Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçmişte "Bir Başbakan olarak ben kabile reisiyle görüşmem" dediği Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile haftasonu bir araya gelecek.

Barzani, 21 yılın ardından ilk kez Bölgesel Yönetim Başkanı kimliğiyle Başbakan Erdoğan’ın daveti üzerine Diyarbakır’a gelecek. Erdoğan ve Barzani’nin Diyarbakır’da yapılacak toplu nikah törenine katılacakları öğrenildi.

Ardından yapılacak zirvede PKK, yeniden ertelenen Ulusal Kürt Konferansı ve Suriye’deki Kürtler ile ilgili konular masaya yatırılacak.

"KABİLE REİSİ İLE GÖRÜŞMEM" DEMİŞTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2007 yılında katıldığı bir televizyon programında Kuzey Irak’taki terör örgütü ile mücadele konusunda Irak’ta muhataplarının merkezi hükümet olduğunu söyleyerek, “Bir kabile reisi ile ben görüşemem” demişti.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyleydi:

“Bizim muhatabımız oradaki Kürt liderler değildir, Irak’ın merkezi hükümetidir. Ben merkezi hükümetin cumhurbaşkanıyla da başbakanıyla da görüştüm. Bunun dışındaki bir kabile reisi ile ben görüşemem. Görüşmesi gereken olursa onlara ‘git görüş’ de deriz, bunu da yaparız, ben görüşemem, Barzani veya bir başkası... Ama ben bir Talabani’yle Cumhurbaşkanı olduğu için görüştüm, Maliki ile görüştüm, bundan sonra da görüşürüm”

"TÜRKİYE SENİNLE GURUR DUYUYOR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2012 yılında da Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde Mesud Barzan ile görüşmüştü. 2 saat süren görüşmede Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da yer almıştı.Ayrıca geçtiğimiz yıl yapılan AKP Kongresi’nde de Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani kürsüye çıkarken 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganları atılmıştı.

ERDOĞAN SEÇİM HAZIRLIĞINDA

Erdoğan'ın Barzani görüşmesinin altında yerel seçimlerde BDP’nin Doğu ve Güneydoğu’da bütün belediyeleri almak amacı olduğu da kulislerde konuşulanlar arasında. Erdoğan'ın, Barzani’yi Diyarbakır’a getirerek petrol-Irak meselesi ve gelenekçi muhafazakâr Kürt seçmeni etkileyerek AKP'ye avantaj sağlamaya çalıştığı belirtiliyor.