sozcu.com.tr


Fatih'teki 2005 İmar Planları, 2008'de Danıştay'dan dönen İmar Planları ve 9 Mayıs 2012'de Belediye Meclisi'ne sunulan ve Meclis kararı ile onaylanan aynı planlarla ilgili yoğun tartışmalar yaşanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde de Başbakan Erdoğan  'Bizim metropollerimiz estetik ruhu olmayan ellerde adeta nekropole yani ölü şehirlere dönüştü' diyerek, imar planıyla oynayan belediye başkanlarını uyardı.

Erdoğan aynı konuşmasında yıkılan ve imar planlarından bir şekilde çıkarılan camilere de değindi. Erdoğan, "Şu anda plan notlarıyla emsallerle oynayanlar var. Belediyelerin içinde bunu görüyorum. Planlarla oynamayın, tarih sizi affetmez" dedi.


Alınan mirasın ileriye taşınamadığını belirten Erdoğan, "Bizim neslimiz maalesef aldığı değerli mirası aynı şekilde ileriye taşımadı. Bekli biraz aşırı olacak ama adeta ihanet etti. Doğup büyüdüğüm İstanbul'da sadece bir ilçede bir rivayete göre 398 bir rivayete göre 800'e yakın caminin yerle bir edildiğini tarihi belgeler ortaya koyuyor. İstanbul'un genelinde kim bilir hangi rakamlara ulaşacak. Bu tarihe, sanata hakarettir" diye konuştu.

Peki Erdoğan'ın bu 'göndermeli' konuşmasında hedef, AKP'nin belediyecilik alanında en fazla ödülü alan Fatih Belediyesi ve Belediye Başkanı Mustafa Demir miydi? İmar konusunda camiler dışında da yoğun sıkıntıların yaşandığı Fatih'te, belediyenin resmi internet sitesinde de yer alan imar planları da bu haberin altında listesini göreceğiniz camilerin eski ve yeni imar planlarına göre kıyaslaması açıkça ortaya koyuyor. İşte Fatih'te eski imar planları ve yeni imar planlarına göre bazı yok olan camilerin listesi...

YENİ İMAR PLANLARINDA OLMAYAN CAMİLERDEN BAZILARI


FATİH BELEDİYESİ (2012 ) 1/1000 PLANLARDA ESKİ PLANLARDA OLMASINA RAĞMEN YOK OLAN CAMİLERDEN BAZILARI


Atatürk Bulvarı üzerinde Eski Bulvar sineması, Şimdi Zeyrek Cafe işletmesi olan yerde Elvan Celebi Azebler Camii, Hemen altında medresesi.



Elvan Celebi Azebler camii ve Medresesi yeni imar planlarında yok!..



MOLLA KESTEL MESCİDİ ARTIK PLANLARDA DA YOK!



MOLLA KESTEL MESCİDİ ALANI 2012 İMAR PLANLARINDA BÖYLE



EKMEKÇİ MUHİDDİN CAMİİ

Edirnekapı meydanındaki benzincinin bulunduğu alanda olan 2005 evveli, 1/1000'lik planlarda korunan Ekmekçi Muhiddin Camii şimdi yok edilmiştir.



2012 1/1000'lik imar planlarında Ekmekçi Muhiddin Camii yok olmuş.



YENİKAPI BAYRAM ÇELEBİ CAMİİ ARTIK PLANLARDA DA YOK!
Muhasebeci Mehmet Efendi mescidinin adı silindi




BAYRAM ÇELEBİ CAMİİ ALANI 2012 İMAR PLANLARINDA BÖYLE PARK YAPILMIŞ
Muhasebeci Mehmet Efendi Mescidi'nin adı silinerek sadece cami alanı yazılmış.




MİMAR AYAS CAMİİ

Sofular Mahallesi Horhor Caddesi üzerindeki Mimar Ayas Camii (Uzun yıllar Fatih Sultan Hastanesi'nin işgalindeydi,Şimdi Medical Park Hastanesi'nin kullanımında olduğunu görüyoruz.



Mimar Ayas Camii parseli artık yeşil alan.



Fotoğraflar fatihhaber'den alınmıştır