Foto: Reuters


Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya ve Türkiye'den gerekli önlemleri alarak bu tip olayların tekrarlanmasının önüne geçmesini istedi. Ruhani, "Bize kardeş ve komşu iki ülkeden soğukkanlı olmalarını rica ediyoruz" ifadesini kullandı.

"FÜZELER OYUNCAK DEĞİL, HERKESE HAVADA İSTEDİĞİ KARARI ALAMAZ"


Ruhani, "Bugüne kadar elde ettiğimiz bilgilere göre Rus uçağı Suriye sahasında operasyon yaparken vuruldu. Uçağın Türkiye sınırına yaklaşmış olmasını varsayalım, füze ve uçak oyuncak değil. Herkes havada istediği kararı alabilecek kadar düzensizlik bölgeye egemen olabilir mi ? Bu eylemler çok tehlikelidir " diye konuştu.

Foto: Reuters

"TÜRKİYE'NİN DURUMU CİDDİ OLARAK KONTROL ETMESİNİ İSTİYORUZ"


İran Cumhurbaşkanı, "Bu eylemler kışkırtıcıdır ve sonuçları hukuksal olarak başlayanın üzerinedir. Şartlar çok hassastır. Biz, komşumuz ve dostumuz Türkiye'den durumu ciddi olarak kontrol etmesini istiyoruz " dedi.

Her iki ülkenin İran'ın komşusu ve dostu olduğunu söyleyen Ruhani, " Bizim için komşu ülkelerin ilişkilerinin samimi olması ve aralarında ihtilaf olmaması önemlidir. Bu ihtilaflar hem bizim hem bölgenin çıkarına değil. Bu tip olaylar teröristlerin çıkarınadır ve olanların moralini güçlendirecektir " ifadelerini kullandı.

'RUSYA, SURİYE'DEKİ AKTİF KONUMUNU BIRAKMAYACAK'


Rus uçağının Türk jeti tarafından düşürülmesini değerlendiren İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesud Cezayiri, "Rusya, uçağı düşürüldü diye Suriye'deki aktif konumunu bırakmayacak" dedi. İranlı general yaptığı yazılı açıklamada, "Rusya, ABD ve müttefiklerinin Suriye'de hasar alabileceğinin farkındadır. Uçağı düşürüldü diye aktif pozisyonunu bırakmayacak" ifadesini kullandı.

ABD önderliğinde IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonu "yalancı" olarak tanımlayan Tuğgeneral Cezayiri, "Bu koalisyon gün geçtikte zayıflıyor çünkü başta Türkiye ve Suudi Arabistan olmak üzere bölgedeki ülkeler ve ABD teröristlerin güçlenmesi için büyük çaba harcıyor " diye konuştu.

DHA