sondaj gemisinin yarın Doğu Akdeniz'de göreve başlayacak olması Yunan medyasında manşet oldu. Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesi, gemiyle bağlantılı üç senaryoyu masaya yatırdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/08/iecrop/08_nisan_18_temmuz_27_aa-28560630_16_9_1659948768.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/yunan-basininda-abdulhamid-han-panigi-masada-uc-secenek-var-7294936/"]