Yeni Bakan’ın iktidarına yakın kalemler, ballandırarak, yağlandırarak ve tatlandırarak yazdılar.
Eskiler yorulmuştu.
İsimleri yıpranmıştı.
4 Bakan bu yüzden değişti.
Kabineye taze kan geldi.
Yeni İçişleri Bakanı da taze kan olan Muammer Güler...
Sayın Bakanımız!
Hoş geldiniz!
İstanbul eski Valisi idiniz, şimdi madem bakan da oldunuz; “eski bir hesabın içinden çıkabilmemiz için” lütfen yardımcı olunuz.

* * *

Siz unutmuşsunuzdur.
Kayıtlarda var.
Arşivlerde duruyor.
Tanıklar canlı.
Ben size şöyle hatırlatayım:
Sizin İstanbul Valisi ve İstanbul İl Özel İdare Başkanı olduğunuz 2007 yılında yapılmış ve altında imzanız bulunan bir anlaşma var.
Bir bina kiralanmış.
Binanın mülkiyeti bir bankaya (Ziraat Bankası’na) tapulu fakat İl Özel İdaresi kullansın diye kiralama anlaşmasını yapan siz oluyorsunuz. Çünkü o günlerde İl Özel İdaresi Başkanı da Muammer Güler, yani sizdiniz.
Kiralama normal.
İhtiyaç var kiralanmış.
Anlaşılmaz bir şey yok.

* * *

Anlaşılmaz olan rakamlar.
Ama ne paralar!
Altında imzanız bulunan protokole göreİl Özel İdaresi çalışanları, Cağaloğlu’nda kapısında Ziraat Bankası kurucusu Mithat Paşa’nın heykeli bulunan ve 19’uncu yüzyıl kagir mimarisinin günümüze ulaşan örneklerinden biri olan bu tarihi binaya taşındılar. Anlaşma metninde kira karşılığı 2 trilyon 700 milyar TL (bugünkü parayla 2 milyon 700 bin lira) yazıyor fakat gerçekte İl Özel İdaresi’nden bu binanın kiralanması karşılığı çıkan para 5 trilyon 187 milyar TL (bugünkü parayla 5 milyon 187 bin lira) oluyor.
Sizin gibi halkın oylarıyla seçilmiş İstanbul İl Meclis Üyesi 2 genç halk temsilcisi: Ali Cemal Kimverdi ile İlhami Sadıkoğlu’nun araştırıp çıkardığı ve soru önergeleriyle netleştirmeye çalıştığı tabloya göre, İstanbul İl Özel İdaresi, halktan toplanan vergilerden oluşan bütçesinden bu binanın restorasyonu için, kira karşılığı olarak, 5 milyon 187 bin TL harcıyor.
Bu fark nedir?
Nedendir?
Tarihi binanın onarım bedelinin nerdeyse yüzde 100 artan ve anlaşmada olmayan parasını neden tek başına Özel İdare ödüyor? Sizin döneminizde İstanbul İl Özel İdaresi, eski eserleri onarmak üzere böyle kaç protokol yaptı? Yasaya göre (2863 sayılı) İl Özel İdaresi, tarihi eserleri yenileme projelerine en fazla yüzde 80 katkı verilebilir iken bu projede neden
yüzde 100 destek verildi?

* * *

Sayın Bakanımız!
Bu iki genç seçilmiş insan Ali Cemal Kimverdi ile İlhami Sadıkoğlu, rakamın bu kadar şişmesiyle birilerinin yemlenip yemlenmediğini merak edip araştırıyorlar.
Sizden açıklama bekliyorlar.
Görelim sizi.
Verin hesabı!